Sensorveiledning

Teori nr 3 Juridisk embetseksamen 3 avd Universitetet i Bergen og Tromsø, våren 1991

                                                                                           

 

OM FASTLEGGINGEN AV FORFALL I PENGEKRAVSFORHOLD

 

Eksamenskrav: Grundig kjennskap til reglane om pengekrav, tilhøvet mellom debitor og kreditor, overføring av krav og skyldnarskifte, og hovudreglane om dei vanlegaste kreditt‑ og betalingsdokumenta. Kjennskap til reglane om tilhøvet mellom sikra og usikra krav og om betaling gjennom bank og postverk.

 

Anbefalt litteratur:

Kai Kruger: Pengekrav, 2 utg 1984, særlig s 237 ‑ 249.

 

Av interesse er også Brækhus, Omsetning og kreditt 2 s 220 ‑ 224 og Nygaard, Skade og Ansvar 3 utg 1985 s 367 ff og et kapitel i Krugers Kontraktsrett om vederlaget som pengekrav. Dette kapitlet er imidlertid verken anbefalt litteratur eller tilleggslitteratur.

 

1. Oppgaven gjelder hvordan tidspunktet for forfall fastlegges. Virkningene av at forfall overskrides kan etter oppgaveteksten ikke være noe hovedtema, heller ikke hvor eller hvordan oppgjør skal skje. En del har skrevet utførlig om betalingssted også, men dette harmonerer dårlig med oppgaveteksten og bør i alle fall ikke gi plusspoeng.

 

2. Begrepet forfall krever nærmere forklaring. Læreboken definerer dette som den siste dag debitor ennå kan gjøre opp uten at kreditor kan regne forpliktelsen som misligholdt, s 237. Sammenhengen med hvor og hvordan oppgjør skal skje bør nevnes, kreditor skal regulært ha pengene til disposisjon hos seg ved forfall. Det er videre en fordel å behandle forholdet mellom frigjøringstid og forfall og mellom kreditormora og debitormora. Forfallstidspunktets betydning i andre sammenhenger bør nevnes. Forfall er villkår for tvangsfullbyrdelse, tvml § 52, for morarenter, rentel § 2, for gjen­ sidighetssanksjoner og er utgangspunkt for foreldelsesfrister, kfr foreldelsesl § 3. Mange kandidater har dette som siste punkt i sin besvarelse, det er etter min mening svak disponering. De generelle spørsmål knyttet til forfall på helligdag mv som er regulert for gjeldsbrev i gbl § 5, 2.ledd, kan behandles tidlig i besvarelsen, gjerne nokså kort.

 

3. Oppgaven kan gripes an på forskjellige måter. Kandidatene kan velge å ta for seg de forskjellige stiftelsesmåten, f eks kjøp, tilvirkning, kausjon, kreditt, erstatning, offentligrettslig akt. Et annet alternativ er å disponere etter hvilke vilkår som må være oppfyllt for at forfall skal inntre, dato, levering skjedd, hovedfordring misligholdt mv. . Jeg antar det for de fleste vil være enklest om man først inndeler etter grunnlaget for fastleggelsen av forfallstidspunkt, preseptorisk lov, avtale eller deklaratoriske regler om forfall. Under disse kategorier kan man så gå nærmere inn på forskjellige stiftelsesmåter for pengekravet og forskjellige vilkår forfall kan være avhengig av. Dette er i hovedtrekk lærebokens disponering, se s 241 ff, og mange velger det, selv om ikke alle nevner lovbestemmelser som fastlegger forfall. Læreboken nevner også domsavsigelser. Men fordi hovedkravet regelmessig vil være forfalt før saksanlegg, vil det kun være for krav som utspringer av rettergangen at forfall fastsettes i selve dommen. For hovedkravet fastsettes bare oppfyllelses­ frister. Dette får derved begrenset interesse i vår sammenheng, og få kommer noe inn på temaet. Jeg viser til læreboken s 242.

 

3.1 Som eksempler på lovbestemmelser som fastlegger forfall nevner læreboken nevner skbetl § 23 nr 3 og mval § 34. Men om dette er utelatt, bør det ikke få særlig betydning for vurderingen. Hvis mange bestemmelser nevnes, bør må kandiatene bruke dem som eksempler på forskjellige typer vilkår forfall kan være avhengig av, og ta for seg eventuelle tolkningsproblemer i tilknytning til reglene for å få uttelling.

 

3.2 Forfall vil ofte være fastsatt i avtale mellom kreditor og debitor. Avtalestiftede pengekrav vil være oppgavens hovedtema. Kandidatene bør få frem at avtalefriheten     gir partene vid anledning til å fastlegge forfall tilpasset det underliggende forhold. Forfall kan være fastlagt til en bestemt dato, forfall kan være gjort avhengig av at angitte vilkår er oppfyllt og partene kan ha avtalt forfall ved påkrav. Her bør kandidatene også ta for seg noen forskjellige avtaletyper, såsom kredittavtaler, kjøp, tilvirkning, leie.

 

Om kredittavtaler er det særlig det ekstraordinære forfall ved debitors mislighold og insolvens som interesserer, k‑fr pl § 1‑9. Kreditors adgang til å benytte eventuell avtalt oppsigelsesklausul og forholdet til avd § 36 kan også drøftes, se om dette f eks Brækhus s 223.

 

Fellesheftelse og kausjon er det få kandidater som kommer inn på, det er ganske kort behandlet i læreboken. Det mest nærliggende å ta her opp er forskjellen i forfallstidspunkt for simpel kausjon og selvskyldnerkausjon.

 

4 Vurderingsmomenter

Oppgaven gjelder et sentralt tema hvor alle må kunne en del. Kravet til bestått må avspeile dette. En fremstilling av påkravsregelen i gbl § 3, hvilke krav den gjelder direkte og analogisk, når den kommer til anvendelse samt kanskje noe om f eks erstatningskrav bør kreves for bestått. For laud bør det kreves god oversikt over forskjellige måter forfall kan være fastlagt på, de deklaratoriske regler bør være fremstilt og drøftet, og i alle fall noen av de særspørsmål som er nevnt foran bør være drøftet. Fordi emnet er så sentralt og under hensyn til eksamenskravet om "grundig kjennskap", bør man være nokså strenge mot en ren gjennomgang av lovbestem­melser. De kandidater som derimot legger vekt på prinsipper i emnet, bør få god uttelling for det.

                        

Oslo, 22. mai 1991