SENSORVEILEDNING

"TROMSØ‑MODELLEN"

HØSTEN 1988

 

Eksamensoppgave (teori), 1.de1:

 

Stortingets ombudsmann for forvaltningen ‑ formål og kompetanse.

 

(1/3)

 

Oppgaven dekkes av eksamenskrav og tilrådd litteratur i to fag: forvaltningsrett og statsforfatningsrett.

 

I forvaltningsrett kreves "grundig kjennskap til ‑‑‑,ombudsmannsordningen.." Tilrådd litteratur er Eckhoff‑: Forvaltningsrett (1986). I kap.23 ‑ Kontroll med forvaltningen gis først (s.609 ‑ 613) en oversikt over de forskjellige former for kontroll og deres hovedformål. Ombudsmannen behandles særskilt på s.638 ‑ 642. Relevant for oppgaven er også Eckhoffs behandling av begrepene "kompetanse" og "kompetanseregler" på s.119 ‑ 121. Arvid Frihagen behandler ombudsmannsordningen i Forvaltningsrett III s.97‑111, men en kan ikke vente at kandidatene har lest Frihagens framstilling.

 

I samband med forelesninger i forvaltningsrett ble vedlegg til ombudsmannens årsmelding for 1987 ‑ Ombudsmannen gjennom 25 år kopiert opp til studentene. De fikk imidlertid ikke utlevert ombudsmannens instruks av 19.februar 1980. Den ble heller ikke delt ut på eksamen, og kan derfor ikke forutsettes kjent ut over det som er gjengitt i læreboka.

 

Forelesningene gikk relativt grundig inn på kompetansebegrepet ved den generelle behandlingen av dette. Ombudsmannsordningen ble det gått nokså raskt igjennom, men med hovedvekt på formål, kompetanse og en vurdering av ordninga.

 

I statsforfatningsretten er ikke ombudsmannen uttrykkelig nevnt i eksamenskravene, men det kreves grundig kjennskap til "reglene om organiseringen av og virksomheten i de øverste statsorganer". I Statsforfatningen i Norge (1986) skriver Andenæs ca. 6 sider om sivilombudsmannen i § 46 s.374 ‑ 379. § 46 omfattes av det som er tilrådd litteratur.

 

Av annen litteratur nevnes: Audvar Os i NAT 3/1983 s.255‑69 om Ombudsmannens kompetanse og Johs Andenæs i Lov og Rett 1988 s.519 ‑527 : Ombudsmannsinstitusjonen 25 år.

 

Tatt i betraktning at det her gjelder en "1/3‑oppgave" med god dekking i lovtekst, skulle kandidatene ha et godt grunnlag for å besvare oppgaven, som må anses som relativt grei.

 

Hva bør med ?

 

Helt sentralt i oppgaven står lov av 22.6.1962 .22 om Stortingets ombudsmann for forvaltningen, Sivilombudsmannsloven. Men det kan også være naturlig å ta med forhold som ikke er behandlet i

loven: Noe om bakgrunnen for ombudsmannsinstitusjonen, plassering i forhold til andre former for kontroll med forvaltningen, evt. også andre ombudsordninger. Med ca. 2 timer til rådighet er det selvsagt begrensa hva en kan få med. Det bør derfor ikke trekke ned om kandidatene ikke kommer inn på disse spørsmål, men et pluss til dem som setter ombudsmannen inn i en slik sammenheng.

 

Slik oppgaven er formulert, er ikke alle bestemmelser i loven relevante,  det er først og fremst ombudsmannsordningens formål og ombudsmannens kompetanse som skal framstilles. Det vil dessuten være naturlig å si noe om hva det innebærer at vedkommende skal være Stortingets ombudsmann.

 

Valg og kvalifikasjonsreglene i § 1, samt bestemmelsene om lønn,                 personale m.v. i §§ 13 flg. faller det klart utenfor oppgaven å framstille. De kan evt. nevnes som forutsetninger for at                 ombudsmannen skal kunne oppfylle sine oppgaver på en best mulig måte (sikre autoritet, uavhengighet, effektivitet).

