SENSORVEILEDNING

1 AVDELING, JUS GRUNNFAG TIL JURIDISK EMBETSEKSAMEN 1 TROMSØ

VÅREN 1989

PRAKTIKUM

 

1

 

Eksamenskrav:(NÆRINGSRETT) Kjennskap til reglene om kontrakter med hovedvekt på reglene om kjøp. Kjennskap til arbeidsrett. Kjennskap til de ulike selskapsformer med hovedvekt på reglene om aksjeselskap og ansvarlige selskap. Kjennskap til skatterett.

 

Tilrådd litteratur: Knophs oversikt over Norges rett, (9 utg. 1987, Universitetsforlaget), §§ 90‑97

 

Tore Bråthen: Selskapsretten. (stensil fås kjøpt i eksp. IRV). (Artikkelen finnes i "HUSADVOKATEN", Tore Bråthen (red)min anf. )

 

Spørsmål 1: Ta stilling til om VU må betale restsummen.

 

Dette spørsmålet innebærer at kandidaten må drøfte om Holm har bundet selskapet i egenskap av å være adm.dir. De aktuelle bestemmelser som må drøftes er aksjelovens (aksjl) §§ 8‑13. 8‑7 og 8‑15.

 

Slik oppgaven er utformet, må det først tas stilling til om Holm va: legitimert til å handle på selskapets vegne. Kandidaten må først drøfte § 8‑13, som sammenholdt med § 8‑7, sier at Holm i egenskap av adm.dir. alltid kan representere selskapet utad. Vilkåret for denne representasjon er at Holm gjennom sin handling utøver den "daglige ledelse" av VU.

 

Det første problemet er om det er av betydning at Holms stilling i realiteten bare var en undervisningsstilling. Dette kan ikke være avgjørende siden Holm er ansatt som adm.dir. Holms legitimasjon følger som nevnt direkte av loven. Han innehar en stillingsfullmakt, og kan bare fratas sin legitimasjon ved å fjernes fra stillingen. Innslaget av undervisning i stillingen fratar derved ikke Holm rett til å representere selskapet.

 

Oppgaven gir opplysning om at Holm ikke er meddelt prokura. At Holm ikke er meddelt prokura, innskrenker ikke stillingsfullmakten. Representasjonsretten etter prokura antas å være videre enn for den rene stillingsfullmakt. De av kandidatene som ser dette poenget, og bruker opplysningen om manglende prokura til å beskrive Holms legitimasjon som lovens minimumsregel, bør honoreres for dette. Det motsatte standpunkt, at manglende prokura innebærer en svakere legitimasjon for Holm, må trekke ned.

 

Dette punktet om prokura må allikevel ikke få avgjørende betydning ved bedømmelsen av besvarelsene. En utelatelse av prokuraspørsmålet i sin helhet skal derfor ikke trekke besvarelsen ned.

 

Utgangspunktet for den videre drøftelse er etter dette at Holm var legitimert til å binde selskapet i egenskap av adm.dir., lovens § 8‑13, jfr § 8‑7.

 

Spørsmålet er så om selskapet likevel ikke blir ansvarlig fordi Holm har overtrådt sin stillingsfullmakt og/eller styrets instruks. Oppgaven åpner på dette punktet for en mer eller mindre spekulativ drøftelse omkring bilens verdi i forhold til styrets instruks om "større og viktigere" saker, samt adm.dirs adgang til å inngå avtale‑ om firmabil for sin egen disposisjon uten styrets vitende. Det er på det rene at oppgaven gir liten informasjon til støtte for sikre antakelser.

 

Kommer en til at Holm ikke har overtrådt sine fullmakter, er saken klar. Selskapet blir bundet allerede etter den avtale Holm har inngått på vegne av VU, og som han var legitimert til etter § 8‑13, jfr § 8‑7. Det er et spørsmål om en kan la drøftelse stoppe her, uten å forutsette det motsatte resultat og drøfte § 8‑15 subsidiært. Etter min mening legger oppgaven opp til en drøftelse også av § 8‑15, slik at en utelatelse i alle tilfeller må stille strenge krav til drøftelsen av selve legitimasjonsspørsmålet.

