Universitetet i Bergen

 

3.avd.våren 1994

 

Teorioppgave nr. 3: "Den subjektive omstøtelsesregel i konkurs".

 

Foreløpige refleksjoner.

 

I. Trass i daglige forsøk fra 28.4., har jeg ikke fått fatt i faglærer, og heller ikke eksamensformannen, trass i ditto fra 2.5. Dette er meget beklagelig, så meget mere som jeg har visse metodiske og pedagogiske spørsmål m.h.t. krav til kand., jfrt: nedenfor i "alminnelige bemerkninger: Jeg vet heller ikke når det sist er forelest over oppgavens tema.

 

II. Pensum: Dette er endret. Nytt pensum obligatorisk f.o.m. vår 1994 er Andenæs: Konkurs 1993 kap. 22 s. 237‑249, og kap. 24‑25 s. 255‑270 (kap. 23 er pussig nok ikke pensum). Tilleggslitteratur er Kristian Huser: Gjeldsforhandling og konkurs bind 3 om omstøtelse s. 457‑562, samt gjennomføringen s. 627‑672.

 

Jeg vet intet om i hvilken grad undervisningen har trukket inn Husers bok, eller hvor utbredt det er at studentene leser den. Man skal kunne en god del om subjektiv(,omstøtelse, for å holde tungen rett i munnen når det gjelder de ulike nyanser i Husers fremstilling.

 

III. Avgrensing av oppgaven.

En ordlydende fortolkning av oppgaveteksten (den bestemte form) skulle vel tilsi at det kun er Dl.§ 5-9 samt gjennom­ føringen § 5-12, og noe om § 5‑13 (eventuelt 5‑15) er det som skal behandles. Det må også være fullgodt, hvis kand. skriver godt nok om dette. Vi har dog en subjektiv regel i § 5‑6,2.ledd, og det samme tema kommer igjen i § 8‑3 (selv om læreboken utvilsomt har rett s. 219, om at det er forskjell på omstøtelse efter kap. 5 og boets adgang til å motsette seg motregning efter kap. 8).

 

De kand. som også tar med disse bestemmelser i en forøvrig skikkelig behandling av det sentrale, bør få pluss for den oversikt som vises.

 

IV. Generelle bemerkninger.

De fleste av oss uansett om vi hører til generasjonen før 1984 eller efter, vil vel være vant til å disponere oppgaven, og anse at det er både logisk og pedagogisk nødvendig å disponere oppgaven på følgende oppgave:

1. Rettslig disposisjon.

2. Insolvenslignende situasjon.

3. Ond tro (burde vite) om insolvensen.

4. Tap (via de i loven tre angitte disposisjonstyper),og

5. Illojalitet (utilbørlige).

 

Dette er oppbygningen i Brækhus: Utvalgte emner, og i Sandviks fremstilling. Jeg har selv uttalt meg ofte meget skarpt, om at insolvenslignende situasjon og ond tro m.h.t. denne, må komme før alt om utilbørlighet, senest i sensorveiledning praktikum 3. avd. våren 1993 i Oslo. Ellers viser kand. som oftest ikke innsikt i systemet, med den subjektive omstøtelse contra den den objektive. (Det gjorde de da heller ikke).

 

I læreboken behandles i alle fall disposisjon og skyldnerens økonomiske stilling først, men så går Andenæs løs på utilbørlighet, før det subjektive vilkår tas. Huser går, efter en historisk innledning, og noe om disposisjonskravet, bardus løs på utilbørlighetskravet s. 483‑546, før vi får noe som helst om debitors økonomiske stilling, skyldkravet eller tapsbetingelsen. Han presiserer dog stadig vekk, under utilbørlighetsgjennomgåelsen, at forutsetningen er at de øvrige krav efter § 5‑9 er oppfylt.

