UNIVERSITETET I BERGEN

 

JURIDISK EMBETSEKSAMEN, 3 AVDELING, HØSTEN 1997

 

SENSORVEILEDNING TIL TEORIOPPGAVE NR 3:

 

"En virksomhet produserer og importerer baderomsutstyr. (badekar; dusjkabinett, baderomsmøbler, fliser, veggplater m.v.). Redegjør for hvordan virksomheten kan sikre sine krav på oppgjør ved levering til forhandlere og entreprenører."

 

 

 

Oppgaven knytter først og fremst an til emner innen fagområdene panterett og gjeldsforfølgningsrctt til 3 avdeling jus ved det jurdiske fakultet i Bergen, men berører også i noen grad problemstillinger hentet fra kontraktsrett og pengekravsrett. Nedenfor gjengis eksamenskrav og tilrådd litteratur for de to førstnevnte fagområder

 

Eksamenskravet i panterett

 

"grundig kjennskap til de forskjellige former for panterett og etablering av rettsvern, samt kjennskap til hovedreglene om forholdet mellom debitor og panthaver."

 

Tilrådd litteratur i panterett

 

Sjur Brækhus, Omsetning og kreditt 2. Pant og annen realsikkerhet (2 utg 1994) ‑ heretter benevnt Brækhus ‑ unntatt kap 211.4‑211.9, 212.5‑212.6, 217.2‑217.6, 222.2‑222.3. 223.2.232.13, og 233‑resten av boka.

 

Eksamenskravet i gjeldsforfølgningsrett

 

"Grundig kjennskap til reglene om fremgangsmåten ved utlegg, gjeldsforhandlinger etter

Konkursloven og Gjeldsordningsloven og konkurs samt de materielle regler om omfanget

av kreditorenes beslagsrett og de ulike kravs nærmere stilling."

 

Tilrådd litteratur i gjeldsforfølgingsrett ,

 

Kristian Huser, Gjeldsforfølgningsrett (l995) – heretter benevnt Huser ‑ unntatt kap 3, 6 og

figurer og tabeller.

 

Mads Henry Andenæs, Konkurs (1993) ‑ heretter benevnt Andenæs ‑ kap 3, 6, 9.1‑9.6, 11.1, 12, 14, 15.7, 16‑22, 24.1‑24.4, 25, 26.1, 27, 29.1‑29.7, 31‑32 og 34.

 

I              GENERELT OM OPPGAVEN

 

Oppgaveteksten er vid og åpner for forskjellige innfallsvinkler. Friheten ved valg av fokus korresponderer med et ansvar for kand ,til .å definere sin. forståelse. av oppgaveteksten og redegjøre for den videre behandling i besvarelsen, Som vanlig har nok dette vise et punkt hvor sensorene skiller mellom kandidatene.

 

Den frihet i valg av emner og fremstillingsform som oppgaveteksten åpner for innebærer at kandidatene må kunne gjøre det godt, både ved behandling i dybden, men ikke minst i bredden. Oppgaven åpner for et juridisk "fugleperspesctiv", hvor man utfordrer kandidatenes evne til "sektorovergripende fremstilling" og praktisk vinkling. Oppgaven stiller dermed også krav til kandidatenes kreativitet.

 

Det antas at dette er en oppgave hvor samtlige kandidater må ha noe å skrive om. Det bar derimot ‑ som ofte tidligere ‑ vist seg vanskelig å oppnå de helt gods karakterer, da oppgaven byr på en rekke utfordringer.

 

Nedfor gis et forslag til hva fremstillingen kan romme. Oversikten er verken ment som en uttømmende opplisting innenfor oppgavens rammer eller som et minstekrav til hva kandidatene må ha med. Forslaget kan best rubriseres som en momentliste.

 

II             MOMENTLISTE

 

1             Utgangspunkter

 

Oppgavens tema kan grovt sett angis som en redegjørelse for mulighetene for å sikre vareleverandørs krav på vederlag, med bakgrunn i de særlige problemstillinger som reiser seg når pengedébitor er forhandler eller entreprenør Kandidatene kan med fordel kort skissere bakgrunnen for to problemstillinger oppgaven reiser.

 

Den økonomiske krisen i forretningslivet på siste del av 1980‑ og første del av 1990‑tallet viste at det var vareleverandørene som sto svakest blant kreditorene ved gjeldsforfølgning.

