SENSORVEILEDNING

 

Teori 2

Cand.jur.-eksamen

2. avdeling høst 1996, Universitetet i Tromsø

 

1.     Oppgavetekst

 

1. Ytelser til livsopphold for enslige forsørgere etter folketrygdloven kapittel 12.

 

2. Barns forloddsrett etter arveloven kapittel V. 

 

Begge oppgaver skal besvares, og teller likt.

 

 

Sensorveiledningen for denne dag vil inneholde en faglig redegjørelse for hver del, som senere blir supplert av sensorkommentarer. Endelig sensorveiledning med kommentarer er forventet utsendt i løpet av noen dager.

 

2.     Del 1:

2.1     «Ytelser til livsopphold for enslige forsørgere etter folketrygdloven kapittel 12.»

 

Pensumlitteratur: Aslak Syse, Trygderett i Kristian Andenæs, Leif Oscar Olsen (red.) Sosialrett 5. utg. 1996, punkt 4.5.13 og 8.

 

Ytelsen til livsopphold etter kap. 12 kalles overgangsstønad.

 

2.2     Innledning

Ytelsens forhistorie. Det fantes kommunale ordninger for enke- og morstrygden fra 1964, Ytelser til ugifte mødre ble inkorporert i folketrygdloven fra 1966. I 1972 fikk vi en midlertidig lov om ytelser til separerte og fraskilte forsørgere. I 1980 ble denne inkorporert i folketrygdloven og fedre ble likestilt med mødre. Ennå i dag er det likevel svært få menn blant stønadsmottakerne.

Avgrensing. Kandidatene bør avgrense mot andre ytelser etter kap. 12, stønad til barnetilsyn, utdanningsstønad og kontantstønad ved fødsel. De kan også avgrense mot enslige forsørgere som er enker etter kap. 10.

Hensyn bak dagens regler. Hovedhensynet bak dagens regler er hensynet til levestandarden for barn av enslige foreldre. Tradisjonelt og også i dag er enslige forsørgere og deres barn en gruppe som er økonomisk vanskeligstilt. Overgangsstønaden er behovsprøvet, men det betyr ikke at de som kan få jobb, men ikke vil, ikke er berettiget til ytelsen. Man kan i praksis velge å være hjemme. Begrunnelsen er altså også hensynet til at barna skal få omsorg. Likestilling mellom barn i og utenfor ekteskap kan være et synspunkt. Et annet hensyn er at den skal gi de enslige forsørgerne mulighet til å utdanne seg og slik sett bli selvhjulpne. Ordningen er stadig fremme i den offentlige debatt i sammenheng med at noen mener at enslige forsørgere bør tjene penger selv. Bak slike utsagn kan det ligge moralvurderinger som f.eks. at det er umoralsk ikke å leve i ekteskap når man har barn.

 

2.3     Vilkår

2.3.1     Generelle vilkår.

Det er krav om trygding, bopel og opphold i landet, § 12-1 første ledd a og b.

Det er bare de som er ugift herunder skilte og separerte som er berettiget til ytelsen. Faktisk separasjon kan likestilles med separasjon, jf. § 12-1 andre ledd. Midlertidig separasjon etter ektskapsloven § 92 kan også gi rett til overgangsstønad. Behovet for overgangsstønad er i praksis en viktig årsak til slik separasjon.

2.3.2     Alene om omsorgen for barn

Barn er de som er yngre enn 18 år. 18 år er slik sett en yttergrense. Barns omsorgsbehov bortfaller likevel normalt tidligere.  Bortfallsgrunnen i § 12-4 tredje ledd gjelder selvsagt også om inngangsvilkår; barn som har nådd en slik alder at omsorg ikke er til hinder for yrkesaktivitet, begrunner ikke overgangsstønad. Her er grensen i praksis satt til fullført tredje skoleår. Ved å knytte det til skoletrinn og ikke alder i seg selv, vil kravet om å klare seg selv vanligvis være oppfylt. Ved særskilt omsorgsbehov kan perioden forlenges.

2.3.3     Alene om omsorgen for barn.

Det er far eller mor som har omsorgen som har rett til overgangsstønad, og bare om han eller hun har omsorgen alene. Alene betyr her at ikke den andre av barnets foreldre eller en ektefelle (i noen tilfelle en samboer) bor sammen med den som har omsorgen. Det er ikke noe krav at de faktisk utfører omsorg. På den annen side har det ikke noe å si om andre personer bor sammen med den som har omsorgen, heller ikke om de faktisk utfører omsorg.

 

Hvor mye kan foreldrene være sammen uten at de bor sammen?

For å få overgangsstønad etter ftrl. skal man være alene i relasjon til barnets far, mens barnelovens ideal er at foreldrene skal samarbeide så mye som mulig om barnet selv om de ikke bor sammen.. Trygderetten har i kjennelse i ankesak 1007/83 tatt standpunkt til hvordan disse to interessene skal avveies. I denne saken oppholdt faren seg noe mer hjemme hos seg selv enn sammen med moren og barnet. Moren ble berettiget til overgangsstønad. Etter dette fastsatte RTV i rundskriv at kravet var i behold dersom den andre av foreldrene tilbragte mindre enn 1/3 av tiden sammen med moren og barnet. Det er klart at RTV ikke kan sette en kjennelse ut av spill gjennom et rundskriv. Det kan likevel komme an på andre momenter dersom samværet ligger mellom 1/3 og ½, f.eks. om partene er sammen av hensyn til hverandre eller bare av hensyn til barnet.

 

Hvor nært hverandre kan de bo uten å bo sammen?

Å bo sammen er i forskrifter av 26.09.80 sagt å være å bo i samme hus - også om det er i hver sin leilighet i samme leiegård. Det kan stilles spørsmålstegn ved om en slik forståelse er forenelig med ordlyden i § 12-4 andre ledd. Ved separasjon er f.eks. kravet til adskillelse mindre strengt. Grunnen til at dette ikke er prøvd for Trygderetten, er antakelig at det er adgang til å dispensere fra denne regelen.