 

Selvfølgelig må kand. stå nogenlunde fritt i spørsmålet om hvilken rekkefølge de vil ta de enkelte grunnbetingelser, bare de greier å gi det rette bilde av systemet, og får frem linjene. Jeg har ikke sett mange kand. som greier det i min tidligere tid som 'sensor, hvis de ikke følger den først angitte disposisjon. Jeg er redd for at det her kan bli ulikhet i sensuren. Jeg vil komme til å forlange en fremstilling som viser at kand. klart har forstått hoved­poenget ved systemet når det gjelder den subjektive omstøtelse.

Jeg tilføyer at enkelte forfattere stiller opp et krav til årsakssammenheng mellom disposisjonen og den senere konkurs. Hvorvidt et slikt krav er nødvendig, er avhengig av kravet til debitors økonomiske situasjon, og hva man nærmere legger i utilbørlighetskravet, se nedenfor.

 

V. De materielle betingelser.

Jeg skal selvfølgelig ikke ramse opp lærebokens, eventuelt den tilrådde litteraturs gjennomgang. Dette forutsettes kjent, og jeg fremhever kun de momenter jeg for tiden synes bør være med i en laudabel oppgave, og hva som er minimums­ betingelser. Det er mulig oppgaven er ment som en"planke:' Det er mulig den er det. Temaet er så sentralt at alle bør kunne skrive noe. Spørsmålet er dog om dette er godt nok, og når det gjelder de bedre besvarelser, har sensorene en tendens til å kreve relativt meget for de bedre karakterer. Her henvise jeg til eksamensformannens brev av 11.4.1994. Hva de bedre karakterer angår, bør sensorene legge seg dette på side.

 

Som et minimumsvilkår må man kreve at kand. viser en viss forståelse for lovens system. I motsetning til de objektive regler som rammer blindt, gir § 5-9 en utvidet adgang til å omstøte når med kontrahentens forhold skyldes klart klanderverdig (utilbørlig) krenkelse av likhetsprinsippet i konkurs. De må se at de fem ovennevnte betingelser er kumulative, og at regelen er en erstatningsregel i hovedsak basert på alminnelig culpaansvar. Bevisbyrden for de subjektive og objektive vilkår efter § 5‑9, påhviler boet. (Det siste er vel ingen betingelse for å stå ?). Det er de ellers rettslige vernede disposisjoner som rammes av § 5-9. Det er ikke dumt å ta utgangspunkt i boets beslagsrett efter Dl. § 2‑2, og påpeke at beslagsretten utvides via rettsvernsreglene. Mangler rettsvern, holder man seg til det, og omstøtelse er unødvendig. Er disposisjonen rettsvernet, kommer omstøtelsesreglene inn. Endelig er det boet som skal lide tap. Derfor faller disposisjoner over beslagsfrie midler utenfor rammen (dog selvfølgelig ikke beslagbare/midler som omgjøres til beslagsfrie midler). Jeg knytter så an til min disposisjon ovenfor i IV.

 

Ad. 1, rettslig disposisjon. Det vesentlige er her å få frem at debitor selv ikke trenger være part i disposisjonen, men medkontrahent (mk) må være det, og tapet må ramme de verdier kreditorfellesskapet kan beslaglegge. (A s. 237-238 og s. 243 øverst). Eksempler er her disposisjon over fordringer mellom mk og 3.mann, for å oppnå (gjennomføre) motregning.

 

Huser mener at unnlatelse kan være rettslig disposisjon (s. 477‑479), han synes vel her helst å tenke på at debitor er part i disposisjonen. At en unnlatelse fra mk's side skal kunne være utilbørlig, har jeg vanskelig for å finne eks. på. Når det gjelder spørsmålet om omstøtelse av utlegg, se A s. 238, jfr. Huser s. 474, som anser utlegg som en disposisjon. Nå kan jo utlegg vanligvis ikke omstøtes, og blir de omstøtt, så er det vel nettopp debitors medvirkning til avvikene fra normal fremgangmåte med tvangsinndrivelse, som er disposisjonen og som eventuelt kan medføre omstøtelse.

 

I de følgende kumulative vilkår skal betingelsene vurderes ut fra forholdene på disposisjonstidspunktet, altså angår oppfyllelsen (eventuelt rettsvernsakten hva angår spørsmålet om insolvens men ikke hva det subjektive forhold angår.

