ENDELIG

 

SENSORVEILEDNING TIL TEORIOPPGAVE NR. 1

 

3.AVDELING

 

HØSTEN 1994

 

"Panthavers stilling under gjeldsforhandling og konkurs"

 

Pensum: Anbefalt litteratur i emnet er først og fremst Andenæs, Konkurs (1993): kapittel 30 om sikkerhetsretters stilling i boet og Brækhus, Omsetning og kreditt 1(1991): spredte deler av kapittel 13 ‑ 15 om vilkår og virkninger av gjeldsforfølgning. Tilleggslitteratur er Huser, Gjeldsforhandling og konkurs (1987‑1993) bind 1‑3. Av annen litteratur som ikke er oppført i litteraturlisten nevnes Sandvik, Lærebok i materiell konkursrett kapittel XX11, Sandvik, Krager, Giertsen, Norsk panterett kapittel X og Falkanger, Tingsrett kapittel XVI.

 

Etter å ha rettet omlag 1/3 av de besvarelser som jeg har hatt til gjennomgående sensur, følger nå den endelige sensorveiledning. Det som er nytt iforhold til den foreløpige sensorveiledning er understreket.

 

De mest sentrale bestemmelser finner vi i dekningslovens(dl.) §§ 8‑14 ‑ 8‑17, som med unntak av dl.§ 8‑15 gjelder både ved gjeldsforhandling og konkurs, jfr. dl.§ 1‑6 og dl.§ 8‑15,2.ledd. Det er i første rekke disse bestemmelser som skal drøftes.

 

I innledningen er det naturlig at kandidatene sier noe generelt om pant og gjeldsforfølgning. Den særstilling panthavere har ved gjeldsforfølgning forutsetter at panteretten er gyldig, at den har oppnådd rettsvern og at den er uomstøtelig. Kand. må også avgrense oppgaven og redegjøre for den videre disposisjon. Det lar seg forsvare å ikke gå inn på omstøtelsesreglene, reglene om tredjemannspant og rettsvernsreglene. Men de kandidater som får fram panthavers spesielle stilling i forhold til omstøtelsesreglene, de prinsipielle linjer i forhold til tredjemannspant og rettsvernsspørsmålene ved gjeldsforhandling, bør honoreres. De aller fleste av kandidatene går ikke inn på disse spørsmål. Dette lar seg som nevnt forsvare. Kandidater som får fram det prinsipielle, bør imidlertid få uttelling.

 

Når det gjelder disponering av oppgaven bør man være åpen for flere løsninger. Hverken en gjennomført tredeling (frivillig gjeldsordning, tvangsakkord og konkurs) eller en gjennomført fellesbehandling forekommer meg å være helt bra. Ved den førstnevnte løsning vil besvarelsene trolig preges av gjentatte henvisninger eller dobbeltbehandling. Ved den annen løsning er faren stor for at kand. ikke klart får fram de prinsippielle forskjellene i panthavers stilling i de tre relasjonene. E.m.m. bør man derfor først splitte komplekset i tre og få fram det generelle og de prinsippielle forskjellene før man tar for seg reglene i dl.§§ 8‑14 ‑ 8‑17. Ved den sistnevnte fellesbehandling kan man så komme inn på de mer spesielle forskjeller i panthavers stilling ved gjeldsforhandling og konkurs. De fleste av de besvarelser jeg: hittil har gjennomgått legger opp til en gjennomført felles­ behandling. Problemet blir som jeg antydet at kandidatene ikke får fram hva en gjeldsordning er, hvem den er bindende for osv. De fleste får heller ikke fram panthavers stilling når en forutgående gjeldsforhandling ender med konkurs. Og reglene om stemmerett osv. blir plassert under avsnittet om realisasjon. Dette er ikke fullgodt. Det sentrale må imidlertid være at kand. Får fram reglene. Men de som i tillegg gjennomfører en god struktur må få uttelling for dette.

 

Frivillig gjeldsordning. Gjeldsforhandling må begjæres av debitor(K § 1) og skifteretten avgjør om vilkårene for å åpne forhandlinger er til stede (K § 4). Adgangen til å begjære konkurs og adgangen til' å begjære utlegg og tvangsrealisasjon av pantebeheftede eiendeler, er begrenset(K §§ 16 og 17). Etter K § 23.2 nr.2 kan en panthaver som har betryggende panterett i debitors eiendeler, bli stående utenfor gjeldsordningen. Dersom panthaver omfattes av gjeldsordningen, kan han vedta eller forkaste forslaget til gjeldsordning, jfr. K§25.