 

Midlertidig adskillelse

I samme forskrift heter det at midlertidig adskillelse  pga. arbeid utdanning sykdom osv. ikke gir rett til overgangsstønad.

 

Når barnet bor litt hos begge foreldrene

Situasjonen er ofte at barnet bor litt hos far og litt hos mor. Vanlig samværsrett er ingen hindring. Heller ikke om samværsretten er utvidet en del ut over det. § 12-1fjerde ledd setter her grensen til «varig klart mer». I forarbeidene til denne bestemmelsen som kom inn i 1992 heter det i Ot prp nr 6 1992 - 93 at «varig» her betyr at det ikke på forhånd er avtalt noen forandring i omsorgen. I Karnov heter det at varigheten må være på minst et halvt år. Dette må være feil. «Klart mer» må bety mer enn 50 %.

 

2.4     Ytelsen

2.4.1     Ytelsens størrelse

Grunnpensjon, grunnbeløpet for tiden kr. 41 000,-  § 12-3 tredje ledd, med særtillegg på 61,55 % av grunnbeløpet ( kr. 25 236,-) jf. lov19. Juni 1969 nr. 61, gir det en årlig stønad på

kr. 66 236,-. Det gis altså ikke tilleggspensjon til denne ytelsen uansett opptjening av pensjonspoeng.

2.4.2     Reduksjon på grunn av faktisk arbeidsinntekt.

Det er bare faktisk inntekt som teller her. Det kreves som anført ovenfor, ikke at søkeren skal prøve å få seg arbeid. Regelen finner vi i § 12-3 tredje ledd, jf. § 10-5 nr. 3. Reduksjonen skjer etter formelen Stønad = grunnpensjon + særtillegg - 40 % (faktisk inntekt - ½G). Det vil si at det ikke trekkes trygd for inntekt under et halvt grunnbeløp. Når inntekten er på kr. 186 000,-, faller trygden helt bort. Imellom disse nivåene reduseres trygden med førti øre for hver krone som tjenes.

2.4.3     Reduksjon på grunn av underholdsbidrag.

Den opprinnelige ordningen var at stønad bare ble gitt i den utstrekning moren ikke mottok bidrag. Ettersom det var mange dårlige betalere blant bidragsyterne, ble det etter en tid gitt full trygd mot at trygden trådte inn i kravet på bidrag (bortsett fra minstebidraget til barna). Ettersom trygden er til forsørgeren mens bidragene kan være til barna, har denne ordningen vært prøvd for retten. I dom i Rt. 1987 s. 1004 har HR ikke funnet ordningen lovstridig. Det ble likevel foretatt en lovendring slik at trygden fra 1990 bare trer inn i 70 % av bidrag til forsørgeren samt til barna i den utstrekning det overstiger minstebidraget, jf. § 12-3 fjerde ledd. 

 

2.5     Bortfallsgrunner

Stort sett svarer de til vilkårene. Trygden faller altså bort dersom vilkårene ikke lenger er oppfylt. Generelt faller ytelsene bort ved inngåelse av ekteskap selv om det ikke er med den andre av foreldrene til barnet, §12-4 første ledd. Ved ugift samliv, faller ytelsen bort dersom samboeren er den andre av barnets foreldre. Dersom det ikke er det, faller ytelsen bort dersom de har vært gift eller har barn sammen. (andre ledd). For de tilfellene at farskap ikke er fastsatt gjelder det spesielle regler, jf. § 12-4 andre ledd siste setning. Også angående barnets alder, gjelder reglene ovenfor.

 

2.6     Vurderinger

Vurderinger kan dreie seg om hva man mener om de grunnene som er anført ovenfor.

Det går også an å vurdere reglene i forhold til kvinners mulighet til skilsmisse og egen økonomi eller deres mulighet til å føde barn i stedet for å ta abort.

Et spenningsfelt ligger i det forholdet at det normalt ikke gis overgangsstønad når barnet er ferdig med tredje skoleår selv om forsørgeren trenger tid til utdannelse. Utdannelse og barneomsorg er begge formål med stønaden selv om disse kan stå i motstrid til hverandre. Fulldagsskole for barn mellom seks og ti år er under utbygging og behovet for overgangsstønaden kan da bli et annet.

Overgangsstønaden er en minstepensjon som både forsørgeren og barna eller barnet skal leve av (med tillegg av minstebidraget og utvidet barnetrygd og utbetalt forsørgerfradrag). Dette viser seg ofte å bli for lite. Et resultat er at mange må søke om sosialhjelp i tillegg. Trygd er en rettighet mens sosialhjelp er behovsprøvet. Poenget med trygd er nettopp at man skal slippe å få sin økonomi og livet ellers vurdert for å få nok å leve av. Dette er derfor en betenkelig utvikling.

2.7     Endringsforslag

I Velferdsmeldingen St meld nr 35 1994 - 95 s. 125 er det foreslått at overgangsstønaden skal begrenses til barnet er tre år gammelt. Etter denne tiden kan det gis stønad i forbindelse med utdanning. Dette vil være en løsning på problemet nevnt ovenfor, men det kan sette mange enslige forsørgere i en vanskelig situasjon ettersom barnehager er mangelvare og ofte svært dyre. Eneomsorgen kan dessuten begrense de valgmuligheten den enslige forsørgeren har på arbeidsmarkedet. Ulikheten mellom gifte og ugifte forsørgere og dermed også for deres barn vil øke.

 

2.8 Sensors kommentarer

 

Besvarelsene er av noe varierende kvalitet. Hovedinntrykket er at kunnskapsnivået og forståelsen er god.