 

Kommer en til at Holm har overtrådt sine fullmakter, eventuelt at en forutsetter denne løsningen og drøfter subsidiært, må det tas stilling til om bilforhandleren var i god tro med hensyn til overtredelsen. Hovedregelen etter § 8‑15 fører til at Holms overskridelse av sin stillingsfullmakt eller styrets instruks, ikke kan gjøres gjeldende overfor godtroende tredjemann.

 

Det er lovens forutsetning at medkontrahenten normalt ikke skal ha noen undersøkelsesplikt om disse forhold, se Marthinussen/Aarbakke side 248. Bilforhandleren må derfor normalt kunne gå ut fra at en disposisjon som i ok for seg er av en slik art at deri kan gå inn under den daglige ledelse, også ligger innenfor hva en adm.dir er bemyndiget til i det enkelte tilfelle, Marthinussen/Aarbakke side 249. 1 dette tilfellet har medkontrahenter, i tillegg undersøkt i handelsregisteret for å bringe på det rene at Holm virkelig var i en slik stilling at han kunne forplikte selskapet.

 

Løsningen følger derfor av hovedregelen i § 8‑15, som forutsetningsvis slår fast at selskapet er bundet overfor bilforhandleren selv om Holm har overtrådt sine fullmakter. ,

 

Spørsmål 2: Forutsett at VU må betale. Har selskapet derved noe krav mot Lars Holm?

 

Her må kandidaten i det minste finne den riktige lovbestemmelse som er aksjl § 15‑1. Etter denne bestemmelsen plikter Holm å erstatte den skade som er påført selskapet dersom der. er voldt forsettlig eller uaktsomt under utøvelse av hans oppgave for selskapet.

 

Holms ansvar er betinget av at de alminnelige vilkår for erstatningsansvar er oppfylt; det må foreligge skade (tap for VU), en handling/unnlatelse og årsakssammenheng mellom disse. Kandidaten forventes ikke å ha kjennskap til de erstatningsrettslige problemstillinger. Det er derfor ikke meget som må forventes under dette punktet. Det bør allikevel komme frem at Holm i dette tilfellet må kunne bebreides for at VU er påført et tap.

 

En viktig begrensning i erstatningsansvaret er at Holm må ha påført VU tapet under utøvelse av sin oppgave for selskapet. Her er det fare, for dobbeltbehandling. Spørsmålet om Holms handling ligger innenfor den daglige drift av selskapet har vært oppe før. Det må uten videre kunne aksepteres at forutsetningen for spørsmål 2, at VU er bundet av Holms handling, legges til grunn. Dette fører til at VU kan gå på Holm for å få dekket sitt tap i medhold av § 15‑1. En fornuftig drøftelse av Holms opptreden overfor selskapet må imidlertid kunne trekke besvarelsen opp.

 

Det tør være innlysende at kandidaten, etter de foreliggende opplysninger og krav til kunnskap om denne problemstilling må komme til at VU kan rette krav mot Holm.

 

Det er vanskelig å bedømme denne oppgaven uten først å ha lest gjennom noen besvarelser. Generelt sett kan det likevel sies at kand må vite at aksjelovens er forstått, og minstekravet må under enhver omstendighet finnes fram til de aktuelle bestemmelser. Siden faktum til denne oppgave er relativt kort bør en være på vakt mot spekulative drøftelser, hvor faktum forsøkes tøyet ut slik at det skal passe med den enkeltes angrepsmåte. Alle drøftelsene under denne oppgaven kan gjøres korte, og en må være varsom så det ikke stilles krav til besvarelsen som går ut over eksamenskravet om kjennskap til hovedreglene om aksjeselskap.

 

II

 

Eksamenskrav: kjennskap til reglene om saksforberedelse i forvaltningssaker. Grundig kjennskap, til reglene om inhabilitet, forhåndsvarsel, forvaltningens ansvar for opplysning av saker, partsoffentlighet, begrunnelser og klager. Grundig kjennskap til de grunnleggende reglene om den kompetanse forvaltningen har og om forvaltningsavtaler, til reglene om omgjøring av forvaltningsvedtak, ombudsmannsordningen og om når forvaltningsvedtak blir ugyldige.

