Juridisk embedseksamen, 3. avd., høsten 1993

 

Universitetet i Bergen

 

Teori nr. 3

 

"Motregning i pengekrav" (motregning i konkurs skal ikke behandles.)

 

 

Tilrådd litteratur: Kai Kruger: "Pengekrav 2. utg. 1984" § 34, for såvidt det er utenfor konkurs. Trygve Bergsåker: "Pengekravsrett", utvalgte emner 1992 s. 140-167

 

Forøvrig er temaet særdeles grundig behandlet i eldre litteratur, jfr. Arnholms "Streiftog i obligasjonsretten" fra 1939, hans "Privatrett" 3", med tilsvarende kapittel, og Augdahls "Obligasjon rett 5. utg.", motregningskapittelet.

 

Langt viktigere er tillegget til pensumslisten nr. 7 for 1993/94 av 6.10.193, se Kai Krugers "Kompendium", hvor manusutkastet til den forventede 3. utg. av "Pengekravsrett" § 34 (NK § 34) er tatt inn. Se også i samme "Kompendium" polemikken mellom Ole Johan Giertsen og H.P. Graver, samt Torvunds betalingsformidling. Antagelig fører de siste for langt for vårt formål.

 

Hele poenget i vår forbindelse er Bobyggdommen, Rt. 1992/1474, og de refleksjoner Kruger gjør seg om denne i NK § 34 pkt. 5 s. 1322. Eldre litteratur fanger ikke opp denne dom. Thor Falkanger:"Lov og Rett 1993" s. 406-416 utdyper Bobyggdommen og har også et interessant avsnitt, pkt. 8, om personkonti. Dette er ikke pensum, men studentene forventes jo å følge noe med.

 

Jeg er bedt om å gjøre oppmerksom på at årsaken til kompendiet, skyldes at 1984‑utg. var utsolgt, og det var ment som nødhjelp til de studenter som ikke kunne få fatt i den. Professor Kruger har forelest over K i dette semester, men opplyser at kompendiet først forelå ca. medio oktober, og hans kommentarer til Bobyggdommen kom nokså rett før eksamen. De kand. som har lest NK § 34, burde ha en fordel. Det er likeledes sagt i endring nr. 7 at det vil bli tatt hensyn til litteratursituasjonen sved utarbeidelse av oppgavesettet. I oppgaveutvalget var det visstnok uenighet om hvorvidt denne oppgave burde gis i dette semester. Jeg tror ikke forskjellen i pensumlitteraturen medfører særlige problemer for sensuren. De fleste får lite til om bankers motregningsrett, jfr. nedenfor, II.

 

Bortsett fra NK § 34, og Thor Falkanger: "LoR 1993", fanger ikke nyere litteratur opp Bobyggdommen. Stud.jur. Siri Arntzen, Tfr 1992 s. 152-243 tar inngående for seg alle sider av bankers motregningsrett. Hverken denne artikkel eller Falkanger er pensum, og Arntzens artikkel må i beste fall betraktes som en kilde vedrørende rettspraksis.

 

I.       Idet jeg viser til foranstående, er tema usedvanlig sentralt pensum og de grunnleggende betingelser, herunder det meste om bankers motregningsrett, er neppe vesentlig endret fra Krugers utg. 1984. Temaet er i stor grad dobbeltbehandlet, både i "Obligasjonsretten" og "Konkursretten", jfr. dl. § 8-1,2.ledd. Kand. skulle følgelig ha mye å trekke på.

 

Il.       Alminnelige erfaringer fra sensuren.

Nærværende er diktert efter at jeg kun har rettet ca. 20 besvarelser men fristen for endelig veiledning, og andre gjøremål gjør det nødvendig at jeg tar det så tidlig. Mine bemerkninger må sees på bakgrunn av det relativt spinkle erfaringsmaterialet.