 

En del refererer ganske ureflektert lovteksten. Så lenge det meste har kommet med, er dette tilstrekkelig til å bestå. For de som i tillegg kan forklare reglene, gis det fort påskjønnelser. En del kandidater foretar også reflekterte vurderinger, herunder av forslagene i velferdsmeldingen. Så lenge de fleste materielle regler kan loses ut av lovteksten, mener jeg graden av utvist forståelse må være det som skiller kandidatene.

 

De,fleste avgrenser, helt korrekt, ytelser til livsopphold til å omfatte overgangsstonaden. Det kan likevel ikke trekkes noe særlig dersom kandidaten otter en drøftelse av begrepet livsopphold, også tar mod andre ytelser. De som gjor dette, inkluderer gjerne utdanningsstonad, men avgrenser mot de andre ytelsene. Enkelte inkluderer «så vidt” også nedkomststønad. Derimot må det gjøres trekk dersom kandidaten overhodet ikke har sett begrensningen til livsoppholdsytelser.

Det er i og for seg vanskelig å trekke noe klart skille mellom hva de ulike ytelser i kap 12 skal dekke. De flinke kandidater avgrenser imidlertid ut fra ytelsens karakter, ikke bare begrepet livsopphold. Overgangsstønaden er et inntektssubstitutt, den skal ikke dekke konkrete utgifter til livsopphold. Dette kan man også se gjennom bortfalls‑ og reduksjonsreglene i § 12‑3, 3. og ‑l.ledd og § 12‑4, l.ledd 2.pkt. Blir inntekten sikret på annen måte, bortfaller grunnlaget for overgangsstønaden.

Etter min mening burde kandidatene i fremstillingen skille bedre mellom reduksjonsregler (eller utmålingsregler) og de absolutte bortfallsgrunner. Systematikken i lovteksten innbyr imidlertid ikke til dette. På den annen side bor det derfor gis god uttelling til kandidater som viser oversikt og forståelse ved å skille mellom de to typer regelsett. Det er en viss forskjell på bortfall av rett til ytelser fordi man bor sammen med barnefaren og reduksjon på grunn av inntekt eller andre ytelser.

Vedrørende stønadens størrelse, er det mange som overser særtillegget.

Som nevnt får de feste kandidater med seg de mest relevante regler, men det er en viss variasjon i graden av forståelse og oversikt. Det siste bor etter min mening belønnes godt.

Er gjenlevende ektefelle ubemidlet og sitter trangt i det, kan det som måtte være igjen etter avdøde deles mellom ektefellen og det mindreårige barnet etter en konkret rimelighetsvurdering.

 


3.     Del 2:

3.1     «Barns forloddsrett etter arveloven kapittel V.»

3.2     Pensum

Unneberg, Arveretten med dødsboskifte, s.242-246.

Lødrup, Arverett, § 3, III, 3, § 8 III og § 10, IV

 

3.3     Om oppgaven

Oppgaven omhandler et relativt snevert emne, men slett ikke ukjent. Oppgavetekstens henvisning til kapittel V tilsier at også al.§ 37 om forloddsrettens prioritet behandles. Dette kan gi grunnlag for gode rettskildemessige drøftelser, særlig om forholdet mellom barns forloddsrett og gjenlevende ektefelles minstearv, se nærmere pkt 4.4.

Det som ellers kan gjøre utslag i bedømmelsen er i hvilken utstrekning kandidatene klarer å gi en god beskrivelse av hva forloddsretten er, herunder hvem som kan kreve hva. (Forloddsretten er egentlig ingen forloddsrett i vanlig forstand, dvs det er ingen rettighet som tas ut forlodds før annen arv fordeles. Forloddsreglene i al.kap V gir anvisning på forskyvning av lovens delingsbrøker.)

I denne foreløpige sensorveiledning gis det en generell fremstilling av reglene. Etter å ha vært igjennom besvarelsene, vil jeg komme tilbake med nærmere kommentarer vedrørende sensureringen.

4.     Barns forloddsrett

4.1     Forloddsrett for barn i særlige tilfeller

4.1.1     Innledning

Arvelaters barn kan i visse tilfeller kreve en særskilt forloddsrett. Med forloddsrett menes at barnet får et fastsatt beløp i tillegg til sin ordinære arv. Hvordan forloddsretten beregnes i forhold til øvrig arv kommer vi tilbake til nedenfor.

Det finnes to former for forloddsrett. Den ene er for arvelaters mindreårige uforsørgede barn, og den andre gjelder hjemmeværende barn som har gjort særlig mye for arvelater. Reglene finnes i § 36, henholdsvis først og annet ledd.

Forloddsretten omfatter bare arvelaters barn, ikke barnebarn eller fjernere livsarvinger. I følge forarbeidene skal bestemmelsen ikke kunne anvendes analogisk, se Prp36 s.164. Likt med barn regnes adoptivbarn, se adopsjonsloven § 13 og pkt Feil! Fant ikke referansekilden..

Forloddsretten er ny i arveloven av 1972, og gjelder bare hvor arvelater er død etter lovens ikrafttreden 1.1.1973, se § 82.

Svært ofte overtar gjenlevende ektefelle boet etter arvelater uskiftet. Arven etter førstavdøde anses som hovedregel ikke for falt før det skiftes etter gjenlevende, se § 22. Forloddsrett kan da ikke kreves så lenge gjenlevende sitter i uskifte. I silke tilfeller vil som regel gjenlevende ektefelle fortsette forsørgelsen av barnet. Misligholder gjenlevende sin oppfostringsplikt kan barnet kreve skifte, § 24, 2.ledd .

Etterlater avdøde seg særkullsbarn eller særeie, kan ikke gjenlevende ektefelle overta boet uten samtykke. Dersom vilkåret for forloddskrav ellers er oppfylt, må barnet sette forlodds utbetaling av forloddskravet som vilkår for samtykke til uskifte med resten av boet. Ved senere skifte av boet skal det da ikke tas hensyn til det utbetalte forloddskrav.

