SENSORVEILEDNING

 

  1. avdeling høst 1995- praktikum.

 

 

Denne sensorveiledningen kommer i stedet for min foreløpige veiledning av 7. desember 1995. I forhold til den foreløpige veiledningen er det ikke så store endringer, ut over noen tillegg om min erfaring så langt, og avslutningsvis sies litt mer om karaktervurderingen. Tillegg og endringer er markert med strek i margen.

 

Oppgaven er todelt, med slik at del II egentlig også er delt i to ved å ha spørsmål fra både kjøps og foretaksrett. Del I gjelder forvaltingsrett (og litt selskapsrett), og 5 av de i alt 7 spørsmålene er knyttet til denne delen.

 

Ut fra dette bør del I telle mer enn del II. Særlig spørsmål 6 i del II er imidlertid ganske omfattende, og bør telle mer enn de øvrige. Dessuten bør det relativt sett trekke mer ned hvis de siste spørsmålene avslører større hull innen kjøpsrett eller selskapsrett. Totalinntrykket fra hele eksamensdagen får avgjøre. Se for øvrig veiledningens siste avsnitt.

 

Pensumlitteratur innen forvaltningsrett er Torstein Eckhoff: Forvaltningsrett, 5. utg 1994, ved Eivind Smith, kap 1‑6, 17‑23 og 26‑27 (Eckhoff&Smith). I pensumlisten er det også oppgitt en del tilleggslitteratur. Har kandidatene med seg det som står i pensumboken, er de godt rustet i forhold til oppgavens spørsmål. Jeg minner imidlertid om at Eckhoffs intensjonsdybde ofte er større enn det førsteavdelingsstudenter får med seg.

 

Pensumlitteratur innen kjøpsrett er begitt under ett med kontraktsrett. Det som spesielt gjelder kjøpsrett, er Chr. Fr. Wyller Kjøpsretten i et nøtteskall , 2. rev. utg. 1988, Erling Selvik: Kjøpsrett til studiebruk, (materialsamling) 1993, samt et avsnitt om "Kontraktsbrudd" i Tore Bråthen red: Foretaksrett 2.utg. 1990, s 133 ‑ 135. Særlig Wyllers bok skulle være grei å forholde seg til for førsteavdelingsstudenter, og samlet sett bør pensum gi et nokså godt grunnlag for innsikt. Sensorene bør imidlertid huske på at de mest dyptgående Fremstillinger om kjøpsrett ikke er med i pensum.

 

Pensum for selskapsrett er Tore Bråthens bok om foretaksrett kap II (Offentligrettslig rammelovgivning for virksomhet) og kap III (Eierformer). Aksjeselskap behandles spesielt s 73 – l00. Innen angitt tilleggslitteratur; Knophs oversikt over Norges rett, 10. utg. 1993, § 90 ‑ 97, er omtalen av aksjekjøp på s 889 ‑ 899. Kravet til kunnskap og innsikt i aksjeselskapsrett ber tilpasses disse relativt begrensede sideantallene.

 

DEL I

 

1. Er Lillevik Elkraft AS et forvaltningsorgan ?

 

Se Eckhoff&Smith s 397-401, særlig s 399.

 

Problemstillingen bør raskt knyttes til fvl §1, "organ for ... kommune".

 

Kandidatene bør ta som utgangspunkt at et kraftselskapet med en organisasjonsform som aksjeselskap, ikke uten videre kan regnes som del av kommunen. Kandidatene bør her også kunne trekke litt på sine kunnskaper innen selskapsrett. Ut fra pensum bør kandidatene videre kjenne til at det likevel ikke er absolutt utelukket å regne selvstendige rettssubjekter som forvaltningsorganer, men at dette i så fall krever nærmere grunner. Blant mine kandidater er det skuffende få som presiserer dette utgangspunktet.

 

Når det gjelder momenter som taler for at kraftselskapet likevel er et forvaltningsorgan, er det en del å si. Det kan kanskje vare fare for generell teoretisering her, og de kandidater som likevel klarer en god sammenkobling med faktum, bør premieres.

 

Hovedrettesnoren for spørsmålet er hvor nært kraftselskapet er knyttet til den "egentlige" forvaltning, og om det er god grunn/reelle grunner kil å la reglene i forvaltningsloven gjelde for kraftselskapet, når også mothensyn tas med.