 

Etter pante‑ og andre sikkerhetsretter massekrav og prioriterte fordringer kom den usikrede leverandørgjeld. De "tomme bo" kom først og fremst den usikrede vareleverandør til skade. Dette illustrerer behovet for at en leverandør av f eks baderomsutstyr sikrer sitt krav på oppgjør. For en mer rettspolitisk vurdering se Brækhus kap 219. Mange kandidater vil formentlig også kjenne til NOU 1993: 16 Etterkontroll av konkurslovgivningen  (heretter benevnt Falkangerutvalget hvor bakgrunnen for å vurdere endringer i pantelovgivningen er ønsket om å tilføre konkursboene mer kapital, jfr innstillingens s 9.

 

Det kan først reises spørsmål om det er naturlig avgrense oppgaven i noen retning. Det kan f eks forutsettes at virksomheten har kjøpt de importerte varer og således ikke kun står som agent eller kommisjonær for et utenlandsk konsern. Sondringen mellom produksjon og import kan det dermed avgrenses mot. Det kan f eks også avgrenses mot at varene allerede er beheftet med salgspant e 1.

 

Mer nærliggende er å vurdere hvorvidt besvarelsen skal konsentreres om levering på kreditt, slik at kontantsalg faller utenfor. Begrunnelsen kan være at kontantsalg praktiseres i svært liten utstrekning næringsdrivende imellom. Hvilken løsning kandidaten velger er av mindre betydning, dersom en ser problemstillingen og evner å begrunne beslutningen på en tilfredsstillende måte. For sammenhengens skyld vil også kontantsalg behandles kort nedenfor.

 

Ved den nærmere tolkning av oppgaveteksten, vil et første vurderingstema være hva som ligger i begrepet "levering". Uttrykket kan tenkes å omfatte både salg, kommisjon o a. Problemstillingen illustreres bl a ved henvisningen til "forhandlere".

 

Mest problematisk er imidlertid hva som ligger i begrepet "sikre". Her bør kandidatene ta utgangspunkt i partsrelasjonene. For det første må oppgjør sikres inter partes Foruten sikringsadgangen nevnt nedenfor, vil også inkasso‑ og tvangslovens regler (ved enkeltforfølgning) og reglene om kreditorenes beslagsrett utgjøre rammen for adgangen til å sikre vederlagskravet. Oppgaven legger ikke opp til en utførlig behandling. av tvangsfullbyrdelsesreglene (se Huser kap 7),men det kan være en fordel om dette nevnes.

 

For det annet må krav på oppgjør sikres i forhold til medkontrahentens øvrige kreditorer (evt også overfor godtroende avtaleerververe). De fleste kandidater viser til partsrelasjonene og flertallet synes å konsentrere seg om behovet for sikring mot forhandlerens/entreprenørens øvrige kreditorer.

 

Det kan knyttes korte kommentarer til hvilke konsekvenser sondringen mellom enkeltforfølgning og kollektivforfølgning får for sikringsadgangen. Rettsvernsproblematikken bør tas opp suksessivt i vurderingen av de enkelte sikringsmuligheter, men bør gjøres relativt kort.

 

Også innenfor kategorien "kjøp" kan det trekkes skillelinjer av betydning for adgangen til kravssikring.

 

Ved kontantsalg vil sikring kunne innebære at det kreves forskudd eller depositum i det minste at betaling presteres ved levering. Sanksjonsmuligheten ved ikke‑oppfyllelse fra pengedebitor er at virksomheten utøver tilbakeholdsrett i egen ytelse i tråd med prinsippct om "ytelse mot ytelse inntil betaling skjer. Endel kandidater nevner også stansningsretten, i forlengelsen av detensjonsretten. Som nevnt er kontantsalg ‑ av forskjellige årsaker – mindre aktuelt og lite praktisert næringsdrivende imellom. Dersom en tidligere har hatt problemer med å inndrive fordringer fra medkontrahenten, kan en slik fremgangsmåte likevel være nærliggende.

 

Ved levering på kreditt ‑ som bør utgjøre hoveddelen av besvarelsen ‑ er situasjonen mer kompleks.

 

På det faktiske plan kan man tenke seg en rekke tiltak som er ment å "sikre" krav på oppgjør. Det kan f eks innhentes informasjon fra kredittopplysningsbyråer (opplysninger som ikke uten videre kan regnes som oppdaterte), evt innhentes bekreftelse på betalingsevne eller ‑vilje fra andre leverandører.

