Sensorveiledning, endelig utgave
Fjerde avdeling juss
Høstsemesteret 2002
Teoretisk oppgave nr. 1

Oppgaven:

 Omgjøring av forvaltningsvedtak


1. Generelle forventninger – eksamenskrav og litteraturtilfang

Oppgaven omhandler et tema som står sentralt i de læringskrav som ligger til grunn for bedømmelsen av kandidater til eksamen. Det følger av læringskravene at besvarelsene må bedømmes ut fra en forutsetning om at dette er noe kandidatene skal ha grundig kjennskap til. Omgjøring av forvaltningsvedtak er grundig behandlet i den anbefalte hovedlitteraturen og i tilleggslitteraturen. Hvorvidt kandidatene under studiet har lagt størst vekt på Frihagens eller Eckhoffs fremstilling har neppe hatt særlig betydning for hvordan de har valgt å legge opp besvarelsene.

Oppgaven kan ikke karakteriseres som særlig vanskelig. Nivået på besvarelsene undertegnede har gjennomgått står imidlertid tilbake å ønske. Det kan synes som at kandidatene har vanskelig for å forholde seg til skrevne rettsregler innenfor et fag som til siste avdeling for en stor del fokuserer på ulovfestet rett. Dette viser seg særlig ved behandlingen av fvl. § 35, hvor en rekke kandidater synes å ha kastet elementær juridisk metode over bord. Selv om det synes å være få stryk, fremstår det alminnelige karakternivået som heller grått.

I læringskravene heter det blant annet:

"[...] Det kreves grundig kjennskap til reglene om grunnlaget for forvaltningsorganers kompetanse og den bindende kraft av forvaltningsvedtak, til de rettslige kravene til utøvelsen av forvaltningsskjønnet ("forvaltningens frie skjønn"), til reglene om når forvaltningsvedtak er ugyldig, og til reglene om kontroll og overprøving av forvaltningsvedtak.

Sentrale temaer er:
[...]
- Omgjøring av forvaltningsvedtak. Hvor bundet er forvaltningen av tidligere avgjørelser? I hvilken utstrekning er private parter vernet mot at forvaltningen omgjør et tidligere vedtak til deres skade?”


Anbefalt hovedlitteratur i forvaltningsrett er Arvid Frihagens bøker "Forvaltningsrett", bind I og III, henholdsvis 3. utgave 1991 og 4. utgave 1992. Omgjøring er grundig behandlet i bind III, side 13 – 63. Merk dog at Frihagens bok er fra før siste endring av fvl. § 35 i 1992, slik at hvor Frihagen omtaler bestemmelsens fjerde ledd, er det dagens femte ledd det dreier seg om.

Av tilleggslitteraturen som er oppgitt på læreplanen nevnes Eckhoff/Smith, Forvaltningsrett, 6 utgave 1997, hvor omgjøring særlig behandles på sidene 524 – 536, og Graver, Alminnelig forvaltningsrett, 1999, hvor omgjøring uten klage behandles på sidene 461 – 480.

 

2. Opplegg - avgrensninger og disposisjon

(1) Kandidaten må først av alt klargjøre hva oppgaven dreier seg om.

Det kan kanskje forsvares å tale om omgjøring både der forvaltningens kompetanse til å endre et forvaltningsvedtak bestemmes av at det foreligger en klage fra en klageberettiget, jf. forvaltningsloven §§ 28 til 34, og der kompetansen ikke baserer seg på at det foreligger en klage, jf. blant annet forvaltningsloven § 35. Hovedbestemmelsene i disse to regelsettene ligger i samme kapittel i forvaltningsloven (“kapittel VI. Om klage og omgjøring”), og i overskriften til § 35 er den bestemmelsen presisert til “omgjøring av vedtak uten klage”. I en tidligere gitt eksamensoppgave fra UiB (4. avdeling høsten 1990) var oppgaveteksten for en oppgave med avgrensning mot klagereglene angitt som “Omgjøring av forvaltningsvedtak utenfor klagesak”.

Studieopplegget ved UiB fokuserer imidlertid ikke på klagereglene til siste avdeling, og i hovedlitteraturen behandles omgjøring i det vesentlige i relasjon omgjøring uten klage. Det er også dette regelsettet jurister normalt assosierer uttrykket omgjøring med.