 

Av momenter for spørsmålet om tilknytning kan nevnes

 

‑tilblivelseshistorie: Her er oppgaven egentlig taus

‑eierskap: Alle aksjer eid av Lillevik kommune, kommunen har den økonomiske interesse.

‑styring : Full styring for kommunen på generalforsamling, derimot uvisst hvem som er styremedlemmer, bortsett fra ordfører som styreformann. Med mindre dette er vedtektsfestet e.L har dette begrenset vekt i tillegg til at kommunen eier alle aksjer.

‑tradisjonelt offentlig oppgave: Også her er oppgaven egentlig taus, men strømforsyning til alle innbyggere har tradisjonelt vært sett som et offentlig ansvar (service).

‑myndighetsutøvelse: i tillegg til å skaffe kommunen inntekter ønskes en sosial fordeling av betalingsbyrden, jf spm 2.

‑monopolstilling. rettslig eller faktisk: Oppgaven må forstås som at det foreligger faktisk monopolstilling.

 

Når det gjelder spørsmålet om "god grunn/relle grunner, bør kandidater som overhodet har dette eller noe lignende med som er overordnet spørsmål, premieres. Av mulige finere poeng her er at forvaltningsloven jo uansett vil gjelde i den grad det er snakk om virksomhet som består i å treffe enkeltvedtak eller utferdige forskrift. Det er følgelig først og fremst i tilknytning til den forretnings‑ og servicemessige delen av virksomheten det har betydning om forvaltningsloven gjelder, og her vil det bare være reglene i fvl kap II

og III som er aktuelle. Spørsmålet blir derfor egentlig hvor viktig det er å la forvaltningslovens ihabilitets‑, veilednings‑ og taushetspliktregler gjelde.

 

Av mothensyn som bør nevnes er den mulige forstyrrelsen det blir for den forretningsmessige driften å la loven gjelde. På grunn av manglende faktisk konkurranse, blir dette neppe tungtveiende her.

 

I pensum, s 399, er det spesielt nevnt at det kan være grunn til å la kommunale e‑verk komme inn under forvaltningsloven p.g.a. rettslig eller dask monopolstilling. Personlig går jeg inn for samme konklusjon, men på grunn av liberalisering og øket konkurranse innen e‑sektoren er dette kanskje ikke like klart som det engang var.

 

Blant mine kandidater er det flere som nøyer seg med å konstatere at e‑verket er fullt ut eid av kommunen, og dermed slutter at det er et organ for kommunen. Det trekker jeg en del for. På den annen side gir jeg god uttelling til dem som er på sporet av, eller til og med får frem, den mer sammensatte problemstillingen som er nevnt ovenfor.

 

2. Er Lillevik Elkraft AS' styrevedtak et vedtak i forvaltningslovens forstand ?

 

Se spesielt i Eckhoff & Smith s 457-465 om hva enkeltvedtak er, og s 535‑540 om hva forskrift er.

 

Styrevedtaket det dreier seg om er vedtagelsen av prissystemet (strømtariffen).

 

Kandidatene må ta utgangspunkt i fvl § 2 første ledd bokstav a, og straks se at et hovedspørsmål er hvorvidt det er tale om offentlig myndighetsutøvelse, i motsetning til forretnings‑ eller servicevirksomhet.

 

Utgangspunkt bør tas i at strømleveranse har preg av forretnings (og service) virksomhet (I pensum på s 539 er det uttrykkelig uttalt at bla. fastsetting av generelle foretningsvilkår for e‑verk i alminnelighet ikke kan anses som myndighetsutgivelse.)

 

Skal det likevel kunne være tale om offentlig myndighetsutøvelse, må det være på grunn av (om)fordelings‑ og subsidieringselementer i tariffen‑ Slike elementer finnes, og det må vurderes om dette er tilstrekkelig. Spørsmålet er etter mitt skjønn vanskelig, og kandidatene bør derfor unngå for raske og kategoriske svar.

 

Jeg har ikke noe fasitsvar, men heller til at selve vedtagelsen i styremøtet ikke er offentlig myndighetsutøvelse, og dermed heller ikke noe vedtak. Senere avgjørelser i enkelttilfeller der det er søkt om eller for øvrig ligger til rette for "billig" tariff, vil jeg derimot se som enkeltvedtak. En slik relativisering av fvl § 2 første ledd bokstav a i forhold til enkeltvedtak og forskrift, er omtalt i teorien, men det kan ikke kreves at kandidatene skal komme inn på dette.