 

Oppgaven er åpenbart ment som en planke, og kanskje er den det. Imidlertid krever man kunnskaper og resonerende evner også ved besvarelse, av "planker", og jeg er ikke imponert over nivået. P.T. har jeg 2 svakere Laud, svært mange mellom 2.80/2.85 og 3.00. Noen stryk, og selvfølgelig noen på S.t.H. De fleste svikter sterkt i behandlingen av kontanthensynet, og de spesielle forhold vedrørende bankers K. Det mangler helt prinsippielle synspunkter; og vedrørende kontanthensynet blir det oftest kun løsrevne lovreferater av meget slett art. Noen rød tråd i D1.'s regler, og de vesentlige reservasjoner Aml. § 55 nr. 3 sees ikke, og det blir mest løsrevne lovfragmenter uten linjeføring. Det samme gjelder i spørsmålet om banker har K; hvor det syndes stort, og særlig da i situasjonsbeskrivelsen, og hvordan prinsippene for begrensningene bør trekkes. Her har gammelt/nytt pensum liten betydning. De fleste (dog med visse hederlige unntak) finner av grunnbetingelser, kun komputablitet, gjensidighet og forfall/frigjøringstid, som til dels utbroderes på det helt banale nivå. (Noen søker dog å forklare, og innen visse grenser er dette positivt). Når det gjelder genus, er det smått stell med Gbl. § 7. Noen ser valuta­restriksjoner, men får lite ut av det. De fleste ser det ikke, og noe om effektivklausul, med tilknyttet ytelsessted, har jeg knapt nok sett. Vedrørende motregning knyttet til cesjon, er jo hovedpunktene i § 18,l.,uttrykket "Måtte skjøna",som med sviktende sprogsans og kunnskaper (Bal. § 7,3.ledd) oversettes med "burde forstå". Tilsvarende unøyaktigheter efter Gbl. § 26 "nokon tanke om henne". (Høydepunktet i Gbl.'s poesi). Noen ser foreldelse men får lite ut av det. Omtvistede krav er knapt nevnt, og kun de beste får noe med om andre hensyn som kan utelukke K; det jeg under V. har kalt "anstendighetshensynene", og hensynet til separat oppgjør.

Efter foranstående, fordi det er relativt meget å huske på, tar jeg det relativt grundig efter denne disposisjon:

 

I III. behandles terminologi, avtalebasert K, K efter sedvane og deklaratorisk rett, samt det innledende om virkninger.

 

I IV., de tradisjonelle grunnbetingelser.i stikkords form, for så nærmere utdypning og eksemplifisering. I hele oppgaven gjelder at gode eks. ofte belyser mer enn mange ord.

 

V. særregler for konnekse krav.

 

VI., særlige hensyn som utelukker K.

 

VII., særlig om bankers motregningsrett.

 

III. Terminologi, avtaler, virkninger etc.

Terminologien bør forklares. Den skriver seg fra den defensive K, hvorefter motkravet ble brukt som forsvar mot betaling av hoved­kravet. Denne terminologi er bibeholdt, trass i at den offensive K idag er den mest alminnelige.

 

Det er betingelsene for ensidig krav om K (tvungen K) som interesserer. Er partene enige på erklæringstidspunktet, er det kun en oppgjørsmåte. Få får noe særlig ut av dette.

 

Uten avtale eller sedvane skjer K ikke automatisk. Den må erklæres. Erklæringen er et påbud som binder adressaten, når det er kommet frem til ham, og han har hatt tid til å lese det. Relativt mange får dette med. Virkningene av K er bedre enn for en pantehaver. Den gir ikke bare en særlig dekningsrett, men dekningen (realisasjonen) effektueres straks påbudet er kommet frem og så langt det miste krav rekker. Få får dette særlig godt frem, men mange snakker om"effektivt inkassomiddel.' Tidspunktet for vurderingen av om bet, for K foreligger, er det tidspunkt erklæringen er bindende for adressaten.