 

Ad. 2, debitors økonomiske stilling (insolvenslignende situasjon). Det er klart nok efter lovens ordlyd at insolvens ikke kreves. Betingelsen er "svak, eller ble alvorlig svekket ved disposisjonen". Men i en prøve som denne, er en slik konstatering at det ikke kreves insolvens meget for lite efter min mening. Vi er ikke interessert i hva som ikke kreves, men hva som kreves m.h.t. graden av svakhet i debitors økonomi. Noe tap vil ikke oppstå, og noen utilbørlighet vil neppe kunne konstateres, såfremt debitor efter disposisjonen var solid solvent, men efterfølgende og uforutsebare forhold plutselig medfarer konkurs mer enn tre måneder

efter disposisjonen. (Jfr. s.3, 2.avsnitt).

Læreboken får frem noe av dette, og jeg viser note 10, som nettopp belyser kravet til insolvenslignede disposisjon. Jeg viser også til Sandvik s. 51‑52, særlig s. 52 2.avsnitt (som Huser tar avstand fra s.554 note 204). Efter min mening, gir Husers referanse til insuffisiens altfor lite.

 

At det må kreves en insolvenslignende situasjon synes også klart å fremgå av O.T.prp. 1980/1981 s. 171 spalte 1 og 2, sammenholdt med uttalelsen i NOU 1972:20 s. 279. Utvalget opprettholdt kravet til insolvens, men påpekte betenkelig­hetene, og innførte da en viss årsakssammenheng. Som jeg leser O.T.prp. er det nettopp det departementet følger opp ved ikke å kreve noe absolutt bevis for insolvens, idet man ville få med seg både det berømmelige "vågelige adferd” og     det forhold at debitor gjennom lengre tid hadde skvulpet mellom insolvens og solvens.

 

Dessuten blir det meningsløst bare å si "svak, alvorlig svekket", uten nærmere presisering, idet det da skal godt gjøres å påvise tap og utilbørlighet. Husers referanse i note 202 s. 553 til Rt. 1970/52, om betydelig underbalanse, er lite treffende. S. s. 54 nederst, "det kan ikke være synderlig tvilsomt at bruket den 13. oktober 1965, da vedtak om transport til banken ble truffet, både var ute av stand til å dekke sine forfalte forpliktelser,` og at det var en betydelig underbalanse". Det er vesentlig at kand. ser sammenhengen her.

 

Ad. 3, "kjente, burde kjent skyldnerens vanskelige situasjon, og de forhold som gjorde disposisjonen utilbørlig (jeg bruker ond tro).

Dette punkt bør altså efter min mening avgjordt tas. før noe om utilbørlighet, men hverken læreboken eller tilrådd litteratur gjør det. Det er forholdet på disposisjonstidspunktet som er avgjørende for vurderingen. Jeg viser til Vesta‑dom, Rt. 1966/636, identifikasjonen i samme dom, og i Reksten‑dom, Rt. 1988/1272. Se ellers A. s. 248, om representanter, jfr. Huser s. 559‑60,. Ved kand.'s fremstilling her er det av vesentlig betydning hva de har fått frem om pkt.2 ovenfor. Jeg viser ellers til A s.247, og det læreboken der sier om "de forhold som gjorde disposisjonene tilbørlig. Jeg synes ikke dommen i Rt. 1986/889, om varelagerpant og er illustrerende for denne betingelse, idet den faktiske villfarelse om verdien av panteobjektet nettopp vil utelukke enhver form for utilbørlighet. For meg er tillegget "og de forhold som..." nokså intetsigende. (Jfr. Sandvik s. 54 nederst). Hvis man legger noe i kravet til "disposisjon på utilbørlig måte begunstiger", blir tilføyelsen nokså intetsigende. Legger man derimot vekt på "de forhold som gjorde disposisjonen utilbørlig", har man i grunnen gjordt kravet til utilbørlighet i paragrafens åpning meningsløs. Og det er det vel neppe noen som vil hevde. Igjen har vi en divergens mellom tradisjonell lære og de to lærebøker som kan bringe ulikheter i sensuren. Vennligst gi meg beskjed.