Kandidatene bør derfor avgrense mot omgjøringskompetanse som bygger på klagereglene og konsentrere behandlingen til omgjøring uten klage. Slik oppgaven er formulert finner jeg det imidlertid umiddelbart vanskelig å foreskrive trekk hos kandidater som også behandler klagereglene. En god behandling av klagereglene bør imidlertid ikke veie opp for en mangelfull behandling av oppgavens egentlige tema. Erfaringen under sensuren viser at en god del kandidater i det svakere sjiktet også behandler klagereglene. Gjennomgående består disse fremstillingene av relativt slaviske lovgjengivelser av klagereglene fra A til Å, uten at det i relasjon til omgjøringskompetansen i § 34 (herunder særlig tredje ledd) gjøres forsøk på noen analyse eller sammenligning med § 35 tredje ledd.


I oppgaveteksten brukes uttrykket “forvaltningsvedtak”, som vi ikke finner igjen i forvaltningsloven. Jeg antar at ordvalget til dels er foretatt for å klargjøre at det ikke bare er enkeltvedtakene som skal behandles, selv om for eksempel omgjøring/endring av forskrifter neppe står sentralt for oppgaven, jf. nedenfor. Videre gir uttrykket en indikasjon på at straffesaks- og domstolsrelaterte beslutninger ligger utenfor oppgavens tema.

Det vil bringe kandidatene galt av sted hvis de bruker særlig tid på fokusere på dette uttrykket i oppgaven. Jeg antar det må kunne forsvares om kandidatene velger å avgrense mot forvaltningsvedtak som ikke er enkeltvedtak, jf. det saklige virkeområdet av forvaltningsloven § 35, sml. § 3. I den grad slike vedtak, herunder forskrifter, undergis behandling, og kandidatene får noe ut av det, bør det selvsagt honoreres.

Et større antall kandidater avgrenser oppgaven til enkeltvedtakene alene ut fra at fvl. § 35 etter § 3 direkte gjelder bare for enkeltvedtakene. Noen kandidater skriver med samme utgangspunkt at andre vedtak enn enkeltvedtak ikke kan omgjøres. Ubegrunnede og skjevt begrunnede avgrensninger mot blant annet forskrifter og andre vedtak som ikke er enkeltvedtak, er egnet til å gi inntrykk av at kandidaten sliter med et overordnet perspektiv over oppgavens tema.

Enkelte - svakere kandidater - er inne på "omgjøring" gjennom domstolene, og drøfter problemstillinger knyttet opp mot dom for realitet, se bl. a. Rt. 1951 side 19, Mortvedt og Rt. 2001 side 995. Slike fremstillinger faller utenfor oppgavens tema, og bør lede til trekk hvis de gir inntrykk av at kand mener at det her dreier seg om omgjøring i oppgavens forstand.

Jeg kan ikke se at oppgaven inviterer til noen særskilt drøftelse av saksomkostningsreglene i forvaltningsloven § 36.

(2) Disposisjonen

Her som ellers må en i utgangspunktet gi kandidatene adskillig frihet med hensyn til disposisjonen av besvarelsene. Når det er sagt, vil det likevel være slik at oppgaven inviterer til en strukturert gjennomgang av heller velkjente problemstillinger innen materien, idet det meste er regulert med utgangspunkt i forvaltningsloven § 35. Spillerommet for kandidatenes disponering og stofftilfang kan derfor antas å begrense seg naturlig.

Jeg antar at det er grunn til å forvente flere hovedangrepsvinkler på oppgaven. En mulig vinkling vil kunne være er en heller slavisk gjennomgang av forvaltningsloven § 35 fra start til slutt. En annen vinkling kan være en disponering rundt temaet omgjøring til gunst og omgjøring til skade. Noen kan vel også antas å bygge besvarelsen rund en lest av typen, materiell, personell og prosessuell kompetanse (som ofte resulterer i heller skjematiske besvarelser). Andre kan tenkes å bygge disposisjonen med fokus på hvilket organ som har kompetanse til å omgjøre i det enkelte tilfellet, dvs. om kompetansen ligger til et overordnet organ eller klageorgan, eller om også det organ som har truffet det opprinnelige vedtaket har personell kompetanse til å omgjøre dette.


For egen del antar jeg at en disponering med en grovsortering mellom omgjøring til gunst og omgjøring til skade har mest for seg – iallfall hvis fokus holdes på rettsstillingen til den eller de private parter.