 

Tilrådd Litteratur: Torstein Eckhoff: Forvaltningsrett, unntatt kap. 5, 13 (VII‑X) og 14.  (Alle henvisninger til Eckhoff er til 1986 utgaven, henvisninger i parentes er til 1989 utgaven)

 

Generelt: Det må kreves at kandidaten, enten innledningsvis, eller der hvor spørsmålet først dukker opp, drøfter og tar stilling til om de alminnelige vilkår i fvl §§ 1 og 2 er oppfylt. Flere av de lovhjemler som nyttes avhenger av om det er enkeltvedtak, om vedkommende er part, osv. Erfaringer fra tidligere oppgaver av denne type, viser at enkelte har en tendens til å "lire" av seg en standard regle om §§ 1 og 2 foran hver enkelt drøftelse. Dette fører til at drøftelsene blir unødig lange, og viser, vei også at kandidatene kanskje ikke er seg bevisst hvilken betydning disse innledende bestemmelsene i forvaltningsloven har.

 

Spørsmål 3: Var konsulent Kari Mo inhabil ved behandlingen av saken?

 

Løsningen av dette spørsmålet krever en tolkning av fvl § 6.

 

Selv om ingen bestrider det, bør det innledningsvis anføres at Mo er offentlig tjenestemann ifvl § S. første ledd, bokstav d), og at hun har tilrettelagt grunnlaget for vedtaket, jfr fvl § 6,1 ledd. Dette kan gjøres svært kort.

 

Mo's slektskapsforhold med en av de ansatte i VU, fører ikke til inhabilitet etter fvl § 6, første ledd, jfr bokstav b. Bestemmelsen tolkes antitetisk, og fører til at søskenbarn (fetter) faller utenom.

 

Spørsmålet er så om det foreligger andre "særegne forhold", og om disse er egnet til å svekke tilliten til Mo's upartiskhet.

 

Det faktum at Mo er beslektet med en ansatt i VU, innebærer ikke at kravet til i inhabilitet etter andre ledd uten videre anses oppfylt. Som Eckhoff anfører på side 425 (437), må en respektere lovgivers sondring mellom første og andre ledd i § 6. Og det vises til at søskenbarn ble positivt unntatt fra vilkåret i første ledd, bokstav b, både ved vedtakelse og ved endring av loven. Allikevel kan slektskap alene føre til inhabilitet etter andre ledd, men bare dersom det er et særlig nært forhold mellom de beslektede. Slike opplysninger har vi ikke her.

 

Det faktum at Mo har hatt arbeidsoppdrag for VU, kan alene neppe være nok til inhabilitet etter § 6, andre ledd. Det er et poeng at tilknytningen til VU bare var på oppdragsbasis, og ikke hadde karakter av fast arbeidsforhold. I tillegg var tilknytningen av kortvarig karakter.

 

Det kreves altså noe mer, og da i første rekke om Mo hadde noen interesse i sakens utfall Vedtaket innebærer ingen personlig fordel for Mo. Derimot kan det innebære mer eller mindre fordel for Mo's fetter, som er ansatt i VU. Hvorvidt dette kan føre frem, må bero på om drøftelsen er fornuftig. Det vil være av avgjørende betydning at Mo's forhold til sin fetter ikke opplyses å være særlig nært og personlig. Drøftelsens kvalitet må bli avgjørende, og begge resultater kan godtas ‑forutsatt at kandidaten begrunner sitt standpunkt godt.

 

Hvis kandidaten anfører at inhabilitetsinnsigelse er reist av en part, jfr fvl. § 6, annet ledd if., må det samtidig vises til at dette momentet bare får anvendelse i tvilstilfelle, Eckhoff side 428 (440). En annen sak er at bestemmelsen først får en fornuftig anvendelse i tiden før et vedtak treffes.

 

En drøftelse av § 6, fjerde ledd er feilaktig i denne oppgaven. Bestemmelsen er, etter uttalelse i forarbeidene ‑ som beskrevet hos Frihagen, Forvaltningsloven 1 side 164‑1615. ment brukt bl.a. på regelbundne vedtak. Den kan også brukes der hvor inhabilitetsspørsmålet ikke får noen som helst betydning.

 

Drøftelsene av lovens § 6, og særlig dens annet ledd, har en tendens til å bli for lite rettslig fundert. Det må kreves noe mer enn at kandidaten veier og vurderer de faktiske forhold, for så å avgjøre det hele etter ren rimelighetsbetraktning. Loven gir her mange gode tolkningsmomenter, som i seg selv er egnet til å gi argumenter i drøftelsen.