 

Av de mellomliggende bestemmelser er det noen som skiller seg ut som sentrale i denne oppgaven: § 3 (formål), jfr.§ 6,l.ledd. Videre § 4 (arbeidsområde), § 5 (grunnlag for arbeidet), § 10 (avslutning av klagesak) og til dels også §§ 11 og 12 (innberetning og melding til department/Storting).

 

Hva som for øvrig er relevant å ta med, vil først og fremst avhenge av hvor vidt en definerer oppgavens begrep kompetanse. Dette begrepet er ikke brukt i loven selv og det brukes i varierende grad og noe forskjellig i de skriftlige framstillinger om ombudsmannsordninga. Eckhoff (s.119‑120) lar begrepene "kompetanse" og "kompetanseregel" omfatte både personell, materiell og prosessuell kompetanse. Den personelle kompetanse er uproblematisk her. Det mest sentrale vil være området for og innholdet i ombudsmannens materielle kompetanse. Men sålenge oppgaven ikke uttrykkelig er avgrenset til dette, oppstår spørsmålet om også den prosessuelle kompetanse / reglene om behandlingsmåten bør eller kan tas med.

 

Forhold som gjelder behandlingsmåten tar Eckhoff med under kompetansebegrepet under forutsetning av at det kan medføre ugyldighet at en ikke følger den rette framgangsmåten (E. s.120). Ugyldighet er ingen aktuell virkning av feil i forbindelse med ombudsmannens egen saksbehandling. Noe av samme type innvending kan for øvrig reises mot å bruke kompetansebegrepet overhodet på ombudsmannens virksomhet siden ombudsmannen ikke foretar bindende disposisjoner. "At denne språkbruk lar seg forsvare, beror på at ombudsmannsuttalelser har et autorativt preg."(Eckhoff s.119) Det bør derfor aksepteres at kandidatene også tar med regler om framgangsmåten (f.eks.§§ 7‑9). På grunn av begrensa tid, vil vel dette lett kunne gå på bekostning av mer sentralt stoff og derved bidra til å trekke ned fordi det blir ubalanse i oppgaven.

 

Det ligger dessuten naturlig innenfor oppgaven å foreta en vurdering av formålet og i hvilken grad det er realisert, samt en vurdering av kompetansen. Det kan imidlertid ikke stilles store krav til dette på grunnfagsnivå.

 

Utkast til disposisjon / momentliste.

 

1. Lov om Stortingets ombudsmann for forvaltningen. 22.6.1962 nr.8 (Sivilombudsmannen)

Bakgrunn for ombudsmannsordningen: Resultat av diskusjonen om behovet for økt rettssikkerhet

i forvaltningen på 1950‑ og 60‑tallet, som følge av forvaltningens økte betydning. Jfr. forvaltningsloven 1967 og offentlighetsloven 1970.           

Etter dansk mønster: en "klage"instans uavhengig av forvaltningen , enklere og billigere enn domstolsprøving.

 

Ledd i Stortingets kontroll med forvaltningen: En etterfølgende og i hovedsak tilfeldig kontroll (jfr. §§ 5, 6 og 12) Stortinget velger omb.mannen og fastsetter alm. instruks, for øvrig selvstendig og uavhengig av Stortinget (§§ 1 og 2). Stortinget kan ikke instruere i konkret sak. "Stortingets tillitsmann" (§ 3): meningen å markere uavhengighet overfor forvaltningen, ikke binding til Stortinget.

 

2. Formål/ Ombudsmannen oppgave.

 

§ 3: ".. søke å sikre at det i den offentlige forvaltning ikke øves urett mot den enkelte borger."  ikke generelt tilsyn med forvaltningen, men , rettssikkerhetsgaranti for enkeltpersoner eller grupper av enkeltpersoner, jfr. § 6,l.ledd: "Enhver som mener å ha vært utsatt for urett fra det offentliges side kan klage til ombudsmannen". raskere og billigere alternativ til domstolsbehandling. , siden ombudsmannen ikke kan treffe bindende vedtak, er det en forutsetning for å nå formålet med ordningen at vedk.har stor fagkyndighet og autoritet slik at hans/hennes uttalelser følges opp i forvaltningen.