3. Merknader til de enkelte tema

(1) Problemstillingen

Kandidaten bør så tidlig som mulig presisere at det rettslige spørsmål grovt sett ligger i hvorvidt en borger, som gjennom et forvaltningsvedtak har fått en gunstig posisjon, er vernet mot etterfølgende endring av denne posisjonen fra forvaltningsmyndighetenes side, herunder at omgjøringsreglene er reglene som bestemmer om og i hvilket omfang den private gjennom vedtaket har oppnådd en vernet posisjon.

Den orienterte kandidat vil innledningsvis kunne peke på hvilke behov som gjør seg gjeldende både hos private parter og organer som håndhever et offentligrettslig regelverk. I den anledning vil kandidaten få muligheten til å peke på hvordan man har valgt å regulere spørsmålene i forvaltningslovens regler om klage og omgjøring; hvor omgjøringskompetansen i relasjon til klagereglene er relativt vid, mens den til dels er langt mindre etter fvl § 35.

Kandidaten bør videre helt innledningsvis introdusere problemstillinger og rettslige utgangspunkter knyttet til omgjøring til gunst og omgjøring til skade, herunder at flerpartskonstellasjoner kan innebære at en omgjøring som vil være til gunst for en part, kan være til skade for en annen part.

Endelig bør kandidatene få frem at selv om det etter loven eller forvaltningsrettslige prinsipper foreligger grunnlag for at forvaltningen ikke er bundet av det opprinnelige vedtaket, er det ikke nødvendigvis gitt at vedtaket kan omgjøres. Det beror i siste omgang på en fortolkning og anvendelse av det materielle kompetansegrunnlag den opprinnelige tillatelsen eller forbudet må vurderes med grunnlag i.

(2) Omgjøring til gunst – fvl § 35 første ledd bokstav a)


Kandidaten bør her se at spørsmål om omgjøring til gunst angår flere ulike typetilfeller. På den ene siden kan en ha situasjonen hvor man vurderer omgjøring av vedtak som har pålagt en part en byrde (gjøre, tåle, unnlate), eller det kan være en situasjon hvor en vurderer omgjøring av vedtak hvor det er dispensert fra et lovfestet forbud. En mellomvariant kan være der man har fått en dispensasjon, men på tyngende vilkår, og hvor omgjøringsspørsmålet knytter seg til vilkåret. De flinkere kandidatene vil - ut over de klare eksemplene - kunne si noe om den mer prinsipielle tilnærmingen til spørsmålet om en endring er til "skade", f. eks. ved å fokusere på forskjeller i vedtakenes direkte - og kanskje mer indirekte - rettsvirkninger.

Utfordringen under dette omgjøringsgrunnlaget er i det vesentlige å se tredjemannssituasjonen, jf. “den som vedtaket retter seg mot eller direkte tilgodeser”. Kandidaten bør få frem at begrensningen ikke er knyttet direkte opp mot partsbegrepet i lovens § 2. I proposisjonen til lovrevisjonen i 1977 ble det til bestemmelsen uttrykkelig uttalt at en ikke ønsket å knytte personkretsen direkte opp til lovens partsbegrep slik det var utlagt i § 2 første ledd e). Dette fordi partsbegrepet i første rekke ble oppfattet som et begrep knyttet til prosessuelle spørsmål, og at det ikke uten videre var gitt at den som i prosessuell forstand var å anse som part skulle være vernet i relasjon til § 35, som ble vurdert å være en mer materiellrettslig bestemmelse.

Kandidaten bør også få frem at det av samme grunn ikke uten videre er gitt at den som har hatt eller kunne ha hatt partsstatus i en klagesak ut fra regelen om rettslig klageinteresse etter fvl. § 28, også går inn under personkretsen som er vernet mot omgjøring etter bokstav a).

Den godt orienterte kandidat vil også kunne forventes å peke på at forvaltningsavgjørelser ikke har formell rettskraft. Det er derfor intet i veien for at en person som har fått avslag eller har fått en tillatelse som ikke går så langt som han ønsker, søker på nytt. Skal det være noen sammenheng i reglene i forhold til et eventuelt vern for tredjemann etter litra a) ut over hva som følger av den aktuelle hjemmelsloven, må også dette spørsmålet tas opp. Så langt er det ingen kandidater som nevner problemstillingen.