 

Det vil likevel være de rettslige sikringsmekanismer som står sentralt i oppgaven, jfr nedenfor.

 

Det nevnes allerede her at nær sagt enhver form for sikkerhetsstillelse i utgangspunktet kan tenkes benyttet for å dekke leverandørens krav på. vederlag. Før varelevering kan det kreves bankgaranti eller kausjon, pant i debitors eiendom eller løsøre, factoringpant i debitors fordringsmasse (jfr også innhente transport på et krav debitor har mot andre), tredjemannspant eller ‑annen sikkerhetsstillelse. Endel kandidater behandler også pantsettelse/overdragelse av egne utestående fordringer (knyttet til leveringen). Dette vil i beste fall svært indirekte representere en sikring; formålet er kreditt og likviditet for utstyrsleverandøren

 

Eksamensoppgaven kan selvsagt ikke forstås slik at det skal gis en generell fremstilling av panteretten, jfr eksemplene over. Det sentrale må være å fokusere spesielt på forhold som knytter seg til sikring av vederlagskrav ved levering av utstyr til forhandlere og entreprenører, og da direkte i relasjon til leveransen og det krav som sakes sikret. I dette ligger altså en klar avgrensning fra oppgavegivers side. På dens bakgrunn er også en fremstilling av typen "alt om salgspant" uheldig. Her har mange kandidater feilet.

 

Det er en fordel om kandidatene har øye for de forskjellige stadier i leveransen. Sikringsadgangen kan være forskjellig før/samtidig. med leveringen i forhold.til mulighetene for å skaffe seg sikkerhet i ettertid ved mistanke om sviktende økonomi hos forhandleren eller entreprenøren. I relasjon til panterettigheter kan f eks "sikringsstadiet" og "dekningsstadiet" nevnes, jfr bl a Brækhus s 9 fig.

 

I den videre behandling anses det som et hensiktsmessighetsspørsmål hvordan besvarelsen struktureres, så fremt fremstillingen er konstruktiv og blir presentert for leseren på en forståelig måte. Inndeling kan skje etter partsforhold, tidslinje eller annet. Det mest naturlige er nok likevel å sondre mellom de forskjellige sikringsformer og innenfor disse evt skille mellom levering til forhandlere og entreprenører.

 

2              Kommisjon og andre mellommannsforhold

 

Før vi går inn i hoveddelen av oppgaven ‑ salg på kreditt ‑ skal det kort knyttes noen kommentarer til mellommannsforhold. Med mellommannsforhold siktes til at forhandleren eller entreprenøren ikke kjøper baderomsutstyret fra leverandøren, men formidler utstyret til aktuelle kjøpere for leverandørens regning.

 

Det er salgskommisjon som her er det sentrale; agent‑ og andre fullmaktsforhold (se Andenæs s 120) er neppe aktuelt i et forhold som det foreliggende.

 

En salgskommisjonær her i oppdrag å selge varer for oppdragsgivers regning.. men i eget navn, jfr kommisjonsloven 1916 (kml) § 4 første ledd. Kommisjonsgodsct vedblir å være ,oppdragsgivers eiendom inntil eiendomsretten går over til tredjemann, eller til kommisjonæren hvis denne selv trer inn som kjøper, jfr kml § 53 første ledd. Salgskommisjon kan fra en økonomisk synsvinkel vareta samme behov for kredittsikring som salgspant, se Andenæs s 116 og Brækhus s 79‑80.

 

Fordelen med salgskommisjon er at adgangen til å selge varer gjennom kommisjonæren er fri; ved salgspant er problemet at salgspanteretten i utgangspunktet ikke gyldig kan stiftes når det foreligger rett til videresalg, jfr nedenfor.

 

Hovedulempen med salgskommisjon ‑ fra et kreditorsynspunkt ‑ er at kommisjonæren har returrett for usolgte varer.

 

Ved salg til "forhandler" menes i det videre salg til detaljist

 

3              Nøkkelpant

 

Håndpant jfr pl § 1‑1 (3), er pr definisjon upraktisk i varehandelen, og antes i utgangspunktet å falle utenfor rammene for oppgaven, jfr 'levering” til forhandlere og entreprenører.