 

3. Kompetanse

 

a) begrepsavklaring, avgrensing

b)Arbeidsområde ‑ § 4 "den offentlige forvaltning", både statlig, fylkeskommunal                   og kommunal. Også Trygderetten omfattes.

Unntakene i § 4,1.ledd a)‑f). Det kan ikke ventes at                     kandidatene går inn på disse i særlig grad, men et pluss for de som får fram grunnen til unntakene. evt. også at         a) og b) i praksis tolkes slik at de også omfatter saker som de nevnte organer skal avgjøre i framtida.

 

c) Sakstilfang: § 5 ‑ Omb.mannen kan ta saker opp til behandling etter klage eller av eget tiltak (jfr.§ 11) ‑ de fleste sakene er klagesaker ‑ intet krav om rettslig klageinteresse eller enkeltvedtak, men må gjelde konkret avgjørelse eller saksbehandling, jfr den kompetansebegrensning som ligger i formålet (§3). ‑ Avgjør selv om en klage gir tilstrekkelig grunn til behandling, § 6,4.ledd d) Hva kan Ombudsmannen gjøre med en sak ? (§ 10) ‑ kan bare uttale sin mening, ikke treffe bindende vedtak ‑ kan peke på feil eller forsømmelig forhold i off. forv., herunder at en avgjørelse må anses ugyldig, klart urimelig eller klart i strid med god forvaltningsskikk.

Kan altså uttale seg om saksbehandlingen, lovligheten og til en viss grad også skjønnsspørsmål. En videre kompetanse enn domstolene: kan kritisere urimeligheter som ikke ville føre til utgyldighet. Snevrere kompetanse enn klageinstans etter forv.loven : kan ikke kritisere et skjønn som bare er urimelig. Adgangen til å kritisere et klart urimelig skjønn brukes relativt sjelden. Dette er det viktigste av innholdet i § 10, som må det må kreves at kandidatene har med og kan forklare.

 

e) Innberetning om mangler i lovverk og praksis, § 11.

d) Melding til Stortinget, § 12.

 

Årsmeldingens betydning som rettskilde i forvaltningsretten.

 

4. Vurdering.

 

25 års erfaring med Sivilombudsmannen har vist at ordningen absolutt har sin berettigelse. Forvaltningen bøyer seg stort sett for omb.mannens uttalelser. Mange enkeltpersoner har fått hjelp (ca.l/3 av klagesakene fører fram), andre har fått en forståelig forklaring på hvorfor de ikke har fått medhold. Mange av uttalelsene får betydning langt ut over, den enkelte sak, jfr. Årsmeldingene. For den enkelte klager kan det imidlertid være en ulempe at Omb.mannen ikke kan treffe bindende vedtak i en sak og er så begrenset i sin adgang til å kritisere skjønnsutøvelsen.

 

 

SENSORVEILEDNING

 

Gi en framstilling av rettskildene i statsretten.

 

 

 

Eksamenskravene og tilrådd litteratur framgår dels av faget "Innføring i rettsstudiet med rettskildelære" og dels av "Stats­forfatningsrett". I det første faget kreves "Kjennskap til hoveddisiplinene innenfor rettssystemet og hovedsynspunktene i rettskildelæren". I Andenæs' "Innføring" finnes det ikke et eget

avsnitt om rettskildene i statsretten, men boka gir en generell innføring i rettskildelæra. I faget Statsforfatningsrett sier ikke eksamenskravene uttrykkelig noe om rettskilder, men kandida­tene skal bl.a. ha "Grundig kjennskap til reglene om statsterri­toriet og reglene om organiseringen av og virksomheten i de

Øverste statsorganer, samt reglene om det konstitusjonelle ansvaret."