En gjennomgående svakhet ved en stor andel av besvarelsene er at kand i relasjon til bestemmelsene særlig i § 35 første ledd, helt glemmer at det er en juridiske besvarelse de avgir, hvor fremstillingen av momenter og synspunkter skal følge elementære metodekrav i relasjon til tolkning av en skreven rettsregel. Tolkning og avgrensning av reglene med utgangspunkt i lovens ordlyd glemmes bort og synspunkter og eksempler kommer i mer eller mindre tilfeldig rekkefølge. Isolert sett kan synspunktene og eksemplene synes verdifulle, men det blir til dels nedslående metodebruk. Dette viser seg særlig i relasjon til personavgrensningen i litra a, hvor alt for mange uten videre slår fast at både parter og de med rettslig klageinteresse også er vernet mot omgjøring. Svikt i elementær metodebruk bør lede til markert trekk ved bedømmelsen.


(3) Omgjøring til skade hvor underretning om vedtaket ikke er kommet frem til vedkommende og heller ikke er offentlig kunngjort – fvl § 35 første ledd bokstav b)

Er vedtaket først “offentlig kunngjort” kan det ikke omgjøres til skade selv om underretning om vedtaket ikke er kommet frem til vedkommende. Hva som ligger i “offentlig kunngjort”, er ikke særlig presist, men Frihagen nevner at det i forarbeidene er forutsatt at en pressemelding om vedtaket må innebære at det foreligger en offentlig kunngjøring. I disse dagers internettider blir vel en dagsaktuell problemstilling situasjonen når vedtaket legges ut på forvaltningsorganets hjemmeside. At vedtaket er blitt til i et møte hvor pressen og andre har tilgang, innebærer på den annen side ingen offentlig kunngjøring. De færreste kandidatene får særlig ut av drøftelsen av dette vilkåret. En rekke kandidater presterer videre sirkelressonnementer de forklarer "kunngjøring" med å være en "kunngjøring" av ett eller annet. Slike elementære logiske brister er egnet til å gi inntrykk av at kand skriver ut fra "husk" og ikke ut fra forståelse.

Er vedtaket ikke offentlig kunngjort, vil det avgjørende være hvorvidt “underretning” om vedtaket er “kommet frem” til “vedkommende”.

Idet loven stiller krav om “underretning” er det på det rene at partens overværelse av sakens forhandling og stemmegivning i kollegiale organer i åpent møte, eller at han leser om det i avisen etter at pressen har overvært forhandlingene, ikke medfører at forvaltningens kompetanse til å omgjøre etter bestemmelsen er beskåret. Se til sammenligning avgjørelsen inntatt i Rt. 1968 side 283, som i følge Frihagen stod modell for bestemmelsen da den kom inn i loven i 1977. En rekke kandidater viser også til fvl § 27 om underretning om vedtaket. Det er vel og bra, men det blir lite skjønnsomt med en detaljert gjennomgang/gjenfortelling av bestemmelsen.

Slik loven er formulert har det tilsynelatende heller ingen betydning hvorvidt vedkommende har fått gjort seg kjent med underretningen eller innholdet av denne, jf. “kommet frem til”. Frihagen drøfter på side 31 hvorvidt re-integra synspunkter likevel kan komme til anvendelse, og synes å stille seg åpen for det. Det er imidlertid ikke helt lett å se om Frihagen da bygger på en tolkning og anvendelse av bokstav b), eller om det er et ulovfestet omgjøringsgrunnlag ved siden av loven. Eckhoff/Smith synes å legge til grunn at en ved fastleggelsen av lovens regel må bygge på et kunnskapssynspunkt, idet borgeren før dette tidspunktet ikke har hatt foranledning til å innrette seg etter vedtaket. Et stort antall kandidater ser problemstillingen knyttet til avgrensingsspørsmålene og legger til grunn at en må bygge på kunnskap. Problemet er imidlertid at metodebruken på veien frem til denne slutningen for mange kandidater ikke holder mål.

(4) Omgjøring til skade – ugyldige vedtak – fvl § 35 første ledd bokstav c)

Lovens bruk av uttrykket “ugyldig” må anses som en henvisning til hvorvidt domstolene ved en vurdering av vedtaket ville komme til å underkjenne det som ugyldig, enten ut fra materielle, prosessuelle eller personelle kompetansemangler. Hvis forvaltningen omgjør under henvisning til dette, vil ikke domstolene i etterkant være bundet av forvaltningens vurdering i så henseende, se til illustrasjon avgjørelsen inntatt i Rt. 1985 side 743, Sukke.

