UNIVERSITETET I TROMSØ

DET JURIDISKE FAKULTET

CAND.JUR.-EKSAMEN

 

3. avdeling høsten 2002

 

 

Praktisk oppgave, onsdag 20. november 2002 kl 09.00-18.00

 

 

 

 

I

 

 

Ole Kirkerud eide en vakkert beliggende, ubebygget tomt på ca. 3 1/2 mål ved Sjøstrand, et par timers kjøretur fra Lillevik. Det var bilvei til tomtegrensen og tilrettelagt for elektrisitet, vann og kloakk. Ole, som var enkemann og satt i uskiftet bo, hadde to barn, Marte og Jon. Jon var interessert i å bygge fritidsbolig på tomten. Ole inviterte Marte og Jon hjem til seg en søndag for å spise middag og diskutere hva som skulle skje med tomten. Ole uttalte at han ønsket at tomten skulle deles i to omtrent like store parseller og at Marte og Jon skulle overta hver sin parsell vederlagsfritt. Verken Marte eller Jon hadde innvendinger mot dette.

 

Parsellen Jon skulle få, lå ved sjøen, nedenfor Martes parsell. Jon ville derfor ha behov for adkomst over Martes parsell frem til bilveien. Da Jon tok opp spørsmålet om veirett, mente Ole at Jon fikk klare seg med gangvei. Det godtok Jon. Marte lyttet i taushet til samtalen mellom Ole og Jon om adkomst.

 

Da Ole noen uker senere skulle skjøte parsellene over på barna, kom han imidlertid til at det kunne være greit for Jon å ha rett til kjørevei over Martes parsell, og at det ikke betydde så mye for Martes bruk av parsellen om Jon fikk slik rett. Ole tok derfor inn en bestemmelse i skjøtet på Martes parsell om ”rett til kjørevei” for Jons parsell. Verken Marte eller Jon ble varslet om denne endringen. Marte mottok skjøte på parsellen sin etter at skjøtet var tinglyst. Hun leste imidlertid ikke gjennom skjøtet, og oppdaget derfor heller ikke bestemmelsen om kjørevei.

 

Jon begynte etter en tid å bygge hytte på sin parsell. Marte kom derimot til at hun hadde større behov for penger enn for en verdifull hyttetomt, og averterte parsellen sin til salgs. Peder Ås, som bodde i Lillevik, var glad i friluftsliv og hadde i lengre tid vært interessert i å skaffe seg en fritidseiendom. Da han leste salgsannonsen kontaktet han straks Marte. Etter besiktigelse av parsellen og et kort forhandlingsmøte ble Marte og Peder enig om at Peder skulle kjøpe parsellen for kr. 250.000.‑. Parsellen skulle overføres fri for pengeheftelser og enhver heftelse som ikke var tinglyst, bortsett fra rett til gangvei for Jons parsell.

 

Ikke lenge etter at Peder hadde kjøpt tomten fra Marte nevnte Jon tilfeldigvis for Ole at det hadde vært en fordel om han hadde hatt kjørevei frem til parsellen sin. Da svarte Ole at "det har du jo", idet Ole fortalte hva han hadde gjort ved skjøteutstedelsen. Jon ble begeistret og kontaktet Peder noen dager senere med beskjed om at Jon ville anlegge kjørevei over Peders parsell og med forslag om felles befaring med sikte på å bli enige om veitrasé. Peder svarte at Jon ifølge avtalen mellom Marte og Peder bare hadde rett til gangvei, og at Jon kunne glemme alle planer han måtte ha om å anlegge kjørevei over Peders eiendom. Peders sterkt avvisende holdning irriterte Jon, som ble enda mer bestemt på at han skulle anlegge kjørevei. Jon fremskaffet og oversendte Peder kopi av det tinglyste skjøtet fra Ole til Marte, hvor bestemmelsen om rett til kjørevei fremgikk. Peder, som kontaktet Marte for å høre hennes versjon av saken, bestred at bestemmelsen i skjøtet kunne gi Jon rett til kjørevei over Peders eiendom fordi slik rett var i strid med den rett Marte ervervet under møtet mellom Ole, Jon og Marte. Peder viste dessuten til grunnboken, hvor det stod at gnr. 4 bnr. 8 (Jons parsell) hadde "rett til vei" over Peders eiendom. Selv om det tinglyste skjøtet inneholdt bestemmelse om ”rett til kjørevei”, måtte Jons rett være begrenset i overensstemmelse med utdraget i grunnboken, som måtte tolkes i samsvar med det Ole, Jon og Marte var blitt enige om. Uansett måtte rett til kjørevei for Jon være utelukket fordi avtale om kjørevei først ble inngått mellom Ole og Jon etter at Peder var blitt eier av parsellen. Jon bestred Peders anførsler. Selv om Ole og Jon var enige om at Jon bare skulle ha rett til gangvei, måtte Ole som eier av tomten kunne ombestemme seg ved utstedelsen av skjøte og gi Jon rett til kjørevei. Ettersom rett til kjørevei for Jon fremgikk uttrykkelig av det tinglyste skjøtet til Marte, var det uten betydning at det stod "rett til vei" i grunnboken. Det var også uten betydning at Jon først ble kjent med retten til kjørevei etter at Peder var blitt eier av parsellen.