Som en kuriositet kan det nevnes at etter tidligere lappiske rettsregler, hadde yngste barn – som regel yngste sønn – flere steder en fortrinnsrett etter foreldrene. Denne besto som oftest i en rett til å beholde bosted, fast bopel eller telt. Ofte også farens reinmerke. Denne fortrinnsrett korresponderte med en plikt til å ta seg av foreldrene. Se nærmere Erik Solem, Lappiske rettsstudier, Oslo 1970, s.169-180.

En tilsvarende rimelighetsregel vedrørende livsforsikringer finnes i forsikringsavtaleloven § 15-6. Etter denne bestemmelse kan barn som forsikringstaker forsørget kreve omgjøring av utbetalt livsforsikring, dersom noe annet virker åpenbart urimelig, se nærmere pkt Feil! Fant ikke referansekilden..

4.2     Barn som ikke har fått fullført sin oppfostring

4.2.1     Vilkår for forloddskrav

Arvelaters mindreårige barn kan etter forholdene kreve et beløp forlodds for å sikre livsopphold og utdanning. Utgangspunktet for kravet er den avdødes forsørgelsesplikt overfor barnet. Forloddsretten begrenses likevel ikke på samme måte som forsørgerplikten i barneloven.

Selv om forloddsretten i utgangspunktet er en sosial regel om forsørgelse, har den også et visst element av utligning mellom barna. Dette gjelder særlig utdannelsesomkostninger. Her skal det også tas hensyn til hva arvelaters øvrige barn har mottatt av støtte – også støtte som i størrelse eller utstrekning overskrider forsørgerplikten, se bl.§§ 51-53. Har arvelater finansiert et fullt embetsstudium for de eldre barna, er dette et moment for et tilsvarende forloddskrav for yngstemann.

Andre gaver og ytelser enn forsørgelse skal det ikke tas hensyn til. Kjernen i forloddskravet er fortsatt forsørgelse. For ordinære gaver og andre ytelser, må eventuell likhet mellom barna sikres gjennom reglene om avkorting,

Oppsummeringsvis kan vi si at det som kan kreves dekket forlodds er utgifter til forsørgelse, men at grensene ikke kan trekkes like snevert som den rettslige forsørgerplikt i barneloven. I praksis mottar ofte ungdom under utdanning langt større ytelser fra foreldrene enn hva den rettslige forsørgerplikt tilsier. Poenget med forloddsretten er at den yngste skal kunne få mulighet til å motta den samme faktiske forsørgelse som sine eldre søsken. Ytelser som ikke har preg av forsørgelse, faller som nevnt utenfor.

I forarbeidene er det sagt at «det ikke innføres særlige arverettsregler for syke barn eller andre barn som har vanskelig for å grei seg selv», se Prp36 s.113, II og Utk62 s.206, II. Dette er selvsagt ikke til hinder for at det ved utmålingen av forloddskravet til uføre barn tas hensyn til at de har et særskilt forsørgelsesbehov.

Etter min mening vil det være støtende om ett barn kan kreve dekket utgifter til å fullføre et medisinstudium, mens et annet skal være avskåret fra dekning av særlige utgifter som følge av funksjonshemningen. Utgifter til hjelpemidler og spesialundervisning dekkes i stor utstrekning av det offentlige. Skal imidlertid det funksjonshemmede barnet få samme muligheter som sine søsken til en meningsfylt fritid, ferier og reiser, innebærer dette større utgifter.

Slike særlige utgifter ligger innenfor foreldrenes rettslige forsørgerplikt, forutsatt at foreldrene har økonomisk evne. Dekning av slike utgifter ligger derfor innenfor begrunnelsen for forloddsretten, se Prp36 s.164, II.

Barnets særlige behov er dessuten relevante i den helhetsvurdering som loven legger opp til: «Forloddsretten skal for øvrig tilkjennes når det etter forholdene er rimelig, og kravet skal også tilpasses etter forholdene.» Prp36 s.164, II.

For funksjonshemmede barn med særlige behov er det således ikke en sammenligning av foreldrenes utgifter som er relevante, men en sammenligning av barnas muligheter og den totalforsørgelse foreldrene gir barna.

Forloddsrett kan kreves selv om barnet ikke bodde sammen med arvelater. Forloddskravet bygger som nevnt  på forsørgerplikt. Den som ikke bor sammen med barna, oppfyller sin forsørgerplikt gjennom barnebidrag, se § bl.§ 52. Hvordan forsørger- eller bidragsplikten ble oppfylt, er et utmålingsmoment som vi skal se på nedenfor.

Barn av arvelater som ikke har fått fullendt sin oppfostring, kan kreve et beløp forlodds til å dekke livsopphold og utdanning, dersom dette finnes rimelig.

4.2.2     Forloddskravets størrelse

Etter § 36, 1.ledd kan det kreves forloddsdekning av utgifter til «livsopphald og utdanning». Foreldrenes forsørgelsesplikt etter barnelovgivningen er et utgangspunkt, men er ingen formell øvre grense for hvor lenge og hva slags forsørgelse som kan kreves, se Prp 36 s.164. En grensen ligger likevel i at ytelsene må ha preg av forsørgelse.

Forloddskravets størrelse skal avpasses etter forholdene. En del skjønnsmomenter er nevnt i ordlyden. Vi har allerede nevnt hva de øvrige søsknene har mottatt. Det skal videre tas hensyn til hvor mye barnet ellers vil arve, dets økonomi for øvrig og om det på annen måte er sikret oppfostring.

Annen oppfostring vil barnet som regel være sikret hvor den andre av foreldrene lever, men dette utelukker ikke uten videre et forloddskrav. Det kan også tenkes at andre tar over oppfostringen av barnet. Det må i slike tilfelle tas hensyn til hvor sikker den forventede oppfostring er. Se til svarende synspunkter i RG.1978:505, Eidsivating som gjaldt spørsmålet om erstatning for tap av forsørger.

