Endelig utgave
SENSORVEILEDNING
TEORI 1, 2.AVD VÅR 1993
Universitetet i Tromsø
Skyldansvaret
PENSUM
Formelt pensum: Nygaard, Skade og ansvar, 4.utg 1992, s.179-227.
Faktisk pensum: Lødrup, Lærebok i erstatningsrett, 98-136
Fra vårsemesteret 1993 ble Nygaard formelt pensum i erstatningsrett. De studenter som nå går opp til eksamen har hatt undervisning i erstatningsrett i høstsemesteret hvor Lødrup var pensum. Undervisningen har til en viss grad tatt hensyn til det, og ikke minst er det Lødrups bok studentene har lest. Det kan ikke kreves at studentene nå kjøper nye bøker og setter seg inn i eventuelle forskjeller.
For denne oppgaven gjelder nettopp at systematikken og fremstillingen generelt er ganske forskjellig i de to lærebøker. Sensuren bør derfor ta utgangspunkt i Lødrups bok. Oversikten over skyldansvaret som gis nedenfor er også stort sett bygd på sistnevnte fremstilling. De aller fleste kandidater følger også denne systematikken. Et par av mine har vært innom Nygaard, og én har lest (og gjengir) Hagstrøm, Culpanormen.
OM OPPGAVEN
Oppgaven er meget sentral i erstatningsretten. Spor av culpavurderinger finner vi igjen i nesten alle andre ansvarsgrunnlag. Det må derfor kreves at kandidatene utviser et minimum av forståelse av hva skyldansvaret dreier seg om. Etter min mening bør det honoreres at kandidaten utviser forståelse, selv om kanskje huskestoffet er svakere representert. Ellers er det ikke så særlig mye å si om innholdet av oppgaven. Som antatt og nevnt har de aller fleste kandidater lagt Lødrups fremstilling til grunn. Mange kandidater har åpenbart også lest på en oversikt over de ulike ansvarsgrunnnlag jeg ga ut under forelesningene. Denne er også systematisk knyttet til Lødrups lærebok.
OVERSIKT OVER SKYLDANSVARET
Skyldansvaret (culpa) er det viktigste og mest "utbredte" ansvarsgrunnlag. Dersom en skade er forvoldt ved uaktsomhet, kan skyldansvaret alltid påberopes selv om andre "mer aktuelle" ansvarsgrunnlag ikke foreligger. Eksempelvis kan det kreves erstatning fra en kontraktspart som har oppfylt selve kontrakten, men hvor det likevel foreligger uaktsomhet.
Se som eks Rt.1967:1248 Lørenskogdommen hvor det var uaktsomt av en entreprenør ikke å skjønne at det arbeidet han etter kontrakten skulle utføre, ikke ville være godt nok.
Skyldansvaret går i korthet ut på ansvar for handlinger eller unnlatelser som skadevolder kan bebreides for, og hvor det foreligger en skadefri alternativ handling som vi med rimelighet kunne kreve at skadevolder skulle ha valgt. Vi kan følgelig stille to enkle spørsmål: Burde skadevolder ha handlet annerledes? Og i tilfelle; kunne han det?
Et ansvarsgrunnlag er en begrunnelse for å overflytte det tap som i utgangspunktet har rammet skadelidte over til skadevolder. Når skaden skyldes en handling skadevolder har gjort, og det kan bebreides ham at han ikke i stedet gjorde den alternative handling som ikke ville ført til skade, er dette nettopp en begrunnelse for at skadevolder skal erstatte skadelidte hans tap, dvs at tapet overføres fra skadelidte til skadevolder. For å avgjøre om skadevolder kan bebreides må det oppstilles en norm — "culpanormen" — for hva som er akseptabel handlemåte i den aktuelle situasjonen. Culpanormen er relativ, og varierer med gruppe skadevolder, skadelidte og type interesse. Det kreves mer av voksne enn av barn, mer av spesialister enn vanlige folk. En handling kan være betryggende overfor voksne, men uaktsom overfor barn. Er det fare for skade på liv eller helse, kreves skjerpet aktsomhet.
Se Rt.1950:1091* Rulledommen hvor rullen var trygg nok for voksne brukere, men ikke når den var plassert i en vaskekjeller hvor det også var barn.
I den nærmere vurdering av om skyldansvar foreligger kan følgende momenter få betydning:
-Handlingens skadeevne omfatter både hvor store muligheter det er for at skade skal skje, og hvor stor skade som kan skje. Desto større skadeevnen er, desto større aktsomhetskrav stilles det.
Se som eksempel Rt.1967:697* Lierdommen hvor det gjøres rede for tre forhold som gjorde at skademuligheten var stor. Disse forhold var synbare for kommunen.