 

For å tilfredsstille disse kravene, må det kreves at kandidatene også har godt kjennskap til rettskildene i stats­retten. I Andenæs' "Statsforfatningen" inngår "§ 3. Forfat­ningsrettens kilder" som en del av den tilrådde litteraturen. Kapitlet er på 22 sider. Ut fra eksamenskravene må en kunne stille ganske store krav til kandidatene. Den tilrådde littera­turen skulle også gi grunnlag for å skrive en god oppgave. I mine

forelesninger har jeg gått forholdsvis grundig inn på dette emnet.

 

Oppgaven gir kandidatene anledning til å vise hva de kan. Alle kandidatene må forventes å drøfte sentrale ting som grunnloven og konstitusjonell sedvanerett. De mer avanserte vil kunne presentere en noe dypere analyse av hva som er spesielt med rettskildene i statsretten i forhold til andre rettsdisipliner og de vil kunne gå mer i dybden på de enkelte rettskilder. Oppgaven kan derfor ikke generelt betegnes som vanskelig, men jo mer en går i dybden, jo vanskeligere blir det selvsagt. På grunnfagsnivå kan en imidlertid ikke kreve særlig avanserte drøftelser. Ved bedømmelsen av besvarelsene må en også ha i minne at "Statsforfatningen"s §§ 47‑55 om "Grunnloven og menneskerettighetene" ikke er pensum. Dette betyr f. eks. at Andenæs' framstilling av grl. § 105 faller utenfor. Kandidatene har altså likevel godt nok grunnlag for å skrive oppgaven. Og forøvrig at oppgaven teller 2/3.

 

I Andenæs "Statsforfatningen" disponeres det aktuelle kapitlet slik:

 

1. Forskjellige slags rettskilder

2. Grunnloven

3. Lover og andre skrevne rettskilder

4. Synspunkter på grunnlovtolking

5. Konstitusjonell sedvanerett.

 

Det følgende er mitt utkast til disposisjon. Det finnes selvsagt flere forsvarlige måter å disponere på.

 

1. Innledning.

 

Det finnes ikke en egen rettskildelære for statsretten. Men det er særlig to forhold som er spesielle:

 

‑ Enkelte rettskilder forekommer oftere i statsretten enn ellers i rettssystemet. Jeg tenker her særlig på grunnloven, konstitusjonell sedvanerett (riksrettsdommer er ikke så viktige). Kandidatene bør konsentrere seg om de rettskilder som er spesielle for dette rettsområdet.

 

‑ Domstolenes prøvingsrett er spesiell. For det første har vi forholdet mellom riksretten og de alminnelige domstolene. For det andre er det spesielt at enkelte rettsspørsmål aldri vil komme for domstolene, jfr. Andenæs s 22: "Der hvor ikke private interesser kommer inn på en slik måte at de kan søke domstolenes avgjørelse, er Stortingets ‑ det vil si stortingsflertallets ‑ tolking av grunnloven avgjørende." I dette tilfellet kan bukken sies å passe havresekken. Der hvor domstolene kan overprøve, varierer prøvingsintensiteten med hva slags saker det dreier seg om, jfr. nedenfor under rettspraksis.

 

I tillegg kan andre sider ved statsretten påpekes:

 

Normer kan være rettslige og ikke‑rettslige. De siste kan være like viktige og kan føles like bindende. I statsretten kan det være vanskelig å avgjøre hva som er en politisk norm og hva som er en rettslig norm.

 

Hva er rettsgrunnlaget for forfatningen ? Filosofiske problemer om grunnorm m.v. kan nevnes.

 

Andenæs er etter min mening i sine to framstillinger midt mellom 'det­ nye" og "det gamle" rettskildebildet ved at han har en hovedinndeling etter skreven og uskreven rett, men under disse inndelingene tar opp de enkelte rettskildefaktorer (i. motsetning til Eckhoff som bare tar utgangspunkt i rettskildefaktorene). Det viktige med besvarelsene er imidlertid ikke hvilket rettskildebilde en velger, men om en klarer å få en fornuftig systematikk og drøftelse.

 

2. Grunnloven

 

Det er helt sentralt å påpeke grunnloven som lex superior.