 

 

Peder reiste videre krav mot Marte om erstatning for tap som følge av Jons påståtte rett til kjørevei. Marte bestred ansvar. Hun viste til at ifølge avtalen mellom henne og Peder skulle parsellen overføres fri for enhver utinglyst heftelse, bortsett fra rett til gangvei for Jons parsell. Dersom Peder pliktet å respektere at Jon hadde rett til kjørevei, fulgte dette av at retten til kjørevei var tinglyst. Avtalen måtte tolkes slik at Peder skulle overta eiendommen med andre tinglyste heftelser enn pengeheftelser. Altså fulgte det av avtalen at rett til kjørevei ikke gav Peder noe krav mot Marte. Ansvar var også utelukket fordi Peder ville ha oppdaget at det tinglyste skjøtet inneholdt bestemmelse om rett til kjørevei dersom han hadde undersøkt det før kjøpet. Det gikk dessuten fire uker fra Peder ble kjent med skjøtets innhold til han reklamerte overfor Marte. Eventuelt erstatningskrav var da bortfalt pga. forsinket reklamasjon.

 

Peder opprettholdt erstatningskravet. Avtalen mellom Marte og Peder måtte tolkes slik at Jon ikke skulle ha rett til kjørevei. Peder bestred at erstatningskravet var bortfalt pga. forsinket reklamasjon. Peder mente at han hadde reklamert innen rimelig tid. Dessuten var Marte avskåret fra å påberope seg at Peder hadde reklamert for sent, fordi Martes uvitenhet om bestemmelsen i skjøtet om at Jon hadde rett til kjørevei var grovt uaktsom. For det tilfelle at Marte var erstatningsansvarlig, var partene enige om erstatningskravets størrelse.

 

 

                                                                                                                        II

 

 

Peder drev næringsvirksomhet med salg og reparasjon av motorvogner. Som følge av sterk konkurranse og økende privatimport av motorvogner fra utlandet, ble Peders økonomi etter hvert dårlig. Kassakreditten var trukket opp til kredittgrensen, og Peder fikk problemer med å betale renter og avdrag på lån. Peders bankforbindelse, Skillingsbanken, ba om et møte for å drøfte situasjonen. I møtet gikk Peder med på å gi banken rett til å motregne i et kontoinnskudd som Peder hadde i banken. Kontoen gjaldt midler som var avsatt til sikkerhet for krav som bilimportøren Bilhuset AS har og får mot Peder. Skillingsbanken skulle bare ha rett til å motregne i den del av kontoen som ikke gikk med til dekning av krav for Bilhuset AS. Videre kunne motregning bare skje dersom Peder gikk konkurs. Som motytelse fikk Peder rentereduksjon med 0,5 % p.a. på lånet i banken, som var på

kr. 2 million, samt seks måneders utsettelse med betaling av rente og avdrag på lånet.

 

To måneder etter møtet ble Peder Ås slått konkurs etter begjæring av Skattefogden i Troms. Under bobehandlingen viste det seg at Bilhuset AS hadde krav på kr. 1 million. Saldo på kontoen i Skillingsbanken var kr. 1.2 million. Bilhuset AS fikk dekning i kontoen. Skillingsbanken erklærte motregning i de resterende kr. 200.000.‑ på kontoen.

