Sist oppdatert:
10.01.01
kl.12.36

www.nordlys.no/  
Nyheter  
 HOVEDSIDE 

 NYHETER 

 SPORT 

 KULTURLIV 

 DEBATT 

 NETTNYTT 

 NETTMØTE 

 FILM 

 UT I VERDEN 

 VÆRET 

 KONTAKT 


Adirekta

Godtar ikke tvangstrøye
TROMSØ: En av verdens fremste forskere på juss og urfolk, professor Ande Somby, reagerer kraftig på at han blir underlagt stemplingsuret på juridisk fakultet.
- Å styre livslogistikken er lite produktivt, mener han og sier lysten til å fortsette i Tromsø er minimal.

Professor Ande Somby på Juridisk fakultet på Universitetet i Tromsø har fått instruks om å melde seg på jobb hver dag, jobbe 37,5 timer per uke og dersom han skal utenfor universitetsområdet, må han gi sine overordnede beskjed.

Han er den eneste ansatte på fakultetet som har en ren forskerstilling. Han forsker på kulturell forståelse av rettsoppfatning og hvilken påvirkning kulturell bakgrunn har i denne sammenheng.

Enestående ordning
Den nye meldeplikten er foreløpig innført kun på Juridisk fakultet på UiTø. Ingen andre universiteter i Norge har slik meldeplikt for sine professorer eller amanuensiser.

Vitenskapelig ansatte har forskningsfri halve arbeidstiden mens resten av tiden skal brukes til undervisning. I Sombys tilfelle skal han drive forskning hele sin arbeidstid.

– Jeg har fått påpakning fordi jeg ikke har sagt ifra om hvor jeg er. Det synes jeg er merkelig fordi jeg har en egen hjemmeside som til enhver tid forteller hvor jeg befinner meg. Dette vet samtlige på det Juridiske fakultet om, forteller Somby.

Mysterium og gåte
Det er dekan og fakultetsdirektør som er arkitekter bak ordningen med meldeplikt.

– Hva er grunnen til ordningen?

– Det er meg en gåte. Jeg har ikke sett at noen på fakultetet har sluntret unna, så det kan ikke være grunnen. Dette er et mysterium og det virker som man har innført et system for systemets skyld, svarer han.

– Er noen på fakultetet misunnelige på deg?

– Nei, jeg tror ikke det. Jeg tror heller at fakultetet ikke er vant til å håndtere forskerstillinger, men bare undervisningsstillinger. Dette handler om mangel på forståelse for personalpolitikk.

– Er du ofte på kontoret?

– Jeg synes selv jeg er der mye, og jeg kan med hånden på hjertet si jeg er der atskillig mer enn 37,5 timer i uken, svarer han.

– Svært lite produktivt

– Hva synes du om meldeplikten?

– Jeg begriper ikke hvorfor den er innført og reagerer på at man skal styre livslogistikken. Det er lite produktivt. Forskning er en virksomhet som innebærer mye kreativitet og som har sin egen rytme. Det er denne rytmen som må gjelde. Det fører blant annet til at jeg tidvis jobber døgnet rundt.

Somby mener UiTø skyter seg selv i foten med en slik ordning.
– Jeg registrerer at rektor Tove Bull ønsker denne ordningen på hele UiTø. Det vil skape storm. Tro meg! Det er svært uheldig for et universitet som strever med rekruttering.

Liten lyst til å bli i Tromsø
– Hvilke følger får dette for deg?

– Jeg har bestemt meg for å fullføre forskningsprosjektet mitt, men lysten til å bli i Tromsø er blitt veldig liten etter dette.

– Slutter du?

– Nei, men jeg arbeider med et mye tyngre hjerte og opplever samarbeidsklimaet som dårlig, svarer professorens, som er en kjent størrelse innen feltet internasjonalt.


Publisert: 09.01.2001 - 04:00
Oppdatert: 08.01.2001 - 21:45

Tips en venn
Send denne saken til en du kjenner ved å fylle ut feltene nedenfor:

Mottakers adresse:

Din adresse:
1997-2000 © A-pressen Interaktiv A/S
Spekter Interaktiv AS - iMaker