 

Dernest må grunnlovstolking behandles. Utgangspunktet er at grl skal tolkes som andre skrevne rettskilder, jfr. den naturlige forståelsen av ordlyden. Betydning på tilblivelsestidspunkt jfr "politi" og "bør". Men jfr "saker av viktighet", hvor hva som er viktig endrer seg.

 

Andre tolkningsmomenter er viktige fordi grl ble til i stor hast, den er usystematisk, ufullstendig og gammel. Siden grunnloven er vanskelig å endre, blir det et tolkingspress. Grunnlovskonservatisme er vanligvis motstand mot formell endring, ikke endring gjennom tolking.

 

3. Andre skrevne rettskilder

 

Lover er nødvendige fordi 'grunnloven ikke er uttømmende. Formelle lover har trinnhøyde nest etter grl. Legalitetsprinsippet. Ved motstrid mellom grl og lov er et alternativ til anvendelse av kollisjonsprinsipper å harmonisere.

 

Plenarvedtak: Skatt, budsjett og forretningsorden.

 

Kgl res. Det kreves hjemmel i lov/grl hvor legalitetsprinsippet får betydning.

 

Bestemmelser før 1814. Lov av 20.12.85 om opphevelse av alle lover før 1814 medmindre de er unntatt.

 

4. Forarbeider

 

Kandidaten bør få fram at forarbeidene til grunnlovsbestemmelsene er sparsomme.

 

5. Konstitusjonell sedvanerett

 

Sedvanerett er spesielt viktig i forfatningsretten bl a fordi grl sjelden endres. Spørsmål om trinnhøyde viktig. Konst. sedvanerett av særlig interesse.

 

3 spørsmål: ‑ Hvem skaper sedvaneretten? ‑ Hvilke regler er rettslig bindende? ‑ Trinnhøyde.

 

Hvem skaper?

 

De som har med vedkommende rettsregel å gjøre kan skape sedvanerett, altså også domstolene (riksrett og høyesterett).

 

Hvilke regler er rettslig bindende?

 

Tradisjonelt 3 vilkår: 1. Noenlunde ensartet praksis 2. Fulgt i lengre tid 3. overbevisning om rettsregel.

 

Nå totalbedømmelse hvor også reelle hensyn kommer inn.

 

Det kan være forskjellige krav etter hvilket forhold praksisen har til grunnlovens ordlyd. Det skal f. eks. mer til å akseptere sedvanerett i strid med grl enn utfyllende sedvanerett.

 

Trinnhøyde

 

Sedvaneretten kalles vanligvis bare konstitusjonell dersom den har grls trinnhøyde.

 

Disse reglene har etter Andenæs grls trinnhøyde:

 

1. De som endrer grl.

 

2. De som gjelder forholdet mellom høyeste statsorganer.

 

Ellers lovs trinnhøyde.

 

6. Rettspraksis

 

2 typer avgjørelser:

 

1. Riksrett 2. Vanlige domst.

 

Riksrett:

 

Utspilt sin rolle som løser av forfatningsrettslige spørsmål.

 

Vanlige domstoler:

 

3 typer saker: ‑ menneskerettigheter Kan prøves fullt ut av domstolene. Men disse sakene faller utenfor pensum. ‑ forholdet mellom statsmakter som kan prøves Domstolene vil legge stor vekt på stortingets og regjeringens praksis på området. ‑ tilfelle som aldri kommer for domst. (Her kan en komme inn på at forholdet mellom de øverste statsorganene i disse tilfellene først og fremst blir politiske spørsmål)

 

7. Teori

 

Kandidaten bør si noe om hvorfor teori bør tillegget vekt. Det er også grunn til å påpeke at en i statsretten får en blanding av juss og politikk pga problemenes betydning og uklare rettskilder og ofte manglende mulighet til domstolsprøving.

 

8. Reelle hensyn

 

Siden de andre rettskildene ofte er usikre, spiller vurderinger av løsningens hensiktsmessighet m.v. større betydning. Jfr. igjen det vage forholdet mellom juss‑og politikk i statsretten.