 

Tvangsakkord. Resultatet av gjeldsforhandlingene kan være at gjeldsnemda hjelper debitor med å utforme et forslag til tvangsakkord (K § 22). Skifteretten må godkjenne begjæringen (K § 34), men tvangsakkorden er ikke bindende for panthavere som har betryggende panterett i debitors eiendeler, jfr. K § 55. Dersom panteretten ikke gir panthaver full dekning kan panthaver utøve stemmerett for det overskytende beløp, jfr. K § 42.

 

Gjeldsforhandlingen kan i en rekke tilfelle ende med konkurs. Panthavers rettigheter overfor konkursboet vil bero på om panteretten har rettsvern og om den er uomstøtelig. Spørsmålet blir om man ved en umiddelbart forutgående gjeldsforhandling skal la konkurstidspunktet være avgjørende som fristdag eller om fristene forskyves. Kand. bør kort redegjøre for dette, herunder regelen i tinglysingslovens § 23 og dl.§ 1‑2, 2.ledd. Konsekvensen ved tvangsakkord blir at den panthaver som ikke har oppnådd rettsvern, ikke har betryggende sikkerhet og derfor må finne seg i at fordringen blir omfattet av akkorden. Ved utlegg må rettsvernet være brakt i orden senest tre måneder før akkordforhandlingen ble begjært åpnet, for at utleggshaveren skal bli stående utenfor akkorden, (dl.§ 5‑8, jfr § 5‑10). Ved kontraktspantsettelse av løsøre innebærer dl.§ 5‑7, jfr. § 1‑1, 1.ledd og § 5‑10 at transaksjonen blir å betrakte som pant for eldre gjeld dersom sikringsakten ikke er gjennomført ved akkordforhandlingens åpning. Tilsvarende ved utlegg, jfr. dl.§ 5‑8 og §5‑10. De kand. som får fram reglene og begrunnelsen for reglene på en kort og grei måte, bør honoreres.

 

Konkurs. En kreditor som har betryggende panterett i debitors eiendeler kan ikke begjære debitor konkurs, jfr. K § 64.1 nr.l. Insolvensen vil ikke innebære noen risiko for en panthaver som er betryggende sikret. Dersom panteretten ikke er betryggende, kan panthaver kreve dividende av den delen som ikke dekkes av pantet, jfr. nedenfor. Først da må panthaver melde sin fordring i boet, og han får da stemmerett under bobehandlingen. Panthaver har altså kun stemmerett for det beløp som ikke kan antas å bli dekket av pantesikkerheten, jfr. K § 95.1.

 

Panthavers dividenderett. Panthaver vil normalt ha en personlig fordring mot debitor og han kan da kreve dividende for den verdi som ikke dekkes av pantet, jfr. dl. § 8‑14. Dersom panthaver ikke har noen personlig fordring (avtalt kun pantedekning eller foreldet personlig fordring) har vedkommende ikke krav på noen dividende eller delbetaling. Panthavers begrensede dividenderett gjelder kun for panterett "som boet må respektere". Kand. må vise at de forstår hva som ligger i dette og illustrere de ulike typetilfeller. Er panteretten gyldig, men uten rettsvern, kan panthaver etter tradisjonell lære kreve dividende av den del av pantekravet som vil dekkes av panteobjektets verdi. Kand. må også si noe fornuftig om omfanget av panteretten, og de tilfeller hvor panteobjektet ikke dekker hovedstolen med tillegg av renter og omkostninger. Kun de omkostninger som påløper før boåpningen gir dividende, jfr. dl.§ 6‑1. Rente påløpt før fristdagen gir dividende på ordinær prioritet, mens rente som påløper senere blir etterprioritert, jfr. dl.§ 9‑7.

 

Gjennomgangen hittil har vist at det blir heller lite av dette siste. Dette bør imidlertid den gode kandidat få med seg,;

 

Kand. må også gjøre rede for de tilfeller hvor det skal avsettes foreløpig dividende, jfr. dl.§ 8‑14, 2.ledd, få fram at tvil om pantets verdi skal komme panthaver til gode og at utbetaling av dividenden først skjer når beløpet er endelig fastsatt. Reglene i § 8‑14 gjelder når panthaver har pant i eiendeler som "tilhører skyldneren" på fristdagen. Kand. må her trekke opp grensen mot tredjemannspant i § 8‑13. Skjæringspunktet er hvem som eier hva på fristdagen. Kand. som får fram den legislative begrunnelsen for at lovgiver her har valgt fristdagen og ikke konkursåpnings‑tidspunktet (hindre at transaksjoner i den siste tiden forut for boåpningen påvirker dividendeberegningen), bør få et lite pluss. Den gode kand. bør illustrere grensen. De gode besvarelsene kjennetegnes nettopp av slike illustrasjoner. Dersom debitor erverver et panteobjekt og han skal overta det personlige ansvar, må § 8‑14 likevel få anvendelse selv om ervervet finner sted etter fristdagen. Pluss for kand. som får fram dette.