Hvor det er flere barn som ikke har fått sin forsørgelse avsluttet vil de samme vurderinger gjelde for hver enkelt. Er ikke arven stor nok til å dekke alle forloddskrav må det skje en rimelig fordeling i forhold til deres behov, jfr § 36, 1.ledd i f. Se også Prp36 s.164, II.

4.2.3     Hvordan forloddskravet gjøres gjeldende

Barn som har krav på forlodd etter § 36, 1.ledd vil som oftest være mindreårige. Hvis ikke vergen samtykker i privat skifte eller påtar seg gjeldsansvaret, må det skiftes offentlig, sl.§ 79. Skifteretten må da ta stilling til arvingens krav.

Hvis det skiftes privat, må de selv komme til enighet. Oppnås ikke enighet kan hver av arvingene begjære offentlig skifte, se sl.§ 84, 1.ledd, og dermed få spørsmålet avgjort av skifteretten. Verge og overformynderi har også en ubetinget adgang til å kreve offentlig skifte, sl.§ 84, 2.ledd.

Arvingene kan også gå til ordinært søksmål for å få avgjort spørsmålet om barnets forloddsrett.

Fra Arvelovkomitéen var det foreslått en ordning hvor spørsmålene skulle avgjøres av skifteretten uansett om det ble skiftet offentlig eller privat, se Utk62 s.260. Dette ble ikke opprettholdt av departementet, blant annet under henvisning til at disse boer med mindreårige arvinger alltid ble skiftet offentlig, se Prp36 s.165. Etter lovendringen i 1990 er ikke dette lenger tilfelle. Uansett har vi ingen særskilte regler om hvordan disse kravene skal behandles. Hvor boet ikke skiftes offentlig, må derfor tvisten løses ved de vanlige domstoler.

4.3     Hjemmeværende barn

Det finnes også regler om forloddsrett til barn som har bodd hjemme hos arvelater og som har gjort spesielt mye for arvelater. I disse tilfeller er forloddsretten en slags premiering. Det kreves strengt tatt ikke påvist noe behov for forloddsrett, men i den skjønnsmessige vurdering som foretas skal det blant annet tas hensyn til barnets innsats for foreldrene, muligheter i arbeidslivet, barnets øvrige økonomiske forhold og til hvilken arv som ellers er til fordeling.

Reglene om forloddsrett gjelder bare for arvelaters barn, ikke andre livsarvinger. Dersom barnebarn utfører tilsvarende arbeid vil de altså ikke ha krav på forloddsrett.

Forloddsrett kan bare kreves av barn som bor hjemme hos foreldrene. Med hjemmeværende menes den som «bur i samme huset eller på samme garden eller har sitt daglege virke der» se Innst.O XIX for 1970-71 s.10.

Regelen omfatter de situasjoner hvor barn har tatt foreldrene hjem til seg. Dette er vel det mest praktiske i dag, og hvor det ofte kunne vært på sin plass med en godtgjørelse.

Det er ikke nok at barnet har bodd hjemme, det må i tillegg ha gjort «særleg mykje for arvelataren». I dette ligger et krav om noe mer enn det som normalt kan kreves av barna. Det har særlig vært lagt vekt på at arbeidsinnsatsen har gjort det mulig for avdøde å bo hjemme. Dessuten er det lagt vekt på at barnet som regel ikke har kunnet hatt annet arbeid i tillegg til å stelle for foreldrene.

Det er intet krav om at barnet på grunn av omsorgen for far eller mor skal ha fått redusert sine inntektsmuligheter. Foreligger inntektstap eller reduserte inntektsmuligheter er dette imidlertid et utmålingsmoment.

Heller ikke kan det stilles noe eksakt krav til varigheten av inn satsen. Men krav om en viss varighet følger av at barnet må ha gjort særlig mye for arvelater.

I tillegg til vilkåret om å være bo hjemme hos foreldrene, har det i underrettspraksis særlig blitt lagt vekt på om barnet har gjort det mulig for avdøde å bli boende hjemme.

I RG.1994:807, Kragerø la retten til grunn at en sønn var hos sin mor, og delvis bodde der i 5-7 år, og at det var hans fortjeneste at moren kunne bli boende hos seg selv til sin bortgang. Sønnen fikk 80.000 forlodds. Kravet ble imidlertid dels begrunnet i § 36 og dels i alminnelige rettsprinsipper.

I RG.1991:259, Mandal hadde datteren bodd hjemme hos sine foreldre i 22 år. I dette tilfellet vår også pleiehjem alternativet for foreldrene. Datteren ble tilkjent kr 300.000 forlodds.

I RG.1986:192, Nedenes hadde datteren bodd ca 12 år sammen med moren, og fikk kr 100.000 forlodds. I RG 1981.770, Agder ble datteren tilkjent kr 90.000 forlodds for 20 års arbeids- og botid hjemme hos moren.

Forloddsrett gis bare for innsats «uten rimelig vederlag». Er det gitt vederlag, må det vurderes om vederlaget står i forhold til innsatsen, det vil si om det er rimelig.

I RG.1991:259 Mandal ble betydningen av at datteren hadde tjent på å kunne bo hjemme vurdert. I RG.1986:192 Nedenes ble fri kost og husrom, men ingen pengelønn, ikke ansett som rimelig vederlag. I RG.1981:770 Agder hadde datteren mottatt en del ytelser, men dette ble ikke ansett som nok til å utelukke forloddskrav.

Et generelt vilkår er at det etter forholdene finnes rimelig med et forloddskrav. I denne vurderingen tas det blant annet hensyn til arbeidsinnsatsen, om barnet på grunn av innsatsen er forhindret fra å delta i arbeidslivet, behovet for forloddskravet og hvilken arv som ellers er til fordeling, se § 36, 2.ledd.