 

Boet bestred at Skillingsbanken hadde motregningsrett. Motregning måtte være utelukket fordi det var avtalt at motregning bare kunne skje dersom Peder gikk konkurs. Videre var motregning utelukket fordi avtalen om motregning måtte anses som en sikkerhetsstillelse for eldre gjeld som ble omstøtelig etter deknl. § 5‑7.

 

Skillingsbanken opprettholdt motregningen. Rett til motregning var gyldig avtalt før boåpningen, jf. finansavtl. § 29 (1), som er deklaratorisk utenfor forbrukerforhold, jf. § 2. At Skillingsbanken hadde gått med på at motregning bare kunne skje hvis Peder gikk konkurs, kunne ikke ha betydning. Det var heller ikke grunnlag for omstøtelse av den avtalte motregningsretten. Omstøtelse av avtalt motregningsrett på objektivt grunnlag måtte eventuelt skje etter deknl. § 5‑5. Vilkårene for omstøtelse etter deknl. § 5‑5 var imidlertid ikke oppfylt, bl.a. fordi det beløp som gjenstod etter at Bilhuset AS hadde fått dekning, kr. 200.000.‑, ikke var så stort at vilkåret om at betalingen "betydelig forringet skyldnerens betalingsevne" var oppfylt.

 

Deknl. § 5‑7 kunne ikke få anvendelse på avtalte motregningsretter. For det tilfelle at deknl. § 5‑7 ble ansett anvendelig på avtalte motregningsretter, måtte det gjøres unntak for et tilfelle som det foreliggende, hvor Peder hadde fått motytelse i form av rentereduksjon og betalingsutsettelse i forbindelse med inngåelsen av avtale om motregningsrett. Deknl. § 5‑7 kunne ikke være til hinder for slike avtaler som tok sikte på å hjelpe skyldneren å løse sine økonomiske problemer. Boet opprettholdt krav og anførsler. Boet var imidlertid enig med Skillingsbanken i at vilkårene for omstøtelse etter deknl. § 5‑5 ikke var oppfylt dersom det var denne regelen som regulerte objektiv omstøtelse av avtalte motregningsretter. Det var videre enighet mellom partene om at vilkårene for omstøtelse etter deknl. § 5‑9 ikke var oppfylt.

 

 

                                                                                                                        III

 

 

Under bobehandlingen oppstod videre tvist mellom boet og Garantikreditt. Garantikreditt hadde stilt kausjon for Elfac Finans sitt krav mot Peder i anledning kontrakt om leasing av datautstyr fra Elfac Finans til Peder. Garantikreditt innfridde kausjonsansvaret etter boåpningen og krevde regress i boet. Garantikreditt gjorde videre gjeldende overfor boet at Garantikreditt ved innfrielsen trådte inn i Elfac Finans sin rett til datautstyret. Boet bestred Garantikreditts krav. Garantikreditts krav på regress måtte anses oppstått ved innfrielsen av kausjonsansvaret, altså etter boåpningen. Krav på dividende var da utelukket, jf. deknl. § 6‑1. Ettersom Elfac Finans ikke hadde overdratt sin rett til datautstyret til Garantikreditt, hadde Garantikreditt heller ingen rett til datautstyret. Garantikreditt innvendte at tidspunktet for innfrielsen av kausjonsansvaret var uten betydning for dividenderetten i boet. Innfrielsen av kausjonsansvaret måtte også anses å gi Garantikreditt rett til å tre inn i Elfac Finans sin rett til datautstyret. Dette til tross for at Garantikreditt erkjente at det ikke forelå avtale mellom Elfac Finans og Garantikreditt om overdragelse av Elfac Finans sin rett til datautstyret. Det var enighet mellom boet og Garantikreditt om at Elfac Finans etter innfrielsen av kausjonsansvaret ikke lenger hadde krav verken mot boet eller mot Garantikreditt i anledning kontrakten om leasing av datautstyr.

 

 

 

 

 

***

 

Om dette skal det skrives en betenkning hvor samtlige spørsmål, både prinsipale og subsidiære, drøftes og avgjøres.

 

 

 

 

 

 

Tromsø, 20. november 2002