-Risikoen må være synbar eller påregnelig for skadevolder. Skal vi kreve at skadevolder skulle ha handlet annerledes, må han ha hatt muligheter til å se at handlingen kunne medføre skade.
Se Rt.1958:984* Blystaddommen hvor fabrikken måtte skjønne at brannfarlig materiale på en eller annen måte kunne volde skade når det ikke ble lagret betryggende.
-Uvitenhet og feilvurderinger kan medføre at skadeevnen ikke er synbar. Da må det spørres om selve uvitenheten eller feilvurderingen var uaktsom. Det skilles gjerne mellom faktisk uvitenhet som kan være fritagende, og rettslig uvitenhet som sjelden er fritagende.
I Rt.1973:1364 Ubåtdommen kunne ikke mannskapet vite at sonaren ikke oppfanget en tråltype, og i Rt.1956:1229 Togdørdommen kunne ikke konduktøren vite at en togdør sto åpen etter at han hadde gått kontrollrunden. I Rt.1958:984* Blystaddommen var manglende kjennskap til forskrifter om oppbevaring av ildsfarlig film ikke fritagende. Fabrikken burde kjent forskriftene.
Når skadevolder bygger på andres vurderinger, må det spørres om han har grunn til å stole på disse vurderinger.
Se Rt.1963:161* Pantocaindommen hvor den unge marinelegen kunne stole på bruksanvisningen som stod på esken med pilleglasset.
-Skadevolder må ha en viss tilknytning til risikoen og skadelidte. Skadevolder blir bare ansvarlig dersom skaden kommer fra en risiko han har tilknytning til.
Se Rt.1983:758* Kaianleggdommen hvor risikoen stammet fra granater som lå igjen etter krigen, og ikke fra virksomheten til Forsvarets minedykketropp.
Gjennom sin tilknytning til skadelidte kan skadevolder få en særskilt aktsomhetsplikt.
Se Rt.1964:966 Båtsmannsdommen som omhandlet en kapteins ansvar for sitt mannskap, og Rt.1952:475 Skogeierlagdommen hvor departementet gjennom sine henstilling om hugst hadde skapt en forventning hos skogeierlaget om at de ville få solgt trevirket.
-Det må finnes en alternativ skadefri handling som vi med rimelighet kan kreve at skadevolder skulle valgt. Finnes ingen slik handling, kan ikke skadevolder bebreides.
Dette er uttrykt slik i Nygaard s.202: "Det er eit minstekrav for skyldansvar at den påstått aktlause kunne ha gjennomført ei alternativ handling som ville hindra hans bidrag til skaden. "Det må altså både påvisast kva som skulle vore gjort, og godtgjerast at den aktuelle handlemåten ville vore effektiv og praktisk gjennomførleg." Videre på s.203: "Det bør vera eit krav til grunngjevinga i skyldspørsmålet at det alltid blir direkte presisert kva dem påstått ansvarlege skulle gjort." Og endelig på s.205: "Det er altså ein del av problemet å påvisa kva som skulle vore gjort, at det aktuelle handlingsalternativet ville vore praktisk gjennomførleg for skadevaldaren." (Nygaards uthevinger). Nygaard kaller dette for "hindringssammenhengen" for å holde begrepet atskilt fra årsakssammenhengen. (Om forholdet mellom hindringssammenheng og faktisk årsakssammenheng, se Nygaard s.326-328.)
Se også Rt.1959:1244 Kleppdommen, dobbeltsjekk av våpenet ville ha hindret ulykken. I Rt.1967:697* Lierdommen ville skaden vært unngått dersom kommunen hadde satt betryggende forvart som vilkår for betaling. I Rt.1958:833 Fiskerusedommen burde de nybredde rusene vært stablet lenger unna den åpne ilden.
-Nødvendigheten av handlingen får betydning når vi spør om hva vi med rimelighet kunne forvente av skadevolder. Er handlingen viktig og nødvendig, tillates mer enn om den er unødvendig.
Bruk av ild var ganske unødvendig i Rt.1958:984* Blystaddommen, mens det var mer nødvendig i Rt.1958:833 Fiskerusedommen. I Rt.1962:994 Reservelegedommen var det unødvendig å foreta operasjonen med en gang.
-Tidsmomentet får betydning på to måter. For det første hvor god tid hadde skadevolder til å vurdere situasjonen.
I Rt.1962:994 Reservelegedommen hastet det ikke, annerledes i Rt.1980:1299 Ulnarisnervedommen hvor sykepleieren hadde mange oppgaver samtidig.
For det annet må skadevolders handling vurderes etter forholdene på skadetidspunktet.