 

Nøkkelpant etter pl § 3‑2 (2) 2 pkt kan imidlertid være aktuelt. Forholdet ved nøkkelpant er. at rådigheten fratas debitor ved at lageret hvor varene er plassert ikke kan åpnes uten etter uttrykkelig aksept og medvirkning fra kreditor. Det finnes endel rettspraksis om innholdet i rådighetsberøvelsen ved nøkkelpant, se Brækhus s 47‑48. Fordelen med nøkkelpant ‑ sett fra ebitors side ‑ kan være at han sikrer sag et lager av ettertraktede varer på et tidspunkt hvor han ikke har likviditet. Nøkkelpant er imidlertid oftest upraktisk i forhold til salgspant, og det

kan ikke forventes at kandidatene behandler dette. Kun et par av kandidatene nevner nøkkelpant.

 

4     Salgspant

 

Salgspant er regulert i pl §§ 3‑14 flg, .se også konstruksjonen ”eiendomsforbehold i sikringsøyemed”  jfr pl § 3‑22 (1). Kandidatene bør påpeke at salgspantet er et underpant jfr pl § 1‑1 (2), men ulikt andre underpanteretter er salgspantet uregistrert og representerer således en rack, enkel og billig fremgangsmåte for partene. Salgspant vil på denne bakgrunn være et velegnet sikringsobjekt sett både fra panthavers og debitors side. ,

 

Salgspantets store fortrinn er gjennomslag overfor kreditorene til en kjøper som gjerne på forhånd har pantsatt driftstilbehør, varelager m m, jfr pl §§ 3‑4 (3), 3‑8 (5), 3‑9 (5), 3‑10 (3) og 3‑11 (5). Det nevnes også at salgspanthaveren ‑ i motsetning til andre panthavere – kan kreve tvangsdekning i form av tilbakelevering av salgsgjenstanden jfr kredittkjøpsloven §§ 15 flg og tvangsloven § 8‑1 første ledd a pkt, jfr § 9‑1 flg.

 

Kandidatene kan med fordel navne begrunnelsen for at salgspantet ‑ som uregistrert underpant ‑ er gitt en slik sterk rettslig posisjon.

 

I den videre fremstilling er det viktig at kandidatens ikke gir en gjennomgang av typen "alt om salgspant",, men bevarer fokus på oppgavens sentrale tema  å fremstille forhold av spesiell interesse for adgangen til å sikre krav på oppgjør ved levering til forhandlere og entreprenører.

 

Salgspant i varer bestemt til videresalg er sterkt begrenset. Etter pl § 3‑15 (2) kan salgspant som utgangspunkt '

 

"ikke avtales i ting som kjøperen har rett til å selge videre før den er betalt."

 

Ved levering til VVS‑forhandler som i det vesentlige selger utstyr (ferdigvarer) over disk, vil det regelmessig ikke være adgang til å betinge seg salgspant. Forhandleren står her i en noe annen stilling enn entreprenøren. jfr nedenfor. Den orienterte kandidat vil kanskje vise til den historiske bakgrunn for bestemmelsen i pl § 3‑15 (2), bl a Rt 1963 s 109, "Scooter‑doormen". Se også de lege ferenda‑drøftelsen hos Brækhus s 79‑84.

 

I det konkrete tilfelle må kjøpsavtalen. og omstendighetene omkring denne tolkes, med sikte på å klarlegge hvorvidt det foreligger rett til vidresalg 1 rettspraksis finnes eksempler på at man har drøftet hvorvidt salgspantavtalen var ugyldig, fordi klausulen i avtalen som formelt sett forbød vidresalg kun var ment som en omgåelse av forbudet i pl § 3‑15 (2), se Rt 1991 s 574 og Rt 1992 s 43 8. '

 

Videre i pl § 3‑15 (2) gjøres nokså omfattende unntak fra hovedregelen; salgspant kan likevel avtales

 

"hvor tingen kan videreselges etter bearbeidelse eller som tilbehør til eller del av en hovedgjenstand”

 

Skal unntaket tas på ordet, vil kun videresalg av (selvstendige) ferdigvarer rammes av forbudet innledningsvis i pl § 3‑15 (2). Som Brækhus påpeker på s 83 beror rekkevidden av forbudet imidlertid på hva man legger i begrepene "etter bearbeidelse" og "som tilbehør ‑til eller del av en hovedgjenstand".

 

1 relasjon til "bearbeidelse" vil den gode kandidat antakelig sammenstille § 3‑15 (2) og § 3‑19 (nedenfor) på dette punkt, jfr Brækhus s 83‑84.