 

Ad. 4, tap via begunstigelse, unndragelse, gjeldsøkning.

 

Tap er en forutsetning for erstatningsregelen, og bruk av omstøtelsesregelen. Det er likeledes en forutsetning at tapet rammer boet, jfr. ovenfor.

 

Ad. 5, utilbørlighet.

 

Jeg viser til A s. 240‑247, og (Huser s. 483‑546). Det(vesentlige er at kanel. ser utilbørlighetkravet som en total vurdering av mange momenter, som hver for seg ikke er avgjørende. Ofte vil illojalitetsbetingelsen virke som en begrensning i omstøtelsesadgangen, og her bør den bedre kanel. kunne gi eks., og få påpekt at det er tillatt å handle med en person inntil han går konkurs, bare man opptrer på en lojal måte. Det er naturlig at kand. sondrer alt efter som det er inkongruente oppfyllelseshandlinger, jfr. Dl. §§ 5‑2, til 5‑5‑, og 5‑7 og 5‑8, eller de efter sin art faller utenfor disse. Av interesse er tidsmomentet, kravets art, partenes forhold, til mk's pågang, medvirkning til trenering av konkursåpning, og måten kravet er oppstått på. Jeg viser i fleng til Rt., 1926/657 (utlegg), Ringen‑dommen, Rt. 1933/1265, om mk's pågang, Rt. 1967/939, om kravets art (underslag, ikke utilbørlig). Hvor en disposisjon også omfatter krav som kan være inkongruent oppfyllelse (fortrinnsvis ved sesjon på fordringer) kan disse anses som akseptable (sedvanlige) men

de er ledd i en redningsaksjon, som på disposisjonstidspunktet måtte fortone seg som adekvat for mk Jfr. Rt. 1969/624 (Hamar Auto), og Rt. 1982/1232 (Kråkstad Sparebank). Dette skulle være fullgodt til en meget god karakter.

 

VI. Virkningene av omstøtelse, D1. § 5‑12.

Det er vesentlig at kand. ser det erstatningskrav den klanderverdige medkontrahent ifaller. Det er i all hoved­sak alminnelige culpa‑ansvar det opereres med ellers i formueretten. Den beste formulering av temaet er at boet skal stilles som om den klanderverdige disposisjon ikke var foretatt. Da får man også med at det er verdien på omstøtelsestidspunktet, ikke disposisjonstidspunktet, som er avgjørende, se A s. 259 og Huser s. 629‑630. (Jeg er ikke klar over hvorfor det er domstidspunktet og ikke saksanleggs­ tidspunktet som skal legges til grunn. Faller verdien efter at omstøtelsessak er reist, bør dette efter min mening ikke komme boet til skade.)

 

Av temaformuleringen følger da likeledes at M K ikke kan kreve vederlag for alminnelige driftsutgifter, eller tap p.g.a hendelig undergang, liksom avkastningen selvfølgelig skal erstattes. Ondtroende besidder har ingen fruktrett. Har derimot M K ydet delvis vederlag, eller påkostet gjenstanden, (og den også har verdi for boet) må dette erstattes som massekrav. Det er boet som omstøter. I motsetning til Dl. § 5‑11 er det kun boet som kan kreve natural‑restitusjon. Lempning vil være uhyre sjelden (Huser s. 638), men selvfølgelig kan det forekomme tilfelle hvor han omstøte, trass i liten klanderverdighet hos M K, men stor klanderverdighet hos debitorselv. Kand. på det bedre nivå bør også si noe vettugt om § 5‑12, 3. ledd, omstøtelse kan ikke skje overfor suksessor i god tro (de forhold ved M K's rettserverv som kunne føre til omstøtelse). Burde han derimot kjenne de nevnte forhold, kan omstøtelse skje også overfor ham. Jeg viser på det nåværende stadium til A s. 260‑61. Dette er grundig utdypet av Huser s. 641‑649. Strengt tatt hører vel også § 5‑13 med til tema; jeg viser her til A s. 160‑264 (om § 5-14).