I RG.1991.259 Mandal ble det lagt vekt på at boets midler ellers ville ha gått til dekning av refusjonskrav fra det offentlige og pleiehjemsutgifter. I RG.1986:192 Nedenes ble det også lagt vekt på at barnet på grunn av stell av moren hadde fått seg en helseknekk.

Ved utmålingen foretas det en helhetsvurdering, og i de dommene som er gjennomgått her tilkjennes det som referert til ovenfor relativt store beløp, hvor det bl.a. tas hensyn til at en beskjeden lønn for arbeidet ville ha utgjort mer. De store beløpene har nok sammenheng med regelens preg av å være en premiering.

4.4     Forholdet mellom forloddsretten og annen arv

Forloddsretten skal oppfylles før annen arv, men står tilbake for gjenlevende ektefelles rettigheter etter skifteloven, og kan bare gripe inn i pliktdelsarven dersom midlene i boet ellers ikke strekker til, se § 37, 2.ledd.

Forloddsretten fungerer bare som en egentlig forloddsrett i de tilfeller hvor arvelater verken etterlater seg ektefelle eller testament. I de øvrige tilfeller gir reglene i § 37 anvisninger om fordeling og prioritering innenfor boets midler. Forloddsretten innebærer i disse tilfeller en utvidet pliktdelsrett, se Prp36 s.113, II.

Vi skal her først gi en rask redegjørelse for hvordan prioritetsreglene etter min mening må forstås. Enkelte av disse standpunkter er omdiskutert. Derfor skal vi nedenfor i petitavsnitt se nærmere på denne diskusjonen. Dette gjelder forholdet mellom forloddsretten og gjenlevende ektefelles minstearv.

Dersom avdøde ikke etterlater seg ektefelle eller testament, får den forloddsberettigede sitt krav og resten deles likt mellom barna.

Arvelater kan ikke gripe inn i forloddsretten ved testament, se § 37, 1.ledd. Arvelater kan heller ikke redusere mulighetene for forloddsrett ved å gi gaver som er ment å oppfylles etter hans død eller ved gaver gitt på dødsleiet, se § 35. Reglene i § 35 er nærmere behandlet under pkt ##.

Etterlot avdøde seg testament men ikke ektefelle, tas forloddsretten av den frie tredjedel så langt den rekker. Dersom forloddskravet overstiger den frie tredjedel, blir det intet på testamentsarvingen og barna deler det resterende likt. Er forloddskravet mindre enn den frie tredjedel, kan testamentet oppfylles innenfor det som er igjen av den frie tredjedel. Pliktdelsarven deles likt mellom barna.

Dersom arvelater etterlot seg ektefelle og testament, og hvor testamentet kan oppfylles innenfor ektefellens ordinære arverett, blir spørsmålet om forloddsretten først skal gå på bekostning av testamentsarven eller av ektefellens legalarverett. Løsningen må bero på en konkret tolking av testamentet, jfr § 65, 1.ledd. Hva vil være mest i tråd med arvelaters mening med testamentet?

Etterlater avdøde seg ektefelle og det ikke er tilstrekkelige midler til å oppfylle forloddsretten innenfor ektefellens ordinære arverett, oppstår to spørsmål. Det ene er om forloddsretten først må oppfylles innenfor barnas pliktdelsrett. Det andre er om forloddsretten i det hele tatt kan oppfylles til fortrengsel av ektefellens minstearv.

Dersom det er plass mellom pliktdelsarven og minstearven, oppstår ingen problemer. Forloddsretten vil gå på bekostning av ektefellens ordinære brøkdelsarv. Dette er klart forutsatt i forarbeidene, se Prp36 s.165, II.

Dersom det ikke er tilstrekkelige midler mellom barnas pliktdelsarv og ektefellens minstearv, må forloddsretten oppfylles innenfor barnas pliktdelsarv før minstearven angripes.

Dersom heller ikke barnas samlede pliktdelsarv er tilstrekkelig til å oppfylle forloddskravet, kan det teoretisk gå på bekostning av minstearven. Det må imidlertid foretas konkret rimelighetsvurdering etter reglene i § 36, 1.ledd om forloddsrett kan kreves i en slik situasjon, hvor det forutsetningsvis er beskjedne midler til fordeling.

I det følgende skal vi se nærmere på de to siste spørsmål, prioritetsforholdet mellom minstearv og pliktdelsarv i forhold til § 37, og så stridens kjerne; forholdet mellom minstearven og forloddsretten. De to spørsmål henger sammen.

I praksis vil de fleste spørsmål omkring ektefellen bare komme på spissen når arvelaters særkullsbarn krever forloddsrett. Etterlater avdøde seg fellesbarn og ektefelle, oppstår det sjelden noen reell konflikt om fordelingen av midlene. Som regel vil forloddskravet være fremsatt av mindreårig arving, og da vil overformynderiet normalt bestyre arven. I så fall vil man i praksis finne løsninger som både sikrer barnets oppfostring og gjenlevende ektefelles interesser.

I forhold til fellesbarn vil gjenlevende ektefelle i de fleste tilfeller kunne overta boet uskiftet, og derved «utsette» forloddskravet, se Prp36 s.113-114.

Kjernen i begge spørsmål har blitt oppfattet som hvorvidt minstearven kan regnes som «dei rettane attlevande ektemake har etter skifteloven» – og som skal oppfylles før forloddskravet, eller som «annan arv» – som står tilbake for forloddskravet. Etter min mening faller ikke minstearven inn under noen av disse kategorier.