 

Spørsmål 4.   Var det saksbehandlingsfeil at det ikke ble gitt begrunnelse

 

a) overfor Video Undervisning?

 

Hovedregelen om samtidig begrunnelse i § 24, første ledd bør nevnes kort. Av unntaksreglene er det bestemmelsens annet ledd. 2 punktum,, sml. 1 punktum som er utgangspunktet for drøftelsen. VU har søkt om et bestemt beløp, og fått tildelt dette. Her kan det ikke kreves hverken samtidig eller etterfølgende begrunnelse, jfr 3 punktum.

 

b) overfor de som hadde fått sin søknad avslått?

 

Også her må det være riktig å bruke unntaksregelen i § 24, annet ledd, 2 punktum, sml. 1 punktum. Det skulle være klart at her foreligger en saksbehandlingsfeil.

 

c) overfor de som fikk mindre beløp enn de søkte om?

 

Temaet for, drøftelsen er her om departementet likevel hadde grunn til å tro at søkerne ville være fornøyd med det de fikk, § 24, annet ledd, 2 punktum, jfr 1 punktum som gjelder tilsvarende. Det er vel liten tvil om at det er relativt stort misforhold mellom det omsøkte og det tildelte beløp. Vi har ingen opplysninger om hvordan søkerne faktisk oppfattet tildelingen, mer, etter forholdene må det være forsvarlig komme til at begrunnelse var nødvendig.

 

Under enhver, omstendighet kan, det drøftes om vilkårene for etterfølgende begrunnelse foreligge:, jfr § 24 annet ledd, 3 punktum. Løsninger, her må være at slik begrunnelse må gis. Selve spørsmålet ordlyd kan peke i retning av at bare samtidig begrunnelse skal drøftes. Departementets anførsel om at det ikke var vanlig ; gi begrunnelse i "slike typer saker", oppfordrer etter mitt syn til videre drøftelse av etterfølgende begrunnelse. Etter oppgavens ordlyd, må det likevel være fullt forsvarlig å utelate denne drøftelse.

 

Kommentar: Drøftelsene under spørsmål 4 bør kunne gjøres korte. Det er grenser for hvor mye som kan "drøftes" i streng forstand. Det må derfor ikke trekke ned om "drøftelsene" synes ubalanserte dvs. at kandidaten legger ensidig vekt på argumenter til støtte for sin konklusjon, uten å føre motargumenter. Foreligger lovens vilkår for begrunnelse, har det ingen hensikt i å trekke inn mer eller mindre tvilsomme motargumenter. Motsatt bør det derfor trekke ned dersom drøftelsene gjøres unødig omstendelige og lange.

 

Spørsmål 5: Hadde Peder As krav på å få se

 

a) de andre søknadene?

 

Ås har, som part i saken, i utgangspunktet krav på å få se sakens dokumenter, fvl § 18, 1 ledd. Det er ikke tvilsomt at de andre søknadene må defineres som "sakens dokumenter", og det vises forsåvidt til dokumentbegrepet i offentlighetsloven § 3, og til Eckhoff side 476 (492). Selv om hovedregelen i § 18 synes enkel og grei, er det etter min mening ingen grunn til ikke å drøfte de momenter som bestemmelsen selv legger opp til. I dette tilfellet kan det med fordel drøftes hvorvidt søknadene er sakens dokumenter. Kandidaten bør altså få frem at det her dreier seg om en og samme sak. Av unntak fra hovedregelen om partsinnsyn, er det bare § 19 som er aktuell her. Det fremgir av oppgaven at søkerne måtte legge frem tildels svært omfattende opplysninger om sin virksomhet. Den aktuelle bestemmelse er her § 18, første ledd, bokstav b. Om unntaket får anvendelse, må overlates til den enkeltes drøftelse. Det er kvaliteten på denne som må bli avgjørende. Allikevel må det være et minstekrav at kandidaten ser såpass av oppgaveteksten at han/hun får frem poenget med "relevante opplysninger om, søkerens totale virksomhet" i relasjon til unntaket i § 19 for forretningsmessige analyser mv. Merk at Eckhoff ikke skriver særlig utfyllende om dette, op.cit side 455 (501).