 

Rettsstillingen ved realisasjon av pantet. Utgangspunktet og hovedregelen er at panthavers dekningsrett er upåvirket av konkursen. Kand. må si noe om når panthaver kan begjære tvangsrealisasjon, se tvangslovens § 4‑4 og få fram regelen i pantelovens § 1‑9, 1.ledd bokstav c. Ved offentlig akkordforhandling og konkurs utvides altså panthavers rett til å begjære realisasjon. De færreste viser til tvangsloven. Dette er ikke noe man må gjøre, men den gode kandidat kan her vise sin innsikt til systemet.

 

Kand. må også redegjøre for sperrefristen på 6 måneder for å avholde tvangssalg over boets faste eiendom. Kand. må få fram hva som omfattes av regelen og hva som er formålet med sperrefristen. Sperrefristen gjelder både ved gjeldsforhandling og konkurs, jfr. K §§ 17.2 og 117.2. Ved gjeldsforhandling løper fristen fra åpningen av gjeldsforhandlingen, mens den i konkurstilfellene løper fra fristdagen. Ved en umiddelbart forutgående gjeldsforhandling vil sperrefristen løpe fra begjæringen om å åpne gjeldsforhandling, jfr. dl.§ 1‑2.2, og det er denne' situasjonen regelen i K § 117 særlig tar sikte på. Pluss til de kand. som får fram begrunnelsen for dette og den uenighet som i visse tilfeller har gjort seg gjeldende ved tolkingen av K § 117.2. Den gode kandidat viser her sin innsikt. Det kan også kort redegjøres for henholdsvis gjeldsnemdas og bostyrets mandat i forbindelse med tvangsrealisasjonen.

 

Den panthaver som søker å inndrive sitt krav, kan ikke protestere mot at boet når som helst foretar utløsing, jfr. dl.§ 8‑16; 1.ledd. Kand. bør vise forståelse ved å få fram formålet med denne regel, og redegjøre nærmere for regelens anvendelsesområde og innhold. Kand. må få fram at utløsingsretten er defensiv og at den tilkommer boet til pantets eier. Utløsingsretten gir klarligvis ikke de etterstående panthavere opptrinnsrett. Opptrinn skjer heller ikke hvis boet istedet for utløsing velger å innfri pantekravet, jfr. § 8‑16, 2.punktum.

 

Panthavers rett til å kreve realisasjon skaper særlige problemer ved fellespant når panthaver velger et panteobjekt som boet kan søke dekning i når han samtidig har panterett i et objekt som er unntatt fra beslag. Panthaver kan fritt velge hvilket objekt han vil søke dekning i. Boets stilling, og dermed også panthaverens stilling, er regulert i dl.§ 8‑14.3 som gir pantelovens § 1‑12.2 tilsvarende anvendelse. Dette innebærer at boet trer inn i panteretten i det objekt som er unntatt for beslag for det beløp som boet kunne ha beslaglagt dersom panthaver hadde fordelt pantekravet forholdsmessig. På denne måten vil ikke panthavers vilkårlige valg av dekningsobjekt påvirke boets stilling.

 

Problemer oppstår også dersom panthaver har pant i to objekter hvor det ene er sekundærpantsatt. Hvis fellespanthaver for eksempel har panterett i den faste eiendom verdt 1 mill. og i varelageret verdt 1 mill., og varelageret er sekundærpantsatt for 1 mill., vil sekundærpantsetteren ha regresspant i den faste eiendom for 500.000 dersom fellespanthaveren velger å realisere varelageret. De siste 500.000 vil da etter pantelovens § 1‑12(2) tilfalle boet. Hvis fellespanthaveren imidlertid velger å realisere den faste eiendommen, vil sekundærpanthaver få full dekning for sitt krav. Spørsmålet er om man kan statuere regresspant for boet også her. Hensynene bak § 1‑12 taler for dette, men på den annen side vil dette medføre at boet fortrenger en rettsvernet panterett. Vanlig oppfatning i teorien er at boet ikke kan kreve regresspant i dette tilfellet. Boet må i såfall enten utløse fellespanthaveren eller eventuelt bruke realisasjonssperren i K § 117. De kandidater som får fram noe fornuftig om dette, bør honoreres. Det går her et markant skille mellom de haudable og de laudable besvarelsene. Kandidater som ikke klarer å få fram noe om fellespant utover lovsitering eller omskrivning, makter heller ikke å illustrere noen andre av de finere juridiske spørsmål.