Minstearven ble innført i 1990. Ved utformingen av § 37 hadde man følgelig ikke minstearvsregelen for øye. Forarbeidene gir derfor ingen direkte svar på dette. Ved innføringen av minstearven ble disse spørsmål oversett, slik at vi heller ikke finner noen retningslinjer i forarbeidene til endringsloven. Et generelt argument er imidlertid at formålet med lovendringen var en bevisst styrking av gjenlevende ektefelle på bekostning av de øvrige arvinger.

Minstearven avløste en rettighet etter skifteloven, den såkalte skiftefordel i sl.§ 64, 2.ledd. På den annen side er minstearven av helt annen karakter og størrelse enn skiftefordelen. Blant annet av denne grunn ble den nye regel flyttet til arveloven, se Utredning om offentlig skifte av dødsbo 1988 s.36.

Lødrup, Arverett s.60 mener vi trygt kan «gå ut fra at hvis dette spørsmålet var kommet opp under lovforberedelsen, ville man tatt et klart standpunkt i lengstlevendes favør». Med man siktes det nok til departementet, men antakelig ville nok loven blitt slik departementet hadde foreslått. Under lovens forberedelse var dette departementets standpunkt, noe som også kom klart til uttrykk i Rundskriv G 141/90. Departementet inntok riktignok kort tid senere et annet standpunkt i Rundskriv G 8/91. Det er uvisst om endringen skyldtes at man tenkte gjennom spørsmålet på ny, eller om det bare var en taktisk kursendring. Se ellers om disse spørsmål Unneberg i Lov og Rett 1991 s.259 flg, særlig s. 273-274.

Et mer vektig argument er at minstearven i realiteten er en pliktdelsrett, jfr § 7 if. Den er også i forarbeidene betegnet som en pliktdelsarv, se Innst.O nr 56 for 1989-90 s.3, I. Etter min mening er dette et sterkere argument enn at minstearven har erstattet en skiftefordel. Minstearvsregelen er i dag en pliktdelsarv og ikke en skiftefordel.

I forhold til reglene i § 37 kan derfor minstearven verken plasseres på linje med skiftefordeler eller som annen arv, men som pliktdelsarv. Av § 37, 2.ledd 2.pkt følger det at forloddsretten bare oppfylles i pliktdelsarv dersom det ikke ellers er midler i boet.

Vi skal her ta stilling til om forloddsretten først skal belastes livsarvingenes pliktdelsarv, eller om den skal belastes forholdsmessig.

I forarbeidene finnes uttalelser som går i retning av en forholdsmessig belastning. Det vises til den tilsvarende danske regel hvor forloddsretten er en egentlig forloddsrett. Det innebærer at «den særlige arv som tilkjennes det uforsørgede barn, tas forlodds av det samlede bo, og den vil derfor også redusere gjenlevende ektefelles arvelodd», Prp36 s.114, I. Videre heter det: «Departementet antar at man får den enkleste og beste løsning dersom reglene utformes på denne måten». Imidlertid kommer departementet til en annen løsning på s.165, II: «Barns forloddsrett går også foran gjenlevende ektefellers arverett.»

Etter min mening må forloddsretten først oppfylles i barnas øvrige pliktdelsarv, før den eventuelt kan gripe inn i minstearven. Dette begrunnes først og fremst i at minstearven generelt oppfylles før barnas pliktdelsarv. Formålet med innføringen av minstearven var å tilgodese gjenlevende ektefelle på bekostning av de øvrige arvinger, herunder livsarvinger. Forloddskravet må derfor først oppfylles i den ordinære pliktdelsarv.

Det kunne også vært argumentert med at forloddskravet gjelder fordelingen mellom barna. Dette argumentet holder imidlertid ikke. Forloddsretten innebærer generelt en utvidelse av pliktdelsretten, se Prp36 s.113, II. Eksempelvis går forloddsretten foran ektefellens ordinære legalarv og eventuell testamentsarv.

Det neste spørsmålet vi skal se på, er om forloddsretten kan gå på bekostning av minstearven, hvor det ikke er andre midler i boet.

Spørsmålsstillingen gjelder bare i de relativt beskjedne bo. Som nevnt ovenfor vil spørsmålet i praksis bare komme på spissen hvor avdøde etterlater seg mindreårige særkullsbarn.

Ovenfor kom vi til at minstearven i relasjon til prioritetsreglene i § 37 må plasseres som en pliktdelsarv, likevel slik at den har prioritet foran barnas pliktdelsarv. Forloddsretten må derfor kunne oppfylles på bekostning av minstearven.

I forhold til de øvrige barna kan det tenkes situasjoner der det mindreårige barnet blir enearving fordi forloddskravet tar hele pliktdelsarven. En slik situasjon må også kunne tenkes i forhold til gjenlevende ektefelle.

Poenget er imidlertid at ved å la forloddsretten formelt gå foran minstearven, står vi igjen med et fleksibelt regelsett. Som vi har sett ovenfor er vilkårene for forloddskravet meget skjønnsmessige. Forloddsrett kan bare gis hvor det finnes rimelig. Det skal også ses hen til barnets mulighet for annen forsørgelse.

Hvis vi derimot inntar det standpunkt at minstearven går foran forloddsretten, får vi en firkantet regel som i mange tilfeller kan virke meget urimelig. For å sette det på spissen kan arvelaters mindreårige barn, som etter hans død blir foreldreløst eller uten muligheter for annen forsørgelse, bli avskåret fra arv etter fordi reglene om minstearv gjør barnet arveløst. Barnet vil ha mistet sin arverett, uansett gjenlevende ektefelles øvrige økonomiske stilling.

Ved å sette forloddsretten foran, blir det mulig å finne konkret rimelige løsninger. Både avdødes ektefelles økonomiske stilling og barnets muligheter for annen forsørgelse må tas i betraktning.

Hvis barnet er sikret betryggende forsørgelse fra den gjenlevende av sine foreldre, kan forloddskravet nektes med den begrunnelse. Mangler barnet mulighet til annen forsørgelse, skal det etter min mening mye til før forloddsrett kan nektes.