 

Det kan vel tenkes at de litt finurlige kandidaten kommer trekkende med offentlighetslovens § 5 a, og samtidig viser til at taushetsplikt ikke gjelder overfar parter i en sak, fvl § 13 b, nr 1. Det er imidlertid klart at dette ikke kan gå foran det unntak. for innsyn som ligger i fvl § 19, se herom Eckhoff side 485 (501 petitavsnitt).

 

b) Kari Mos saksfremlegg?

 

Her kan det kort vises til hovedregelen som bør være behandlet, før en går direkte på unntaket i § 18, annet ledd, 1 punktum. Det skulle være liten tvil om at innsyn må nektes grunnet dokumentenes karakter av interne saksdokumenter. Det er selvsagt positivt om kandidaten viser, til at departementet her har anledning til utvise "mer‑offentlighet", ut fra hensynet til at § 18, annet ledd bare gir rett , men ikke plikt til å nekte innsyn. Dette må allikevel ikke føre til at Ås gis medhold i sin påstand.

 

Hvis innsyn nektes, vil det være nødvendig å drøfte om Ås allikevel kan få se deler av Mo's saksfremlegg. Det dreier seg her om rent faktiske opplysninger, jfr § 18, tredje ledd. Dette er en drøftelse som det må forventes at kandidatene tar med selv om det ikke er påstått særskilt.

 

Kommentar: Drøftelsene under spørsmål 5 behøver ikke bli altfor lange. Det må allikevel gis rom for lengere drøftelser, forutsatt at disse er relevante og rettslig funderte.

 

Spørsmål 6: Hadde departementet adgang til å endre vedtaket på denne måten?

 

Her er det omgjøring uten klage som er aktuell, jfr fvl § 35, første ledd. Av de alternative hjemler listet opp i § 35 første ledd, bør det raskt komme frem at det er bokstav c som er aktuell.

 

Det må aksepteres at kandidaten prøver å etablere ugyldighet på flere alternative grunnlag. Jeg tenker særlig på muligheten for å bruke de ulovfestede regler om myndighetsmisbruk. Det er vel spesielt læren om usaklig forskjellsbehandling som kan tenkes å være aktuell. Kravet til besvarelsen må hvile på drøftelsens kvalitet, samtidig som det må slås ned på spekulative drøftelser med konstruerte grunnlag.

 

Man må i hvert fall få med betydningen av de ulike saksbehandlingsfeil som er gjennomgått ovenfor i drøftelsene. Det er her fare for dobbeltbehandling, slik at det uten videre må godtas at kandidaten nøyer seg med å vise til sine forutgående drøftelser, og bruke resultatene av disse i den videre drøftelse av ugyldighet.

 

Der det er påvist saksbehandlingsfeil, må det kreves at kandidaten ser og tar stilling til fvl § 41. Etter denne bestemmelsen er utgangspunktet at et vedtak beheftet med feil likevel er gyldig, så lenge det ikke er grunn til å tro at feilen virket bestemmende på, vedtakets innhold. Her er det rom for gode drøftelse.

 

Det kan tenkes at enkelte finner det fruktbart å drøfte omgjøring med grunnlag i alminnelige forvaltningsrettslige prinsipper, jfr § 35 siste ledd. Dette kan jeg vanskelig se vil føre frem her, jfr Eckhoff side 515 (544) flg, som viser til ulike hensyn som kan begrunne slik omgjøringsadgang.

 

Kommentar: Spørsmål 5 er vanskelig, og her kan en skille ut de riktig flinke kandidatene. En må allikevel være forsiktig så det ikke stilles for strenge krav.

 

Avslutningsvis: Det er vanskelig å gi noen generelle synspunkter om grensene mellom bestått og ikke bestått, samt laud/haud. Det selvsagte minstekrav er at kandidaten finner frem til forvaltningsloven. For å få bestått må det kreves at alle de relevante bestemmelser i loven er funnet. Den videre sondring må bero på drøftelsenes kvalitet. Her vil det være veiledende om kandidaten utviser skjønn med hensyn til forholdet mellom spørsmålets vanskelighetsgrad og drøftelsens lengde. Også språkets klarhet må få betydning, "et klart språk ‑ en klar tanke". En ryddig fremstilling med god progresjon viser i de fleste tilfeller at stoffet beherskes.