Et poeng i relasjon til omgjøring av ugyldige vedtak, er at det normalt vil dreie seg om begunstigende vedtak for en part, og som denne gjerne vil beholde. Kandidater med oversikt vil da kunne fremheve at når det gjelder inngripende vedtak, vil en normalt stå overfor omgjøring til gunst (med forbehold om enkelte flerpartskonstellasjoner), sml § 35 første ledd bokstav a.

Oppgaven innbyr ikke til en omfattende gjennomgang av gyldighetslæren m.m. Det må være nok at kandidatene kort presenterer hva det dreier seg om, og ellers peker på hvilke utfordringer ugyldige forvaltningsvedtak gir i relasjon til omgjøring.

En vedtak om omgjøring har i regelen bare virkning for fremtiden. Selv om en tillatelse følger av et ugyldig vedtak synes det å være oppfatningen i teorien at den private likevel kan nyttiggjøre seg tillatelsen frem til den blir omgjort (angripelige vedtak). På den annen side synes det å være en alminnelig oppfatning at ugyldige vedtak som pålegger byrder, ikke behøver å respekteres av den enkelte (nulliteter). Det bør være grunn til å forvente at kandidatene kommer inn på dette.

Kand synes å ha hatt problemer med å forholde seg til bestemmelsen på en god måte. Dels er problemet at kand uten videre går inn på den domstolsskapte gyldighetslæren og utlegger denne i større eller mindre grad, uten først å forholde seg til lovteksten som kobling til den samme læren. Dernest er problemet at mange kand bruker uforholdsmessig mye spalteplass på å beskrive gyldighetslærens ulike sider, uten at drøftelsene knyttes opp mot de spesielle spørsmål som reiser seg i relasjon til omgjøring, herunder særlig forholdet mellom angripelige vedtak og nulliteter.

(5) Omgjøring til skade – overordnet organ/klageorganets tidsbegrensede skjønnsmessige omgjøringsadgang – fvl § 35 tredje ledd


Kandidatene bør innledningsvis peke på hvilke behov som i første rekke har styrt dette omgjøringsgrunnlaget og hvordan hensynet til den private part i første rekke er hensyntatt gjennom frist- og varslingsreglene. Tredje ledd er i det vesentlige likt med det som lovgiver i 1967 lovfestet av omgjøringsreglene, dog slik at skjønnstemaet ikke ble presisert før ved lovrevisjonen i 1977. Dagens første ledd kom først til i 1977. Bestemmelsen er først og fremst begrunnet ut fra overordnede forvaltningsorganers styringsbehov i relasjon til vedtak fra underliggende organer, typisk hvor en privatperson oppnår et begunstigende vedtak som ingen vil eller kan påklage. Bestemmelsen blir, særlig ut fra fristreglene, ansett som typisk positivrettslig.

Det interessante spørsmålet er vel i hvilken grad det ligger noe reell begrensning i omgjøringskompetansen så lenge varslings- og fristreglene er overholdt, jf. formuleringen “dersom hensynet til andre privatpersoner eller offentlige interesser tilsier det”. Ut fra ordlyden kan neppe listen sees å ligge særlig høyt. I den grad en skal hente momenter fra begrensningen i § 34 tredje ledd (som også kom inn i loven i 1977), kan nevnes at det i forarbeidene til den bestemmelsen ble uttalt at kompetansen burde brukes med forsiktighet. Frihagen uttaler på side 45 at det må vises tilbakeholdenhet med omgjøring på områder der det er grunn til å anta at endringen kan virke urimelig. Som direktiv til forvaltningen kan dette synes dekkende. Jeg tror imidlertid ikke at domstolene vil gå langt i sin sensur av vurderingen så fremt den er saklig begrunnet. I samme retning Frihagen, som antar at listen for domstolsintervensjon ligg ved de “klart uakseptable” omgjøringer.

En del kandidater kommer ikke særlig lenger enn å gjenfortelle lovteksten. Men flere besvarelser er relativt fyldigere her. Det gjennomgående inntrykket av "de mer fyldige" er imidlertid at det blir mye tomgang; Diverse offentlige og private hensyn beskrives (utmales) i drøftelser som ligner mye på det som kand senere kommer tilbake til i relasjon til de ulovfestede reglene, men uten at kand integrert i drøftelsene fanger opp det begrensede tidsrommet kompetansen står til rådighet, eller forholdet til § 34 tredje ledd.