 

Avtaler som utvider eller begrenser K er ikke ualminnelige. Den gode kand. bør påpeke dette, og at alt kan avtales innen rammen av Avtl. § 36, og de Øvrige preseptoriske regler, men så holde seg til de deklaratoriske regler. Det er forhåndsavtaler om K som er det betenkelige. Er motregningssituasjonen blitt aktuell, skal det godt gjøres at partene ikke kan avtale omtrent hva de vil. Noe om forutsetninger og motiver kan komme inn, særlig ved opprettelse av konti i banker og bankers motregningsrett. Det bør utstå til spesialbehandlingen.

 

IV. Grunnbetingelsene for motregning.

Kand. bør få frem at disse grunnbetingelser er kumulative. De fleste gjør heldigvis det.

 

1. Krav og motkrav må være forfalt. Ved offensiv K, må motkravet være forfalt, og frigjøringstiden for motkravet kommet (Gbl. § 5). (Her utbroderes ofte altfor meget).

 

2. Komputabilitet.

Med oppgavens begrensning volder dette oftest ikke noe problem. Se dog under II. Altfor mange får ikke med Gbl. § 7 (i det hele synes Gbl. kap. Lå være relativt ukjent). Noen nevner ulik valuta men får lite ut av det, og intet om reelle effektive klausuler.

 

3. Samme ytelsested.

Ikke så aktuelt ved pengekrav og dagens betalingsformidling, men Gbl. §§ 3 og 4 bør påpekes, kanskje også at i realiteten skjer ingen betaling, så langt kravene dekker hverandre. Annet om betalingsformidling bør komme under særkapittelet VII., om bankers motregningsrett.

 

4. Gjensidighet.

Krav og motkrav må bestå mellom de samme personer, med visse unntak se nedenfor.. Om separat oppgjør, se VI.

 

5. Rettskraftig = ikke foreldet, se Fl. § 26 med unntak, og for såvidt også Fl. § 8, for regresskrav mot medskyldner.

 

6. Motregning med omtvistede krav, se nedenfor.

 

7. Vi har i betydelig grad særregler for konnekse krav, hvor ovennevnte grunnbetingelser dempes ned, tildels faller bort, se V.

 

Ad. pkt. 4, gjensidighetskravet.

 

Bortsett fra kravet om konneksitet, er det personskifte på kreditor siden, samt motregning med tredjemanns krav som skal behandles. Om tidspunktet for vurderingen, se foran.

 

Gbl. § 26, jfr. § 25, må behandles med forståelse. De fleste ser ikke at § 26 bare er en utdypning av § 25. Den kan anvendes på enkle krav, jfr. Sirkusteltdommen av 1957. Det svikter relativt i meget av behandlingen av "nokon tanke om henne". Det samme gjelder i Gbl. § 18 ,1, om "måtte skjøna", se II. En del kand. Har ganske bra eks., og viser at de har forstått. For andre viser eks. at intet er forstått. Adskillig færre vil vel komme inn på adgangen til å motregne med tredjemanns krav (jeg kan ikke se at Kruger NK § 34 kommenterer dette.) Det er det enkle forhold at kausjo­nister, når de kan kreves, plikter vis å vis hovedmannen, for å bevare regressen, å benytte hans mulige motkrav mot hovedfordringen til reduksjon av egen betalingsplikt. Dermed må de ha en tilsvarende rett overfor innehaver av hovedkravet. Annet kan selvfølgelig avtales. Regelen om plikt for å bevare regressen, gjelder neppe i alminnelige solidarforhold, men jeg vil tro at retten overfor kreditor vil være den samme. Det er mulig man da trenger motkravs­innehaverens samtykke. De som får frem noe om tredjemanns krav, bør honoreres særskilt.

 

Ad. pkt. 5, om rettskraft.

Bortsett fra de konnekse krav, kan de ikke motregnes med foreldede krav. Her blir spørsmålet kun om påbudet må være kommet frem til adressaten (konstitutive påbud), eller om det er tilstrekkelig et det er forsvarlig avsendt (deklarative påbud). Efter F1. § 29 nr.3 må forsvarlig avsendelse være nok, jfr. de tilsvarende regler i Kjl. § 82 og Avtl. § 40. Forsendelsesrisikoen er altså hos motregningsdebitor. Ingen hos meg har sett Fl. § 29.