 

Som nevnt er denne veiledning skrevet uten å ha lest en eneste besvarelse. Dette, sammen med faren for ulik oppfatning og tolking av rettsregler og faktum, gjør at jeg er svært takknemlig for kommentarer fra de andre sensorene underveis. Eventuelle kommentarer kan sendes direkte til meg, og jeg vil sørge for at de blir formidlet videre til alle sensorene.

 

Tromsø den 28. mai 98

 

KOMMENTARER OG RETTELSER TIL SENSORVEILEDNING ‑ PRAKTIKUM.

 

 

Jeg har mottatt endel kommentarer vedrørende sensorveiledningen. og vil kort få orientere de øvrige sensorer.

 

1.        Vedr. spørsmål om KUD's tildeling av midler er offentlig myndighetsutøvelse, jfr fvl § 2, første ledd, bokstav a. Dette får avgjørende betydning for løsningen av flere spørsmål i oppgaven, sml. virkeområdet for kap. IV ‑ V1, som fordrer enkeltvedtak.

 

Det tør være klart at vedtaket faller inn under lovens vilkår om utøvelse av offentlig myndighetsutøvelse. Dette er også påpekt av flere kandidater i de oppgavene jeg har rettet. Jeg viser i denne forbindelse til Frihagen, kommentarutgave bd 1, sidene 48 ‑ 49. I siste avsnitt side 49, poengteres det at "utbetaling av offentlige midler til private anses for myndighetsutøving der det ikke er tale om noen mer forretningspreget gjenytelse fra mottakeren..." Det vises samme sted til Ombudsmannens årsmelding 1983, s. 55.

 

2.        Vedr. inhabilitetsdrøftelsen i spm. 3, er det et poeng at Mo's fetter heller ikke er part i saken, jfr § 6, første ledd, bokstav b: "...slekt eller svogerskap med en part...".

 

3.        Vedr. spm. 4 om unntak fra plikten til samtidig begrunnelse. Det er blitt påpekt overfor meg at sensorveiledningen her må være misvisende mht. sammenhengen mellom § 24, andre ledd, første og annet punktum, se veiledningens punkt c.

 

Det påpekes at annet punktum er en selvstendig unntaksregel, hvoretter vurdering av misnøye kriteriet i første punktum ikke er nødvendig. Dette strider forsåvidt mot en normal språklig forståelse av bestemmelsen, men det synes å være best i tråd med forarbeidene. I Ot.prp. nr. 3 (1976‑77) side 86 andre spl. og side 87 første spl, drøftes behovet for samtidig begrunnelse. Det fremholdes av Justisdepartementet at:

 

"Når vedkommende organ i en slik sak. (når flere parter konkurrerer) bestemmer seg for å tilgodese søker A, skal det etter forvaltningsloven begrunne hvorfor A ble foretrukket fremfor de øvrige søkere. Det kreves ikke at det også blir foretatt en uttrykkelig skriftlig vurdering de øvrige søkere innbyrdes eller i forhold til den som blir foretrukket. Dette betyr at de som mener seg forbigått, slett ikke alltid får noen egentlig vegledning av begrunnelsen . ......

 

Alt dette taler for at man i disse saker generelt bør nøye seg med etterfølgende begrunnelse,  en begrunnelse som da kan utformes slik at den som ber om den får vegledning om hvordan han står i bildet."

 

Denne problemstillingen er ikke tatt opp i Frihagens kommentarutgave til forvaltningsretten. I den anbefalte litteratur (pensum) sies det ingenting om forholdet mellom første og annet punktum i annet ledd, jfr Eckhoff side 496‑497 (512‑513). Det går ihvertfall ikke klart frem hvilken måte dette skal løses på.

 

Jeg har undersøkt bl.a ved telefoner til prof. Eckhoff og til Sivilombudsmannen. Førstnevnte kom til at misnøye‑kriteriet nok ikke skal drøftes etter annet punktum. Sistnevnte var usikker,  og det ble ikke tatt noe standpunkt.

 

Konsekvensen av dette, særlig i forhold til pensumdekningen, er at kandidatene ikke kan trekkes for ikke å ha sett sondringen mellom de to punktum. Det bør vel heller trekke kraftig opp dersom kandidaten ser problemstillingen, og har en fornuftig løsning/begrunnelse.

 

Selv om det begynner å bli sent i sensuren, mottar jeg gjerne flere kommentarer og/eller innvendinger.