 

Kan det sies noe fornuftig om at boet må reise sak efter § 5‑9 innen fristene i § 5‑15, har kand. i alle fall vist utholdenhet.

 

Dette får greie seg som foreløpig refleksjoner.

 

Fremstillingen foran oser av at mitt hovedpoeng med sensuren er at kand. viser en innsikt i selve systemet, og forskjell til de' objektive regler, og man derfor har tilleggs­ betingelsene i § 5‑9.

 

Strengt tatt vil en kand. kunne skrive meget kort, og i alle fall komme på en sikker ren H., bare han får med seg hovedpoengene i systemet. Vi får se.

 

Bilag til teorioppgave nr. 3, 13. mai 1994

 

"Den subjektive omstøtelsesregel i konkurs"

 

En del sentrale dommer vedr. Dl. § 5‑9 (Kronologisk)

 

Rt. 1920/365 og Rt. 1926/657. Spørsmålet om omstøtelse av utlegg. I Rt. 1920/365 ble det omstøtelse. Flertallet fant fordringen ikke bevist, men mindretallet gitt rett på spørsmålet om omstøtelse, og fant at avviket fra de alminnelige regler om tvangsinndrivelse var fraveket i for stor grad, og omstøtte disposisjonen.

 

Rt. 1926/657. Her ble det ikke omstøtelse. Reglene om vanlig tvangsinndrivelse var noe fraveket, men efter en samlet vurdering kom H R til at avvikene ikke var tilstrekkelige til å konstatere utilbørlighet (rettsstrid) (se ref. Brækhus: Utvalgte emner s. 149‑150.) tidsfaktoren kom inn. Utlegget var tinglyst ca. 1 1/2 år konkurs ble åpnet. Det presiseres uttrykkelig at en kreditor som forfølger sitt krav efter de vanlige regler, vel vitende om alle grunnbetingelser for omstøtelse, ikke opptrer utilbørlig. Se Huser s. 539, som mener den er noe kreditor­ vennlig, se note 163.

 

Rt.1933/1265, Ringen‑dommen. Omstøtelse ‑M K. Klar overalt. Sterk pågang fra denne. Tildels fordekt realisasjonsmåte. Alt godskrevet M K's tilgodehavende. Dommen belyser noe om betydningen av fremgangsmåten.

 

Rt. 1966/636 , Vesta Skofabrikk. (Uaktsomhet hos M K er nok). Identifikasjon. 3 av M K's styremedlemmer var også medlemmer av debitor‑styret.

 

Rt. 1967/993. Kravets art (Slotfeldt‑Ellingsen.) Ikke utilbørlig å motta kontanter til dekning av underslag, selv om M K's styre ikke kunne fritas for en viss uaktsomhet m.h.t. betalerens økonomiske stilling.

 

Rt. 1969/624, Hamar Auto. Diskontering av avbetalingskontrakt (sesjon av fordring) for bilsalg, også for eldre gjeld. Ikke omstøtelse, ikke utilbørlig. Ledd i en redningsaksjon, som ansås adekvat ut fra forholdene på disposisjonstidspunktet.

Se særlig s. 629, da ble disposisjonen ikke å betrakte som usedvanlig betalingsmiddel.

 

Rt. 1970/52, Ulstein Sparebank‑ Ulstein Bruk, overdragelse av fordringer godskrevet banken. Bankens krav oppstått ved en feil, men banken hadde selv begått feilen. Inkongruent oppfyllelse, temmelig grov utilbørlighet.

 

Rt. 1982/1232, Rud et Ziener ‑ Kråkstad + Ski Sparebank.

Transport av omstridt fordring, som ledd i en redningsaksjon. Ikke utilbørlig. Banken tok sin del av risikoen (s. 1236). (Selvfølgelig ble også her dekket eldre krav på kassakreditten).