I Rt.1973:1364 Ubåtdommen kunne ikke mannskapet på skadetidspunktet vite at sonaren deres ikke ville oppfange en type trål.
-Skrevne og andre atferdsnormer kan få betydning når vi skal finne den akseptable handling. Det finnes mange forskrifter og regler for hvordan man skal opptre i ulike situasjoner, f eks ved omgang med våpen, sprengstoff, ildsfarlige stoffer, elektriske innretninger, maskiner osv. I straffeloven (f eks strl.§§ 156, 157, 351 og 354) settes forbud mot enkelte farlige handlinger. Brudd på slike normer tyder på at skadevolder har opptrådt uaktsomt, og omvendt. Men unntaksfritt er ikke dette. Reglene må pålegge skadevolder en plikt til å handle annerledes, de må være gitt av hensyn til skadelidte for å avverge en slik skade som den inntrådte.
Se Rt.1987:1346* Skibakkedommen hvor bakken ikke var bygd i tråd med dagjeldende forskrifter, og Rt.1969:560 Fortauet i Ålesund hvor fortauet var ryddet for sne i tråd med politivedtektene. I Rt.1967:697* Lierdommen var helseforskriftene overtrådt.
-Skadelidtes forhold kan få betydning både ved at han kan anses for å ha medvirket til skaden, han kan ha akseptert den risikoen skadevolders handling medfører, eller forholdet mellom skadelidte og skadevolder kan være slik at skadelidte må akseptere den aktuelle risiko. Uaktsomhet foreligger hvor skadevolder ikke har oppfylt sin plikt overfor skadelidte til å opptre på en bestemt måte. Skadelidte har i disse tilfelle en berettiget forventning om å ikke bli skadet, en forventning som ikke innfris. Hvor skadelidte har akseptert en risiko, reduseres skadevolders aktsomhetsplikt (og skadelidtes forventninger) tilsvarende. Hvor skadelidte aktivt eller passivt har medvirket til skaden på uaktsom måte, vurderes dette normalt etter medvirkningsreglene i skl.§ 5-1. Under selve culpavurderingen faller i større utstrekning forhold som ikke kan bebreides skadelidte, men som likevel har hatt betydning for skadeutfallet. Skadelidte er f eks skadet i en avgjørende fotballkamp. Han kan ikke bebreides for å ha deltatt, men har ved sin deltagelse akseptert en viss mulighet for å bli skadet.
I Rt.1939:720 Rutebåtdommen måtte passasjerene være forberedt på en viss risiko ved tillegging. I Rt.1957:985* Brannslukkerapperatdommen måtte fagmannen være kjent med farene og også kjenne symptomer på at det var trykk i apparatet. I Rt.1958:675 Hotelltrappdommen burde en stamgjest som ramlet i en hotelltrapp være vel kjent med trappens beskaffenhet. I Rt.1980:1299 Ulnarisnervedommen måtte en pasient, dersom han ønsket operasjonen utført, selv bære "en del av den risiko for uhell som følger av ethvert operativt inngrep". I Rt.1974:41* Stigedommen ble en stige ikke ansett farligere en at den "var sikker nok for en bruker som viste en rimelig grad av omtanke og forsiktighet".
Forholdet mellom skyldkrav og årsakssammenheng kan det også være grunn til å nevne. Eksempelvis vil skyldansvarets krav om synbar skadeevne langt på vei være sammenfallende med spørsmålet om påregnelig årsakssammenheng. En forskjell ligger i at spørsmålet om synbar skadeevne gjelder den generelle mulighet for skade, mens man ved spørsmål om adekvat årsakssammenheng vurderer den konkrete årsaksrekke og spør om det var upåregnelig at slik skade skulle skje eller at skaden skjedde på denne måten.
KARAKTERFASTSETTELSE
Oppgaven er som nevnt innledningsvis ganske sentral og det må derfor kreves en viss innsikt og forståelse. De aller fleste kommer seg også greit gjennom. Etter min mening bør det være tilstrekkelig for å passere at kandidaten har fått frem hovedessensen i skyldansvaret og en del av de sentrale momenter nevnt ovenfor. For å oppnå laud bør kandidaten vist en klar forståelse, kjenne til de enkelte momenter og kunne eksemplifisere med eksempler fra rettspraksis.
Som også forventet har en del kandidater brukt dommer som "hører hjemme" under andre ansvarsgrunnlag. Så sant selve eksemplet er relevant, synes jeg ikke det kan trekkes noe særlig for dette. Dette forutsetter imidlertid at saksforhold og problemstilling er relevante. Har kandidaten også misforstått problemet eller poenget i dommen, må dette trekke ned.