SENSORVEILEDNING, TEORI 2, 2.AVD HØST 1991 Universitetet i Tromsø

 

Gjenlevende ektefelles stilling på dødsboskiftet.

 

I PENSUM

 

Unneberg, Arveretten med dødsboskifte, Oslo, 1990, sidene 79‑89, 321‑345, (380‑381) og 497‑520.

 

II. OM OPPGAVEN , AVGRENSNING

 

Ordlyden er vid, og gir anledning til ulike avgrensninger. Den omfatter både ektefellens arverettslige og skifterettslige stilling. Oppgavekomiteen drøftet om teksten skulle avgrenses til det ene eller det andre, men valgte å la teksten være vid. Til gjengjeld må det vises noe romslighet mht ulike avgrensninger. Det er ikke mulig på seks timer å skrive grundig om alt. Jeg antar det kan være ulike oppfatninger om avgrensningen blant sensorene, og ønsker derfor tilbakemeldinger på dette spørsmålet.

 

Fordi oppgavebunkene og jeg har hatt forskjellige reiseruter fra Tromsø til Kristiansand, har jeg ikke lest gjennom besvarelsene, men er blitt orientert av andre sensorer, samt enkelte kandidater, om hva det er skrevet om.

 

III. FORSLAG TIL HVA OPPGAVEN BØR INNEHOLDE

 

Helt enkelt omfatter oppgaven alle regler som influerer på gjenlevende ektefelles stilling på et dødsboskifte. Dette omfatter matrielle arverettsregler, hvor særlig minstearven er av interesse. Den alminnelige legalarverett etter al. § 6 må behandles, samt adgangen til å gripe inn i legalarveretten ved testament iht a1. § 7. Her bør særlig beskyttelsen av minstearven nevnes. De generelle vilkår for ektefellenes arverett i al. § 8 bør også nevnes.

 

Videre omfatter oppgaven ektefellens adgang til å overta boet uskiftet. Disse regler må i denne sammenheng oppfattes som en del av ektefellens arverettslige stilling. Det må aksepteres om noen velger å avgrense mot uskifte under henvisning til at oppgaveteksten forutsetter et skifte. Men i så fall ben vel kandidatene behandle gjenlevendes stilling hvor det skiftes mens gjenlevene er i live. Vedrørende uskifte bør det behandles hva som kan overtas uskiftet, og overfor hvilke. arvinger. Sentralt står altså reglene i al. §§ 9 og 10. Det er et pluss om noen nevner gjenlevendes begrensede adgang til å overta boet uskiftet overfor avdødes særkullsbarn som noe av bakgrunnen til innføringen av minstearven. Det bør også gis et pluss for kandidater som reflekterer litt over disse spørsmål. Også i forbindelse med uskifte bør kandidaten behandle de spesielle regler om begrensinger fastsatt i testament iht al. § 11. Hva som senere inngår i uskifteboet, gjenlevendes rådighet og en generell behandling av opphør av uskiftet, faller utenfor oppgave. Men som nevnt ovenfor faller reglene oren skifte av uskifteboet men gjenlevende er i live innenfor oppgavetekstens ordlyd. En inngående behandling av de regler som etter det ovenstående faller utenfor, må trekke ganske mye ned.

 

Kand bør ha forstått at oppgaveteksten er avgrenset til bare å omfatte de regler som gjelder på et skifte.

 

På samme måte som for uskifte, kan det nevnes hvilken adgang gjenlevende har til å overta boet iht gjensidig testament.

 

Når det gjelder behandlingen av gjenlevendes skifterettslige stilling, er det igjen viktig at kand har for øye at det er de regler som har betydning for hvordan gjenlevende «kommer ut av» dødsboskiftet, som er av interesse. Dette omfatter først og fremst retten til naturalutlegg, og gjenlevendes og arvingenes ulike stilling ved deling av felleseiet, dvs mht vederlagskrav, forloddsretter ol (sl. §§ 66 og 67). Det må poengteres at det er forskjellene som er interessante, ikke reglene om deling av felleseie i seg selv. Uklar eller misforstått avgrensning mht dette må det trekkes for. Kand kan også nevne den nye regelen i sl.§ 107, 2.pkt om arvingenes (kreditorenes) bortfall av bosloddskrav for det tilfelle at avdøde var insolvent.

 

Reglene om privat eller offentlig skifte faller utenfor. Men i den utstrekning det har betydning for gjenlevendes stilling kan reglene om overtagelse av avdødes gjeld nevnes

 

Gjenlevendes stilling dersom avdøde etterlater seg odlingsjord, kan også nevnes, dvs reglene i sl. § 62 og odl. § § 15 og 34‑36.

 

Kand bør ha fått med seg at det er gjort endringer i skifteloven og arveloven med virkning fra 1.1.1991. Læreboken bygger på de nye regler, og endringsloven er inntatt som særskilt vedlegg i boken. Det er f eks lite skjønnsomt å overse reglene om minstearv, eller fremstille de gamle skiftereglene f eks den tidligere sl. § 89.

 

IV. FORSLAG TIL HVA OPPGAVEN MÅ BEHOLDE

 

Det må trekkes kraftig hvis kand bare har behandlet gjenlevendes arverettslige eller skifterettslige stilling. Men det bør passere dersom besvarelsen eller er fornuftig. Derimot kan f eks ikke godtas at kand bare har skrevet om uskifte, uten å ha behandlet de øvrige arverettslige regler eller skiftereglene. Det kan heller ikke være tilstrekkelig for ståkarakter at kand bare har behandlet enkeltstående emner innen det feltet oppgaven spenner over.

 

v. KARAKTERFASTSETTELSE

 

Som det har fremgått av det ovenstående, kan det være noe ulike oppfatninger av hva som kan aksepteres av forskjellige avgrensninger. I avsnittet ovenfor er det også gitt enkelte antydninger mht hvor strykgrensen skal gå. For å få laud må det kreves at kavd har vært innom sentrale deler av begge de to «sider» av oppgaven; den arverettslige og den skifterettslige. Jeg er takknemlig for synspunkter fra sensorene på hvordan man oppfatter situasjonen hvor kand bare har behandlet en av delene.

 

Artikkel om minstearv i LoR 1991:259 kan leses for å få oversikt.

 

Nyvågar, 30. november 1991