 

Ad. pkt. 6, motregning med omtvistede krav.

Om Kruger overhodet nevner dette i NK § 34, er jeg noe i tvil om, se s. 7 2. avsnitt, hvor han nærmest lager en blanding av spørsmålet om eget mislighold kan instituere K, og motregning med omtvistede krav. Vi får ta hensyn til dette. Ifølge min barnelærdom, (jfr. Falkanger: "loR 1993" 407 pkt. 4) må begge parter finne seg i å tåle motregning med et krav han selv bestrider, og finne seg i at han eventuelt bare får differansen.

Dette er ille, for hovedkravsinnehaveren, hvis motkravet viser seg å være oppspinn, og innehaveren av oppspinnet også blir insolvent før tvisten er avklaret. Vi har regelen fordi man er redd for at oppfordringen til å bestride et krav blir større, hvis man nektet motregning med omtvistede krav. Se ellers under VI. nr. 1.

 

V. Særregler for konnekse krav.

Regelen om rettskraftighet gjelder ikke, se Fl. § 26. De fleste kan skoleeks. om kjøpesum og mangelsinnsigelsen. Ved cesjon bortfaller kravet til "nokon tanke om henne" i Gbl. § 26, d.v.s. uvitenheten om transporten, og efter Gbl. § 18,2.ledd vil det kreves god tro efter Gbl. § 15 hos cesjonaren m.h.t. motkravets eksistens, for å avskjære motregningsretten. En rekke kand. benytter anledningen til å vise at de intet har forstått av referansen i noteverket til § 15. Antagelig dempes vel også kravet til effektiv‑klausuler og komputablitet (Gbl. § 7) ved konnekse krav.

 

Alle skal se at selv om grunnbetingelsene for K er oppfylt, kan særlig hensyn utelukke K. Det gjør de aller fleste, men altså svært mangelfullt og ustrukturert, se under II. Disse særlige forhold gjelder også for bankers motregningsrett. Det som kommer under VII., vedrørende bankers K, er følgelig kun en supplering av de hensyn jeg her kommer med. De tradisjonelle hensyn er hensynet til separate oppgjør, og kontanthensynet (Arnholms opprinnelige terminologi). Andre hensyn kan også utelukke K, og de behandles i teorien på de mest ulike steder. Jeg har pleid å kalle disse for "anstendighetshensynet", og tar dette først.

 

  1. "Anstendighetshensynet".

Man bør ikke lukrere på eget mislighold, eller egen mislig adferd. I slike tilfelle vil man oppnå en motregningsposisjon man ellers ikke ville hatt. Det er uenighet i teorien om motkravshaver kan komme i motregningsposisjon ved å misligholde betaling av hovedkravet, inntil motkravet er forfalt, og så motregne. Bergsåker Lc. s. 159 mener ja, og noe resignert gjør Arnholms"streiftog" det samme. De som tar denne linje, bør dog fremheve misligholdsreaksjonene. Kruger NK § 34 s. 7 er misfornøyd, men tar ikke klart standpunkt. For konkurs er det klart at man ikke kan oppnå slik posisjon, se Dl. § 8-1,2.ledd og Brækhus II. s. 214-216,så er det klart nei. For mitt vedkommende viser jeg til regelen om adgang til å motregne med omtvistede krav, og da faller problemet bort for meg. Man kan ikke oppnå motregningssituasjon ved å misligholde sitt eget krav, men tvisten (vedrørende det omtvistet krav) kan jo nettopp gå ut på om motkravet allerede er forfalt, hvilket hovedkravsinnehaveren bestrider. Dermed oppnår man jo Bergsåkers og Arnholms resultater.