 

Ved levering av baderomsutstyr til entreprører (evt også forhandlere som leverer større systemer/forestår installasjon) blir problemstillingen hvorvidt utstyret regnes som tilbehør til eller del av en hovedgjenstand.'Det kan her f eks tas utgangspunkt i avhendingslova §§ 3‑4 flg. Til illustrasjon av problemstillingen kan det også vises til RG 1993 s 929 (Gulating), som kandidatene selvsagt ikke forventes å kjenne til. Mange kandidater overser sjøloven § 45 (uten dermed å bli trukket i karakter)

 

Kandidater som er oppdatert innenfor området vil vise til forslaget fra Falkanger‑utvalgets flertall (7‑1) om utvidelse av forbudet mot å avtale salgspant i varer ment for videresalg, jfr utkast til nytt annet ledd i pl § 3‑15.,

 

Etter pl § 3‑19 faller salgspantet bort dersom salgstingen blir inkorporert i en hovedgjenstand på en slik måte at utskilling ville medføre uforholdsmessige omkostninger eller urimelige verditap.

 

Øvelsen blir i denne relasjon to‑leddet. Kandidatene må for det første redegjøre for innholdet av de rettslige kriterier i § 3‑19.

Det første vilkåret i pl § 3‑19 ‑ "uforholdsmessige omkostninger" ‑ sikter til omkostningene ved å løsgjøre og fjerne det solgte. Det annet alternativ ‑ "urimelig verditap" ‑ gjelder den skade som man må regne med at det solgte eller hovedgjenstanden vil bli tilføyet ved utskillingen påløper det både omkostninger og verditap, må postene kumuleres. Det samlede tap må vurderes opp mot verdien av de gjenstander som skilles ut. Forskjellen i begrepsbruken i de to relasjonene ‑ "uforholdsmessig" contra "urimelig" ‑ innebærer ikke at det reelt sett anvendes forskjellige rettslige standarder jfr Brækhus s 86. Det kan reises spørsmål om ikke bare fysisk sammenføyning, men også den økonomisk samhørighet mellom det solgte og hovedgjenstanden kan være så sterk at utskillingsadgangen bør være stengt.

 

For det annet må kandidatene ‑ under subsumsjonen ‑ foreta en differensiering mellom det leverte utstyr; badekar, dusjkabinett, ‑baderomsmøbler, fliser og veggplater. Utstyret vil i større eller mindre grad anses inkorporert i den faste eiendom, i togsettet e1. Dette er et punkt hvor kandidatene forventes å ha kjennskap til den foreliggende rettspraksis, jfr bl a Rt 1949 s ‑949, Rt 1967 s 1323 og Rt 1991 s 910.

 

Kandidater som evner å ta utgangspunkt i lovteksten og tolke denne, som kjenner de rettslig ' ‑utgangspunkter utviklet i rettspraksis og juridisk teori og som kan belyse den nærmere grensegang ved eksempler fra rettspraksis er honorert godt.

 

I forhold til den klargjøring som ble foretatt i innledningskapitlet, kan en merke, seg at rettsvernsbestemmelsen i pl § 3‑17 oppstiller en annen begrensning i adgangen til å betinge seg salgspant i det solgte. Etter pl § 3‑17 (2) er det i næringskjøp et vilkår at avtale om salgspant må inngås senest samtidig med overgivelsen og må bekreftes skriftlig av en av partene "uten ugrunnet opphold" etter leveringen. .

 

5   Varelagerpant

 

Varelagerpant kan tenkes å vase aktuelt dersom forhandleren (evt entreprenøren får det vesentlige av sin beholdning fra utstyrsleverandøren. Forholdet er imidlertid ofte at en kredittinstitusjon har betinget seg varelagerpant.

 

Varelagerpantet er et underpant nærmere regulert i pl §§ 3‑11 til 3‑13. Både råvarer og handelsvarer er omfattet, jfr pl § 3‑11 (2), dermed også all næringsvirksomhet innbefattet handel. Alle typer kreditt kan sikres ved varelagerpant, ikke bare driftskreditt.

 

Varelagerpantet er ‑ som tingsinnbegrepspant ‑ per definisjon mer omfattende enn salgspant og vil slik sett kunne være fordelaktig for panthaver. Som tingsinnbegrep dekkes varelageret slik det ,består til enhver tid. Det kan diskuteres om forhandlerens eller entreprenørens "last'" vil tilfredsstille kravet i pl § 3‑11, (3).