 

Noen av mine kandidater sier at fordi e‑verket er å anse som et forvaltningsorgan, vil tariffastsettelsen måtte anses som offentlig myndighetsutøvelse. Dette er antagelig en begrepsforvirring som vitner om sviktende forståelse.

 

I tillegg til spørsmålet om offentlig myndighetsutøvelse, må det aksepteres (som et pluss ?) om kandidatene også reiser spørsmål om tariffen kan regnes som "bestemmende" . Relevansen av dette avhenger av hvordan oppgaven må forstås. Teksten kan gi en forestilling om at det bare er ved inngåelse av fremtidige abonnementsavtaler vilkårene vil komme inn. I så fall kan det reises spørsmål om tariffen kan oppfattes som en intern instruks om hvilke vilkår som først senere skal "bestemmes" for den enkelte kontrakt. En naturlig forståelse vil imidlertid også være at tariffen umiddelbart skal gjelde for etablerte abonnementer. Det bør derfor ikke trekkes om ingenting av dette tas opp.

 

3.  Forutsatt at dette er et vedtak i forvaltningslovens forstand, hva slags vedtak er det ?

 

I pensum finnes omtale av forskjellen mellom enkeltvedtak og forskrift på s 463‑64. Se ellers pensumhenvisninger under spm 2.

 

Kandidatene må ta utgangspunkt i fvl § 2 fyrste ledd bokstav b og c, og ta stilling til om strømtariffen (vedtaket) gjelder "bestemte" personer og er enkeltvedtak, eller en "ubestemt antall eller ubestemt krets" og er forskrift.

 

Oppgavens faktum legger opp til at dette skal drøftes for så vidt gjelder de syv kundene som må betale høyere pris. Spørsmålet favner imidlertid egentlig videre, jf nedenfor.

 

Som utgangspunkt bør det konstateres at tariffen er formulert uten individualiserte adressater. En står dermed ikke allerede av den grunn overfor et enkeltvedtak. Spørsmålet blir derfor om tariffen reelt sett likevel bare rettes seg mot et fåtall, som like gjerne kunne vært individualisert. På grunn av at tariffen vil gjelde over tid, hvor det kan variere hvem som har mer enn 10 millioners omsetning, er svaret ganske klart at selve tariffvedtagelsen ikke er et enkeltvedtak.

 

I forhold til andre adressatgrupper for tariffen (alminnelig abonnenenter og sosialklienter), er det også klart ikke tale om noe enkeltvedtak når en ses på selve tariffvedtagelsen.

 

Det som kanskje kan forvirre noen, er hvis en går videre og ser på det enkelte inngåtte strømabonnement. I pensum på s 461 er det spesielt nevnt at avtaler inngått i henhold til e‑verks forretningsvilkår, neppe kan anses som enkeltvedtak. Som jeg har antydet ovenfor, kan dette stille seg anderledes der det skjer en vurdering av om de gunstigere sosialklient‑vilkårene skal gjelde. Strengt tatt må imidlertid forutsetningen for spm 3 være at en bare vurderer den umiddelbare effekt av selve tariffastsettelsen jf. ovenfor. Selv om jeg vil akseptere omtale av det som er nevnt her, kan det derfor neppe kreves.

 

Mine kandidater konkluderer begge veier, men et flertall ser ut til å mene at det foreligger et enkeltvedtak. Premissene mer enn konklusjonen bør avgjøre hvorvidt det skal trekkes.

 

4. Kan beslutningen om ny strømtariff påklages ‑ og hvem er eventuelt klageinstans ?

 

Se pensum s 498‑501 om hvilke avgjørelser det kan klages over.

 

Utgangspunda må tas i fvl § 28 første ledd, hvor det fremgår at enkeltvedtak kan påklages

av parter og andre med rettslig klageinteresse.

 

Ut fra det jeg oppfatter som de mest nærliggende konklusjoner under foregående spørsmål (om at i høyden forskrift), skulle klage være avskåret.

 

Dersom det forutsettes at vi står overfor et enkeltvedtak, vil klagerett være avhengig av om det overhodet kne regnes å være noe overordnet organ, eller om Lillevik Elkraft AS har en for selvstendig stilling.