 

Rt. 1986/681 (Norway Cup), Byhus konkursbo‑Sparebanken Hedemark. Grovt utilbørlig. Sikret eldre gjeld i hele vederlaget for ferdigmaten. Skolekesempel på utilbørlige, se dommer Langvanns gjennomgåelse som 1.voterende.

 

Rt. 1988/1272, Rekstens dødsbo ‑ "Det almennyttige fond". Belyser identifikasjon (Reksten satt på begge sider av bordet). Kravet til oppfyllelse ved løsøre belyses. Gavebrev 1972 da solvent. Insolvent fra 1974 før gjenstandene var adekvat utskilt, hvilket først skjedde i 1976, da den nye bygning ble ferdig, se s. 1322‑1333.

 

Universitetet i Bergen

 

Juridicum 3. avd. våren 1994: Teorioppgave nr. 3

 

"Den subjektive omstøtelsesregel i konkurs"

 

Jeg forutsetter at som bilag til nærværende skrift, følger mitt utkast av 8.5., bilaget om sentrale dommer, samt professor Husers motmelding av 11. mai 1994. Jeg mottok den siste 13.5.1994, fortsatt uten å ha hatt direkte kontakt med professor Huser.

 

Formålet med en sensorveiledning. er å samordne sensuren, herunder påpeke de ulikheter i litteratur etc., som kan lede til ulik vurdering, og forsøke å eliminere disse.

 

I mitt utkast, som jeg fullt ut vedstår meg, har jeg forsøkt å gjøre følgende:

 

1. Kartlegge sensorenes bakgrunn. Der tar jeg neppe meget feil. Sandviks fremstilling var pensum ut 1993.

 

2. Påpeke ulikheter mellom eldre fremstillinger og lærebok, samt tilleggslitteratur.

 

3. Mine kommentarer og tidligere erfaringer, som jeg fullt ut vedstår meg.

Jeg innlater meg ikke på en nærmere polemikk med professor Huser ‑ en polemikk som fra hans side synes svært følelsesladet. Det gagner hverken sensuren eller studentene. (Fremfor alt ikke klagebehandlingen). Leser man mitt utkast på naturlig måte, er det kravet til innsikt i systemet som er det vesentlige, se s. 2 nederst og s. 3 øverst, og det er neppe noen"tvangstrøye" for disposisjonen. Kravet er rettet til studentene. Det er de som skal opp til eksamen.

 

Hva "det økonomiske vilkår" angår, henviser jeg til utkastets s. 4‑5, og de påvisninger vedrørende kildene jeg der har gjordt. Det samme gjelder Rt. 1936/36, der nevnes selvfølgelig kravet til insolvens uttrykkelig, se s. 39 nederst, og s. 40 øverst. Reksten‑dommen, Rt. 1988/1272 burde kanskje vekke til eftertanke. Både fra de prosederende parters side og fra høyesteretts gjennomgåelse, trekkes stadig paralleller til den da 4 år gamle Dl. § 5‑9, se s. 1332‑1333. Når det gjelder forholdet til utlegg, viser jeg til Sandvik, s. 53 E og Andenæs s. 238, jfr. utkastets s. 4.

 

I. Jeg har talt med Arne Tjaum, som i professor Husers skrift ble opplyst å ha holdt en forelesningsrekke i 1993. Han opplyser at han har holdt en 8 timers manuduksjon, hvorav kun 6 timer om materiell konkursrett. Han fremhever at da sier det seg selv at det blir liten tid til å behandle § 5‑9, som kun kort har kommentert punkt for punkt efter loven. Manuduksjonen fant sted i mars 1994. Mer vet jeg ikke om den undervisning

vårens kull har fått.

 

II. Erfaringer fra sensuren.

Jeg har over noen dagers periode fått talt med 3 av de øvrige 4 sensorer. Selv er jeg i dikterende øyeblikk kommet relativt kort i sensuren, og det er de 3 nevntes erfaringer som refereres i det følgende. Mine kommentarer kommer til slutt.