 

Boets alminnelige rett til å realisere pantet er regulert i K § 117.1. Kand. må få fram at realisasjonen ikke har noen utslettende virkning for heftelser i objektet. Pantsatte aktiva må selges med påhefte av panteretten, jfr. pantelovens § 1‑11(1). Boet kan også kreve at namsmyndighetene foretar tvangssalg av pantebeheftede eiendeler med utslettende virkning for udekkede panteheftelser etter § 8‑15. Kand. må få fram formålet med denne regelen: å avklare omfanget av panthavers dividenderett. Kand. må også få fram regelen i § 8‑15.2 og bakgrunnen for bestemmelsen. Boets realisasjonsrett er stengt i de tilfeller hvor formålet med Lledd ikke kan oppnås og det dessuten viser seg at boet ikke vil få noen andel av salgsutbyttet. Boets realisasjonsrett gjelder ikke ved gjeldsforhandling, jfr. § 8‑15.3. Hvor stor del som panthaver her kreve dekket utover panteobjektet, vil ikke bli endelig klarlagt før panthaver selv søker dekning i panteobjektet.

 

Abandonering og overføring til panthaver. Dersom en eller flere av debitors eiendeler er overbeheftet, representerer ikke disse noen aktivapost for boet. Boet kan da beslutte å oppheve beslaget i forhold til debitor (abandonering). Dette innebærer at rådigheten til tingen går tilbake til debitor. Boet kan også beslutte å overføre panteobjektet til panthaveren med dennes samtykke. Det er foreslått å lovregulere disse spørsmål.

 

Vurdering: Oppgaven kan ikke betegnes som særlig vanskelig. Emnet er behandlet innenfor en klart avgrenset del av pensum (hoveddelen i kapittel 30 i Andenæs, Konkurs), og lovbestemmelsene er relativt klart formulert. De aller fleste kandidater vil nok finne fram til de mest sentrale bestemmelsene, og få fram hovedinnholdet i disse. Problemet vil bli å disponere oppgaven på en ryddig måte og få fram det som er spesielt for panthavere ved gjeldsforhandling og konkurs. Mange vil nok fristes til å ta med mer perifert stoff som de mener å beherske. Generelle utredninger av omstøtelses‑ og rettsvernsreglene hører ikke hjemme i oppgaven. Kandidater som faller for denne fristelsen og som ikke tilfører noe særlig utover en omskriving eller gjengivelse av lovbestemmelsene i §§ 8‑14 flg., bør neppe stå. Oppgaven åpner imidlertid for en stor grad av differensiering i bedømmelsen av kandidatenes prestasjoner. Den gode kandidat får rikelig anledning til å vise sin klasse ved å trekke fram hensyn og begrunnelser, og drøfte både de sentrale og de finere juridiske spørsmål på en ryddig og innsiktsfull måte. Jeg har foran pekt på visse spørsmål som åpner for honorering av den gode kandidat og forhåpentligvis vil vi få en del kandidater som fortjener karakteren 2.55 eller bedre. Den gjennomgående sensur vil vise om denne forhåpning blir gjort til skamme. Jeg vil komme tilbake med en noe mer utfyllende veiledning etter å ha dannet meg et inntrykk av kandidatenes prestasjoner.

 

Disse evalueringskriterier har vist seg hensiktsmessige og prognosene har stort sett holdt stikk. Den gode kandidat gir seg til kjenne ved sine gode illustrasjoner og sin innsikt. Kand. trekker fram hensyn og begrunnelser, og viser også kjennskap til de nye relgene(NOU 93:16) og diskusjonene i teorien(HuserBrækhus). Det skorter imidlertid noe på strukturen.

 

De haudable besvarelser mangler mye av dette og de dårligste får ikke fram noe nevneverdig ut over omskrivning av lovteksten og det helt enkle

 

Jeg har hittil, etter å ha gjennomgått 20 besvarelser, hatt to kandidater med karakter 2.55 eller bedre og 4 som neppe bør passere.

 

Bergen 28.11.94