 

Jeg forventer meg ikke så mye utfyllende av de av kandidatene som ser denne problemstillingen. Skal mer sies, kan det f.eks. vises til at når det her forutsettes å foreligge et enkeltvedtak, så må det vare i henhold til offentlig myndighet utledet av (delegert fra) Lillevik kommune. Videre kan det hevdes at en kommune ikke uten lovhjemmel kan organisere seg bort fra forvaltningslovens klagerett. I så fall må det kunne klages til kommunen.

 

Ved fravær av interndelegering, eventuelt opprettelse av særskilt klagenemnd, må det være kommer selv som i så fall må avgjøre klagene. (Dersom noen reiser spørsmål om hva som i tilfelle vil gjelde for klager fra abonnementer i nabokommunen, er det skarpsindig.)

 

Etter oppgavens faktum er det de tre offentlige institusjonene nevnt der som vurderer å klage. Normalt gjelder ikke forvaltningslovens klageregler offentlige organer i mellom, og det bør derfor vises til fvl § 2 siste ledd om at offentlige organer kan ha samme stilling som private. For lillevik kommune som klager til seg selv, blir det imidlertid et problem (må Fylkesmannen inn ?).

 

I tillegg kommer spørsmålet om disse institusjonene kan regnes som parter eller på annet grunnlag ha klagerett. Da må en tilbake til en del av de innledende forutsetninger om hva slags vedtok tariffastsettelsen er, herunder hvilke berørte private som kan begrunne at fastsettelsen anses som et enkeltvedtak. De kandidater som holder "tungen bent i munnen" og kan si noe fornuftig her, bør premieres

 

De fleste av mine kandidater får lite ut av dette spørsmålet.

 

5. Var Holm inhabil da tariffen ble behandlet ?

 

Se i Echoff&Smith s 407‑424, særlig s 409‑411. For så vidt gjelder aksjelovens inhabilitetsbestemmelse, så er denne bare vist til i pensum (Bråthen s 89).

 

Det er naturlig å starte med forvaltningslovens inhabilitetsbestemmelse i § 6, jf § 10. Som en innledende forutsetning bør det presiseres hvorvidt fvl antas å gjelde. Dette kan enten være fordi Lillevik Elkraft AS er et forvaltningsorgan, jf spm 1, eller fordi tariffastsettelsen uansett regnes som å treffe vedtak, jf fvl § I siste punktum, sml spm 2.

 

For øvrig vil aksjelovens inhabilitetsbestemmelse i § 8‑11 uansett gjelde. Drøftelsene etter disse to ulike grunnlagene vil omfatte de samme momentene, men bør etter min mening likevel helst tas hver for seg. For øvrig er det nesten ingen som får med seg aksjelovens bestemmelser.

 

Etter fvl § 6 kan et naturlig første spørsmål ut fra første ledd bokstav b, være om Kari Vold, søsteren til svigersønn av ordfører og styreformann Holm, er part, jf fvl § 2 første ledd bokstav e. Jeg leser oppgaven som at hun er sosialklient, og derfor vil nyte godt av den billigste strømmen.

 

Ved denne drøftelsen må kandidatene holde rede på hvilke forutsetninger de drøfter under. En forutsetning om at selve tariffastsettelsen er et enkeltvedtak i forhold til sosialklientgruppen, er imidlertid så vidt lite skjønnsom at det bør utstå.

 

I ethvert annet tilfelle bør konklusjonen bli at Vold ikke er "part", og at en dermed faller utenfor første ledd bokstav b. Det er imidlertid ikke bra hvis kandidatene uttrykker seg som om det samme må bli en nødvendig følge av at det ikke anses å foreligge et ev enkeltvedtak, d.v.s. at de ikke har fått med seg at § 6 også gjelder andre forvaltningsavgjørelser enn vedtak.

 

Imidlertid bør det raskt fastslås at Vold uansett er utenfor gruppen som § 6 første ledd bokstav b omfatter, idet bare tjenestemannens barns ektefeller, og ikke også disse ektefellenes søsken, faller innenfor.

 

Dersom alternativet i § 6 første ledd bokstav e i det hele tatt nevnes, må det bare helt kort påvises at delte alternativet bare ville kommet inn ved en eventuell behandling i kommunen, og ikke som her i e‑verkets styre.