Når det ellers gjelder fordeler og ulemper med varelagerpant sett i forhold til f eks salgspant,

vises til det som er sagt ovenfor. Brækhus, s 61‑68 og ,s 81 foretar en kritisk vurdering av varelagerpantet

de lege ferenda og Falkanger‑utvalgets flertall (6‑2) foreslår at adgangen til å underpantsette varelager blir opphevet. I den grad disse spørsmål berøres, er det' viktig at kandidatene griper begrunnelsen og resonnementene snarere enn selve utfallet.

 

6                                Kort om etterfølgende sikring

 

Det skal avslutningsvis knyttes noen kommentarer til etterfølgende sikring av vederlagets kravet, dvs etter at levering er skjedd. Når' en kreditor for usikret gjeld får kjennskap til at debitor: er i likviditetskrise, vil han presumptivt forsøke å sikre sitt vederlagskrav. ‑ Det er slike tilfeller ofte vanskelig å få stilt pant eller annen sikkerhet for gjelden, i ‑ og med at debitors større formuesobjekter gjerne er overbeheftet.

 

En løsning kan være å innhente gjeldsbrev fra debitor, for å oppnå hurtig tvangsdekning Motivasjonen for debitor kan f eks være tilsagn om akkord eller avdragsordninger.

 

Særlig etterfølgende sikring av vederlagskrav vil stå i fare ved en eventuell konkurs, gjennom dekningslovens omstøtelsesregler.

 

III          BEDØMMELSE .

 

Som ncvnt innledningsvis er dette en oppgave hvor kandidatene må ha betydelig frihet til å definere vurderingstemaene og strukturere besvarelsen. Kandidater som ikke redegjør for sin forståelse av oppgaven Innledningsvis vil lett komme skjevt ut.

 

Spesielt på bakgrunn av den frihet som oppgaveteksten åpner for er det vanskelig å gi konkrete retningslinjer for sensuren. Det vises til de løpende kommentarer underveis i veiledningen.

 

For å passere må det kreves at kandidaten presterer mer enn ren gjengivelse eller omskrivning av sentrale lovbestemmelser. Kandidater som ikke finner frem til salgspantreglene ‑ eller som ikke klarer å fremstille hovedtrekkene vedrørende salgspant på en ‑fornuftig ‑måte ‑ vil være i faresonen.

 

Det sentrale er for øvrig at kand bør skrive noenlunde treffende om rettstilstanden de lege lata, relatert til oppgaveteksten. Hodeløse oppramsinger av typen "alt om pant" kommer fort i faresonen. Innenfor disse rammer kan det ikke kreves svært mye for ståkarakter, verken mht dybde eller bredde.

 

For laud bør det forventes at kandidatene ser flere av de problemstillinger som er berørt i veiledningen Det bør også forventes en fyldigere gjennomgang av rettstilstanden.

 

Det som presumptivt også vil skille gode og svakere kandidater er evnen til å være vilkårsorientert og rettslig poengtert. I denne oppgaven går et av hovedskillene mellom de som har oppgavens tema i fokus og de som ikke makter dette.

 

I relasjon til salgspantreglene vil de gode kandidater f eks få anledning til å vise sine kunnskaper bør ved angivelse av de rettslige normer som, ligger nedfelt i pantelovens bestemmelser og ved positivt rettstoff som belyser den konkrete subsumsjonen. Kandidater som er faglig oppdatert, bl a om Falkanger‑utvalgets innstilling honoreres.

 

Et annet avgjørende moment ved karakterfastsettelsen i denne oppgaven er være hvorvidt kandidaten evner å belyse forskjeller og likheter. mellom de forskjellige regelsett, spesielt fordeler og ulemper knyttet til de forskjellige sikringsmekanismer.

 

Jeg har så langt rettet 28 besvarelser. Av disse er 9 gitt laud, ‑de to beste er gitt 2.55. Ytterligere 2 besvarelser ligger på grensen haud/laud. 13 besvarelser er gitt haud, flesteparten ligger i sjiktet 3.10 ‑ 3.15. Det er altså 4 besvarelser som er satt til stryk, alle fordi kandidatene har bommet nokså kraftig på oppgavens tema og således , behandler utenforliggende forhold. Også den utenforliggende behandling har vist seg å være gjennomgående svak.

 

Det synes i det vesentlige å være samme tendens hos de øvrige gjennomgående sensorer jeg har vært i kontakt med.