 

Det kan synes som om nivåsettingen, herunder strykgrensen, varierer noe mellom de enkelte sensorer. Av interesse for kommisjonssensorenes samordning av de ulike nivåer, er det da å opplyse at 2 av de gjennomgående sensorer også har rettet samme oppgave for Tromsø Universitet. Den ene av disse har jeg ikke talt med, men vedkommende jeg talte med, hadde konferert med en annen. Disse hadde åpenbart svært sammenfallende erfaringer. Dessverre var hovedtendensen at det var positivt i Tromsø, men mye svakt i Bergen, og mange stryk. La det først være sagt at samtlige 3 sensorer påpeker at det er en del Laud‑besvarelser, dog som oftest i svakeste skikt. Samtlige har dog sett det helt gode, og alle hadde trukket frem 2.40‑tallet for En eller, flere besvarelser. Ellers synes det å være grunn til å rette oppmerksomheten mot stryk‑grensen. Der har jeg fått opplysninger om alt fra "veldig mye svakt, mye stryk, og mange på 3‑tallet", til "få stryk, men relativt gått i svakere Haud/Står til Haud og få Laud".

 

I det følgende er det store gross, og ikke de gode kommentarene er rettet mot.‑

 

1. Det er selvfølgelig i utilbørlighetsstandaren de fleste svikter. De får lite frem om totalvurderingen av en rekke momenter, jfr. utkastet, og de færreste i dette skikt, noe om utilbørlige som en begrensende faktor for omstøtelse.

 

Dertil svikter en del i disipliner langt utenfor vårt tema. De ser ikke at det er de ellers gyldige og rettsvernede disposisjoner som er gjenstand for omstøtelse. Omstøtelse brukes på ugyldighet, proforma etc., og /eser ikke at det der beslaglegges efter dl. § 2‑2.

 

2. De fleste ser rettslig disposisjon. Derimot er det altfor mange som konsentrerer seg om débitors  disposisjon, og hans klanderverdige forhold. Da har man lite forstått av hele systemet. For å stå, må man se at det er MK's klanderverdige disposisjon som skal omstøtes, og man få noe fornuftig ut av utilbørlighetsstandaren. Altfor mange skriver kun om de inkongruente disposisjoner efter de objektive regler, og setter på en etikett om utilbørlighet, uten at denne er nærmere    presisert, som oftest definert ved illojalitet. Da er man kommet for kort. Det er dog adskillige nyanser, men gjennomgående tynt om utilbørlighet, svært måtelig om den økonomiske situasjon hos debitor. Det blir svak, svekket, og at insolvens ikke er noe krav. Når da tap ikke er presisert, blir det hele hengende i luften. Ellers fremhever mine kolleger at det er mye alminnelig svada, og på mange punkter svært innholdsløst.

 

3. Som nevnt er det dog hederlige unntagelser. I spørsmålet om bruk av sentral rettspraksis, er erfaringene noe forskjellig. De virkelig gode klarer seg selvfølgelig bra her, men selv hos kand. som ellers bør ansees laudable, er det ofte smått med rettspraksis. En svakhet ‑ også hos de ellers laudable ‑ er at behandlingen av § 5‑12 ofte blir svært tynn, oftest en parafrase over lovteksten, og snaut nok det. Personlig vil jeg nok tro at svært mange av kand. i det store gross ville kommet vesentlig bedre ut hvis de hadde greid å presisere hovedpoenget med § 5‑9, nemlig den utvidede adgang til å omstøte, når medkontrahentens forhold skyldes(klart) klanderverdig krenkelse av likhetsprinsippet i konkurs.

 

De færreste får noe ut av "...og de forhold som gjorde disposisjonen utilbørlig".

 

Oslo, den 30.5. 2.6.1994

 

 

ps.     Efter at foranstående var diktert, har jeg også talt med den 4 av de 5 gjennomgående sensorer. Han bekrefter erfaringene nevnt ovenfor, og forholdet mellom Tromsø og Bergen. ds.