 

Har man fått midler ved en feil, kan det selvfølgelig ikke motregne Heller ikke hvis man har oppnådd sitasjonen ved selvtekt (spørsmålet er bare hva som er selvtekt). For bankers vedkommende anser jeg det som selvtekt om de, som et rent betalingsformidlingsoppgjør, får inn penger, og beslaglegger disse for K. Betrodde midler, og midler til dekning av visse spesifiserte formål, bør man heller ikke kunne motregne med i sin alminnelighet. Depositarens krav må i såfall ha en spesiell tilknytning til nettopp formålet ved deponeringen. Se ellers NK § 34 s. 23 B om detaljene.

 

2. Hensynet til separat oppgjør.

Enkelte kand. streifer dette, men det blir veldig vagt, og det er vanskelig å si hva de har forstått. Jeg viser til NK s. 34 s. 3-5, hvor Kriger stiller seg meget lite positiv til noe krav om separat oppgjør, når det gjelder forholdet mellom private personers institusjoners adgang til K overfor de ulike etater i kommunen.

Om forholdet til staten viser jeg til læreboken.

 

Som Kruger nevner, har hensynet til separat oppgjør vært forfektet av Arnholm, og også i forhold til kommunens enheter. Jeg gad se hvor langt en adv. ville få medhold i retten, om han hadde et salærkrav mot kommuneadvokatens kontor, og ville bruke dette til å motregne med kommunens krav på kommunale avgifter. Når det gjelder forholdet mellom private, er det vel naturlig å anta at den alminnelige borger ikke kan motregne med motkrav på et annet selskap i samme konsern. De må betraktes som selvstendige enheter. Ofte er dette ikke helt rimelig, og hvor det er oppdelt i "divisjoner" og som for menigmann blir diffuse grenser (ofte er en divisjon bestående av en rekke selvstendige aksjeselskaper). Da vil nektelse av K ofte virke urimelig. Er de ikke organisert som egne A/S, men bare regnskapsmessige selvstendige enheter internt, bør motregning avgjordt kunne skje.

 

Når det gjelder den motsatte situasjon, nemlig det offentliges (tildels stat, men også kommune) adgang til å trekke (motregne) i borgernes tilgodehavender, har jo "fanden tatt vare på sine".

 

Jeg minner om Skbtl. § 32 (og uten at jeg har fulgt med, er et vel nå trekkadgang for skyldig bidrag). Noe særlig om hensynet til separate oppgjør, kan ikke forventes, men de kand. som får sagt noe fornuft om dette, bør honoreres.

 

3. Kontanthensynet (likviditetshensynet‑forutsetningene for motkravet oppståen).

Dette er jo innført av professor Arnholm, og professor Augdahl var i sin tid ikke særlig glad i denne systematisering. Det synes som de fleste greier seg bra med kontanthensynet idag.  Kand. bør få frem (hvilket de fleste ikke gjør) at selv om minimumsbetingelsene foran er oppfylt, kan hensynet til hovedkravs­

innehaveren, og hans behov for midler til den daglige drift av seg og familien tilsi at K ikke kan finne sted. Kand. får lire av seg sjablonen at det er bra å bli kvitt gjeld, men det hjelper lite hvis man sulter ihjel i mellomtiden. Ingen får noe frem om dette., det jeg har sett så langt. Når det så gjelder den nærmere grensedragning for hovedkravsinnehaverens behov, trekker man paralleller fra de lovbestemmelser man har. Arnholm knyttet an til da gjeldende bestemmelser i TI. §§ 70 ff., og det synes som teorien har fulgt dette opp med henvisning til Dl. kap. 2. Sondringen utleggsfrihet/beslagsrett i konkurs er nå ikke lenger så interessant, idet D1. § 8-1,2 ledd nettopp henviser til betingelsene for K utenfor konkurs. Vi skal ikke ha noen detalj­gjennomgåelse av reglene i §§ 2‑4, 2‑5 og 2‑6 (en god del kand. nevner dem overholdet ikke!). De skal få frem prinsippet om penger til livsfornødenheter, så som underholdsbidrag, og normal lønn, også i forbindelse med utbetalingen, og at det er forbud i D1. § 2-9 mot forhåndsavtaler. Tråden i §§ 2-5 og 2-6, er at det er det som er nødvendig for debitors og familiens alminnelige underhold som er fritatt for K. Eksessene kan man derimot motregne i. Ellers er det særlig Arbeidervern § 55 nr. 3, helst E.