 

Etter dette blir det en "alminnelig" drøftelse etter § 6 annet ledd. Et rettslig poeng er at så lenge Vold faller utenfor første ledd bokstav b, bør hun også fall utenfor annet ledd så lenge ikke spesiellc forhold kommer i tillegg_ Oppgavens faktum tyder ikke på at noe slikt foreligger.

 

Når det gjelder drøftelsen i forhold til aksjeloven § 8‑11, bør kandidatene bl.a. ut fra en sammenligning med formuleringene i forvaltningsloven se at det svært vanskelig kan bli tale om inhabilitet etter dette alternativet.

 

DEL II

 

6.           Hvilke krav kan Lillevik Elkraft AS gjøre gjeldende mot Lars Holm, og hvilke krav kan føre fram ?

 

Oversikt over mulige mangelssanksjoner fremgår i kjl § 30.

 

Det bør innledningsvis drøftes om det foreligger en mangel Det kan diskuteres noe hva mangelen i så fall består i; om det er det forhold at det likevel ikke var original lakk, om det i seg selv var den omstendighet at bilen hadde vært kollisjonsskadet, og/eller om det var at bilen ikke var helt forskriftsmessig utbedret (og dermed bla. mer utsatt for rustangrep ?).

 

Antagelig er det best å se dette samlet. I så fall vil det kunne vises til kjl § 18 første ledd (feilopplysning i taksten), og § 19 første ledd bokstav c (som gjelder desto mer der her hvor det ikke er tatt "som det er"‑forbehold). Det bør her fremkomme at Holms subjektive viten er uten relevans. (Skulle en alene vurdert det forhold at bilen hadde vart kollisjonsskadd, ville dette kunne stilt seg anderledes, sml § 19 første ledd bokstav b).

 

Mange viser til kjl § 17 første ledd, og gjør gjeldende at bilen ikke var i samsvar med avtalen fordi taksten ikke sa noe om omlakkering men tvert om opplyser om original lakk. Jeg ser det som noe anstrengt at det dermed skal være "avtalt" original lakk, og foretrekker i stedet innfallsvinkelen via § 18 om feilopplysninger. Direkte trekk for å brukt § 17 vil jeg imidlertid fraråde.

 

Det kan også helt kort nevnes at tidligere reklamasjon antagelig vanskelig kan kreves, jf § 32 første ledd, jf riktignok § 31 første ledd da det ikke er tale om forbrukerkjøp.

 

Under forutsetning av at det foreligger rettidig påberopt mangel, vil Lillevik Elkraft AS kunne prøve seg med følgende krav:

 

 

Spørsmålet her er om en rettingsplikt vil volde Holm urimelig kostnad eller ulempe. For så vidt gjelder kostnad, er spørsmålet om kr 150.000 i rettingskostnad blir urimelig mye i forhold til bilens reduserte omsetningsverdi og bruksverdi (når dette ses i forhold til både Holm og Elkraft). Urimelig ulempe går på hvilke forutsetninger Holm som privatperson (forbruker) har for å tilrettelegge en utbedring.

 

Jeg antar at i alle fall det sistnevnte bør lede til at rettingsplikt ikke foreligger.

 

Omlevering er uaktuelt.

 

 

Vilkårene for prisavslag er til stede i og med at det forutsettes en mangel som representerer et verdiminus. Det bør også sies noe om størrelsen. (Under forutsetning av verdi 350' uten mangel, og 300' med, blir avslaget ca 57.000)

 

·        Heving etter § 39

 

Her må det diskuteres om det foreligger vesentlig kontraktsbrudd, og kandidatene må få frem den relativt sammensatte vurdering dette er ut fra. både objektive og subjektive/individuelle forhold. Konklusjonen er antagelig relativt åpen. (Personlig er jeg mest i favør av at heving ikke kan skje.)

 

De særskilte reklamasjonsvilkårene i annet ledd må forutsettes overholdt, men det er i seg selv et moment ved vesentlighetsvurderingen at det er gått noe lang tid.

 

 

Spørsmålet er om det foreligger kontrollansvar. Det vil det ikke gjøre dersom Holm klarer å godtgjøre at hans egen uvitenhet var unnskyldelig, jf § 27 første ledd. Som en ikke‑profesjonell kjøper, som har fått seg forelagt en takst med en positivt uriktig opplysning, antar jeg Holm har en relativt god sak.