Er gjenlevende ektefelle ubemidlet og sitter trangt i det, kan det som måtte være igjen etter avdøde deles mellom ektefellen og det mindreårige barnet etter en konkret rimelighetsvurdering.

4.5 Sensors kommentarer

 

Del 2 er på samme måte som del 1 egnet til å skille kandidatene litt i fra graden av forståelse og oversikt. Svært mange begrenser seg til mer eller mindre varierende referater av lovteksten. Enkelte har rene sitater.

De aller fleste starter (ulykkeligvis) med en definisjon på en forloddsrett, og forklarer hvorfor al.§ 36 er en forloddsrett. Begrepet forloddsrett, slik det vanligvis forstås, er imidlertid ikke treffende på de fordelingsregler vi finner i al.§ 36. Så lenge loven bruker uttrykket forloddsrett, kan det ikke trekkes for at kandidatene gjør det samme. Derimot gis det stor uttelling til de som kan forklare hva «forloddsretten» egentlig går art på. Hvilken art av rettighet det gjelder, finner vi i ,§ 37. En kandidat hos meg har poengtert dette. (I det følgende bruker jeg uttrykket forloddsrett.)

De feste klarer å lese seg til vilkårene for forloddsretten. Noen få tar opp spørsmålet om det kan skilles mellom vilkår og utmålingsregler. I utgangspunktet kan det nok det, men skillene er uklare, og de skjønnsmessige momenter som nevnes i lovteksten, har også betydning for forståelsen av vilkårene. Se nærmere om dette ovenfor.

Besvarelsene av arverettsdelen bærer litt preg av at kandidatene kommer rett fra trygdedelen. Mange fortsetter med samme definisjonslyst. Særlig blir begrepet barn definert. Svært mange knytter dette ukritisk til barnelovens bestemmelser om forsørgerplikt. En del definerer derfor barn som barn under 18 år. Poenget med begrensningen i lovteksten er at det bare er barn (herunder adoptivbarn) som omfattes, ikke andre livsarvinger.

I tråd med lovteksten skilles det mellom 1. og 2.ledd, det vil si grovt inndelt uforsørgede barn og «familieenkene».

Vedrørende ,§ 36, 1 ledd brukes barnelovens regler ganske urefektert ved gjennomgangen av hvilke barn som kan kreve forloddsrett, slik at forloddsretten knyttes til avdodes forsorgerplikt. (Jeg har imidlertid ikke funnet noen som direkte anvender bl§ 52, fordi avdøde ikke lenger bor sammen med barnet !)

Utgangspunktet er riktignok en slags forsørgelsesplikt post mortem. Det kandidatene likevel burde seg, er at det ved forloddsrett ikke blir avdode, men medarvingene som må overta forsorgerbyrden. Det fremkommer, som gjennomgått ovenfor, også klart av forarbeidene at forloddsretten var ment å omfatte mer enn forsorgerplikten frem til ca fylte I8 år. En del kandidater kommer på andre tanker når de har lest seg frem til passussen om hensynet til hva de andre barna har mottatt. Det forekommer da at kandidaten tidligere har satt en aldersgrense til 18‑19 år, men siden finner at yngstemann i likhet med de eldre søsken må få finansiert et 5‑6 år langt studium. Dette er lite skjønnsomt, og vitner om liten oversikt.

Jeg har gitt uttelling til kandidater som får frem at al.§ 36, l.ledd er en mellomting mellom en forsørgelsesregel og ut likhetsregel.

Vedrørende de hjemmeværende barna i § 36, 2.ledd, blir det også mest oppramsing.

 

En del foretar i tillegg enkelte betraktninger, og det løfter fort besvarelsen (som regel). Svært mange finner det, med rette, lite rimelig at barn som tar foreldrene hjem til seg, faller utenfor regelen. (Den fantasifulle kandidat kunne foreslått at hvis foreldrene flytter hjem til barnet, er derved dette deres nye hjem, slik at barnet bor hjemme hos foreldrene!)

Det forekommer en del misbruk av lovsamlinsredaktorenes fotnoter. For de mindreårige barna vises det ofte til fal.§ l 5‑6 (note 2 til al.§ 36). Den dyktige kandidat bruker noten som en huskelapp, og viser til at dersom barnets forsorgelse blir sikret gjennom blant annet livsforsikringer, kan retten til forlodd falle bort eller reduseres. De mer slappe kandidater omtaler «lovens henvisning til reglene om livsforsikringer». Det samme gjelder i en viss utstrekning også note 3's henvisning til ftrl§ 10‑9 for de hjemmeværende barna.

Det er særlig reglene om forloddsrettens prioritet i al.§ 37 som er egnet til å skille kandidatene. Mange behandler denne ganske kort, kanskje av tidsnød. Prioriteten er behandlet ovenfor i pkt 4.4. Alt for mange begrenser seg til å referere lovteksten også her.

Det bør etter min mening gis god uttelling for de som klarer å oppstille en oversikt, eller forklare systemet i § 37.

En del, men ikke så mange som jeg trodde, er opptatt av forholdet mellom minstearv og forloddsrett. Det bor gi uttelling til de som klarer å få noe ut av rettskildesituasjonen. Hvilket resultat kandidaten kommer til, kan ikke ha noen betydning, så lenge drøftelsen er fornuftig. (Skjont da burde resultatet være gitt!)

 

 

5.     Karakterfastsettelse

Det er oppgitt i teksten at de to oppgavedeler teller likt. Det må likevel aksepteres at kandidatene vektlegger én av delene noe mer enn den andre.

Hva som skal vektlegges, og hvordan de ulike utglidninger og mulige feilsskjær skal bedømmes, skal vi komme tilbake til etter gjennomlesning av en del besvarelser.

 

 

 

 

 

Tromsø, 4. desember 1996