 

(Både i 1984 utg. og i NK § 34 er det trykkfeil, det står 2 i steden for 3). Kand. er her, og ofte ellers, altfor unøyaktig. Det kan avtales skriftlig på forhånd at det skal kunne motregnes, og ved den grovt uaktsomme og forsettelige skadetilføyelse, er det full adgang til K. Andre eks. er A1. § 2-12, om K mot selskapets krav på innbetaling om aksjelov. Se også Husleiel. § 11-3,6.ledd. Kommunel. § 54 nr. 2,gjelder bankers K. Ellers er det åpenbart forelest over Fal. § 8-3 (1), og § 18-3 (1). Dette er nå helst eks. på konnekse krav.

 

Så langt er intet sagt, som ikke kan utledes av eldre litteratur, og Krugers 1984 utg.

 

VII. Særlig om kontanthensynet i forhold til bankers adgang til motregning.                                                         

Jeg viser til innledningen. Det er her forskjellen i pensum kan bety noe, og enkelte vil ha fordeler av å ha fulgt ekstra godt med. Det er Krugers NK § 34, særlig s. 13-21, Falkangers behandling  av Bobyggdommen i LoR 1993 s. 408-416 (Rt. 1992/1474.) Dette gjelder fortrinnsvis næringsdrivende. Bankklagenemdas avgjørelser er vel også en rettskilde, som jeg har mindre oversikt over. Jeg har tilfeldigvis sett uttalelsene fra 1.1.-31.3.1993. På s. 118 er inntatt klagesak 93021, hvor den nåværende sammensetning av Banklagenemda på tradisjonell måte delte seg i to, på samme måte som i avgjørelser 91076 og 92014 (den siste er også nevnt av Falkanger s. 415). Det dreiet seg om SMS-konti, hvor flertallet, med professor Hagstrøm i spissen, nektet motregning i SMS-konti som var falt i det fri, i henhold til reglene om beskatning, med den underlige begrunnelse at kontohaver har krav på å få innskuddet utbetalt uten oppsigelsesfrist ! Mindretallet var sterkt uenig, og efter det vi har sett om Bobygg‑dommen, blir spørsmålet virkelig interessant. Ingen av mine kand. har sett noe om dette, selv om noen nevner Bobyggdommen. De får ofte lite ut av den.

 

Uten hensyn til pensum, bør kand. si noe fornuftig om følgende:

 

1.Banker har motregningsrett. All vår rettspraksis fra 1920 årene og fremover bygger på dette, når den inngående drøfter, og ofte nekter motregningsrett av ulike grunner. (Se også Falkanger Lc. s. 411). uansett pensum, er den annen Ruud & Ziener‑dom Rt. 1984/ 191klar nok, selv om den er avleggs i relasjon til konkurs.

 

2.Kand. får klart få frem den spesielle situasjon som oppstår. Primær er dette at motregningsposisjonene hyppigere etableres, idet debitor/kreditor posisjonene forenes svært hyppig, uansett om tidens mote tilsier at man må være kunde i banken for å få lån, eller ikke. Man opptar vanligvis lån der man er kunde. Poenget er da om banken bør kunne dra fordel av denne særlige posisjon eller opptre som alminnelig kreditor, og gå veien om tvangsgrunnlag og utlegg.

 

3. At bankene har fått motregne i ganske stor grad, nettopp som følge av deres særposisjon, er også tålelig klart efter gjeldende rett.

 

4. Likeledes bør kand. se at vi idag har en flora av innskuddskonti.

 

Det nytter ikke å gå efter navnene, eller efter om kontoen kan disponeres i stor grad straks, og/eller med sjekk/giro. Mange konti, som er formuesoppleggs konti, kan disponeres med giro, og man får ut store beløp uten dekort.