 

Under forutsetning av ansvar bør det sies noe om omfanget. Her kan det vises til § 67 første ledd, og gjerne drøftes noe i forhold til § 70 første og annet ledd om tapsbegrensning og lemping dersom det er utbedringsomkostningen på kr 150.000 Holm avkreves.

 

Kandidatene bør få frem hvilke krav som utelukker hverandre.

 

Blant mine kandidater er det en tendens til å unnlate å ta konkret stilling til hvilke av de mulige kravene som bør kunne føre frem. Jeg minner derfor om at spørsmål 6 spør direkte også etter dette, og det må derfor trekkes for en slik unnlatelse. Muligens er årsaken for en del tidsnød.

 

7.  Kunne generalforsamlingen fatte vedtak med slikt innhold ?

 

Utgangspunkt bør tas i aksjeloven § 9‑1 om generalforsamlingens kompetanse. Det er antatt at generalforsamlingen også etterfølgende kan godkjenne styrebeslutninger, så langt tredjemannsinteresser ikke er til hinder.

 

Videre er det først og fremst spørsmål om kandidatene klarer å finne mulige grunner til at generalforsamlingen likevel ikke kunne fatte slikt vedtak.

 

Den viktigste problemstillingen under dette, er om generalforsamlingen i henhold til aksjeloven § 9‑l6 kan fatte vedtak med slikt innhold som Holm ber om, eller om dette vil være et vedtak som er egnet til å gi ham en urimelig fordel på andre aksjeeiere eller selskapets bekostning. Det er ikke sikkert alle kandidater ser denne problemstillingen. I pensum er § 9‑16 helt kort omtalt på s 84.

 

Oppgavens opplysning om at det var flere bud på bilen kan brukes som argument for at budet på kr 400.000 ikke ga Holm noen urimelig fordel i forhold til om bilen var solgt til andre.

 

Noen er også innom aksjeloven § 8‑20 fjerde ledd annet punktum jf første punktum, som § 9‑1 første ledd annet punktum viser til. Av dette følger av generalforsamlingen ikke kan overprøve styrets beslutninger om investeringer av betydelig omfang. Det vitner om dårlig skjønn å se det aktuelle bilkjøpet som en slik investering.

 

Muligens vil noen også ta opp spørsmålet om Holm, i egenskap av styreformann, hadde anledning til å bringe det aktuelle spørsmålet opp for generalforsamlingen. Forutsatt at det inn sies noe direkte galt må dette aksepteres.

 

***

 

Selv om det er en kort oppgavetekst, skulle det ha fremgått at det er rom for å ta opp ganske mye. Det kan imidlertid bli et problem for kandidatene å gjennomføre forutsetningsdrøftelser, da mye av det interessante helst bør bli subsidiært. En del av forutsetningene vil dessuten kunne gi nokså viktige premisser for videre drøftelser. Sensorene ber derfor se etter, og premiere, god orden og indre konsistens.

 

Del I blir etter dette både enkel og vanskelig, avhengig av hvor dypt kandidatene prøver å gå. Etter min mening må det aksepteres at kandidatene stort sett beveger seg på overflaten (ikke sondrer mellom tariffastsettelse som sådan og konkretisering av vilkår i forhold til den enkelte), så lenge det ikke blir grovere svikt ut fra en slik basis.

 

For kandidater som prøver å gå mer i dybden kan det imidlertid bli problematisk. Her vil jeg oppfordre sensorene til å se etter, og premiere, de gode forsøk, selv om selve gjennomføringen ikke blir helt vellykket. Skulle noen kandidater også få til en god gjennomføring, bør det virkelig kunne åpne for et bra resultat.

 

Del II spørsmål 6, bør som nevnt innledningsvis veie tungt ved totalbedømmelsen. Dersom. det svikter helt her, bør det spøke for totalresultatet. I spørsmål 7 er det viktig at kandidatene ikke avslører totalt manglende oversikt over aksjeloven. For øvrig tillegger jeg dette spørsmålet mindre vekt.

 

Så langt har jeg relativt lite stryk, men det forekommer. Dessuten har jeg mange besvarelser som er dårligere enn "sperregrensen", men heldigvis også noen laudable. De helt gode laudene har jeg ennå ikke kommet over.

 

Oslo, 27. desember 1995