 

De generelle synspunkter er jo at banker ikke bør kunne avskjære åpne betalingskanaler, eller beslaglegge kassabeholdninger, som er plassert i banken, i steden for å ha dem utsatt for tyver hjemme (på kontoret).

 

5. Allerede før Bobyggdommen var det klart nok at man kunne motregne i konti, som representerte formuesopplegg. Disse vil gjerne, uansett en eller flere konti, ha en høyere rente, ha en snittsaldo som representerer formue, og kanskje stigende sådan, og man må gå meget konkret tilverks.  Når det så gjelder de åpne betalingskanaler og likviditetshensynet er det naturlig å knytte an til reglene i Arbeidervernl. § 55, og D1. §§ 2 5 og 2-6.

 

Likeledes vil forutsetningen for kontoopprettelsen, og formålet med den, kunne være en innskrenkende faktor (ofte er de jo båndlagt til fordel for tredjemann sogar).

 

6. Måten bankens krav er oppstått på er også av betydning. Og den gode kand. filosoferer over dette, både i relasjon til åpne betalingskanaler og likviditetssynspunkter. Det er ikke urimelig å legge til grunn at både en næringsdrivendes og en privatpersons livsfornødenheter bør ta høyde for korrekt gjennomføring av renter og avdrag på lån man har i samme bank. Det er en del av livs­ fornødenhetene, når man først har satt seg i gjeld, selv om de kommer med større mellomrom. Mot dette står altså problemet om å sulte ihjel mens man betaler sin gjeld. Man har jo i lovreglene her fått klare hint om lovgivers dyrevernssynspunkter i denne forbindelse. Er derimot bankens motkrav ervervet utenifra, bør man lettere nekte K. Når det gjelder personkunder, er det jo vanlig å snakke om at K nektes ved lønnskonti. Det er for unyansert. Ofte har personkunden kun en konto, nemlig lønnskontoen og da får man gå efter det jeg foran har sagt om saldoen, og hvor­vidt denne synes å representere formuesopplegg.

 

Det jeg her har sagt, står da klart i strid med Bankklagenemdas avgjørelser, men jeg minner også om Falkangers antagelig bevisst insinuerende spørsmålstilling s. 416 siste avsnitt.

 

Hvilke resultater kand. lander på, bare han ikke er for unyansert, og viser litt tankevirksomhet, må være irrelevant for sensuren. Antagelig er professor Kruger meget uenig i en del av det jeg her har sagt, se NK § 34 s. 21-22.

 

Det spesielle ved Bobyggdommen, Rt. 1992/1474, var jo at Flertallet, overfor en næringsdrivende, tillot motregning i noe som nok kunne kalles en driftskonto. Det spesielle var dog forutsetningene fra bankens side om høy saldo, det var avtalt høy rente, og belastningene gjaldt bare renter og avdrag, se nærmere Falkangers greie punktvise gjennomgåelse s. 412-413, og hans konklusjoner s. 414-415. Det nye er altså at næringsdrivende, hvis flertallets oppfatning følges, må tåle motregning i større grad enn det teorien hittil har antatt, men synes å stemme relativt bra med de alminnelige synspunkter jeg har gjordt gjeldende foran.

 

Når det gjelder de stakkers forbrukere (disse med angrefrist, men stemmerett ved stortingsvalg uten angrefrist) viser jeg til Falkanger s. 415-416, og det jeg foran har sagt om lønnskonti og saldo, som synes å representere formuesopplegg. Trekker man store slutninger fra Bobyggdommen, får man en markant motstrid mellom denne og Bankklagenemdas avgjørelse om de tre SMS-konti, og her kan det være spennende ting på gang.

 

For sensuren blir svært lite spennende, idet de færreste har fått med noe som helst av de grunnleggende synspunkter, både om kontanthensynet, og de særlige hensyn for bankers K.

 

Om manglene ved besvarelsene viser jeg til II.

 

Får jeg andre inntrykk under sensuren, får jeg heller sende en "tilleggsmelding".