(6) Omgjøring til skade – omgjøringskompetansen følger av særlovgivningen – fvl § 35 femte ledd

Frihagen bruker ikke mye spalteplass på dette alternativet. Det må være greit at kandidatene for dette påpeker at bestemmelsen reelt henviser til lex-specialis prinsippet, uten å gå særlig nærmere inn på de variasjoner som lovverket kan by på med hensyn til slike bestemmelser. Spørsmål som kanskje kan melde seg er om særlovens omgjøringsregler er uttømmende i forhold til forvaltningsloven og ulovfestet rett.


En større andel av kandidatene eksemplifiserer med bestemmelser i filmloven eller forurensingsloven. Jeg har foreløpig ikke sett noen som har utdypet dette med rettspraksis i relasjon til slike, f.eks. Rt. 1995 side 738, Fett og lim. Det kan imidlertid ikke kreves av kandidatene.

(7) Omgjøring til skade – situasjoner hvor det i vedtaket som vurderes omgjort er tatt forbehold om omgjøring – fvl § 35 femte ledd

Et eksempel på situasjoner der det er tatt forbehold i selve vedtaket, og som nevnes i lærebøkene, er der det er satt vilkår i forbindelse med tildeling av tillatelse. Dette vil typisk være vilkår som gjelder rammene rundt utøvelsen av en tillatelse og hvor det i vedtaket er gitt anvisning på konsekvensene av vilkårsbrudd. Spørsmål om omgjøring kommer opp hvis vilkårene brytes. Det praktisk-juridiske problem blir da om en kommer lengre med omgjøringsperspektivet enn hva som ellers ville følge av vilkårslæren. For egen del antar jeg at det er lite substansielt å hente gjennom å drøfte tilbakekall av tillatelse med basis i de alminnelige omgjøringsregler. Spørsmålet er såvidt spesielt at det ikke bør forventes at kand kommer inn på det. Enkelte kand tar imidlertid opp vilkår i sin alminnelighet som eksempler på det loven sikter til. Dette blir imidlertid skjevt med mindre vedtaket selv uttaler omgjøring som konsekvens av vilkårsbrudd.

En litt spesiell variant av vilkår er slike som gjelder bortfallssituasjonen uten at dette er knyttet opp mot vilkårsbrudd fra den som har fått tilllatelsen, men snarere endringer i rammene rundt tillatelsen. Et eksempel fra praksis er avgjørelsen inntatt i Rt. 1964 side 256, om flytting av bensinstasjon uten erstatning ved fremtidig vegomlegging.

I andre sammenhenger kan det ha vært tatt et generelt forbehold om endring ved vedtaket. Dette vil typisk gjelde vedtak under det frie skjønn. I teorien synes det imidlertid å være skepsis til at slike generelle forbehold skal ha selvstendig betydning ved en senere omgjøringsvurdering.

Det kan ikke forventes at kandidatene kommer særlig inn på slike spørsmål. Det er imidlertid lite tillitsvekkende når kandidater - etter å ha fingått bestemmelsene i første og tredje ledd med stor vekt på hensynet til den private part - glatt aksepterer at alt dette kan forvaltningen kaste vrak på med et enkelt forbehold i vedtaket. Tilsvarende, er det lite tillitsvekkende når kandidater postulerer at forbehold i vedtak ikke er holdbart, uten å nyansere i forhold til hva som kan være lovlig og saklig i relasjon til den enkelte lov.


(8) Omgjøring til skade – omgjøring med grunnlag i alminnelige forvaltningsrettslige regler – fvl § 35 femte ledd

Det er en fordel om kandidatene innledningsvis presiserer at fvl. § 35 første og annet ledd i hovedsak må anses som en lovfesting av ulovfestet rett, og at loven nå tar for seg de mest praktiske situasjonene; videre at for andre mer spesielle omgjøringssituasjoner hvor ulovfestet rett ellers ville vært aktuell, gjerne er regulert i særlovgivningen. Dette innebærer at det i dag nok er for heller spesielle unntakssituasjoner en må ty til de ulovfestede reglene, eventuelt at bakgrunnsretten kan utfylle eller avdempe eventuelle tolkningsspørsmål i relasjon til avgrensinger under første ledd eller i særlovgivningen.

Hvorvidt det ut fra alminnelige forvaltningsrettslige prinsipper er åpning for omgjøring ut over den regulering som forefinnes i § 35, vil etter teorien måtte bero på en bred helhetsvurdering. Da spørsmålet kanskje i særlig grad kan tenkes å komme opp hvor det gjelder en tillatelse for en vedvarende virksomhet, synes iallfall teorien å fokusere på endret sammfunnsoppfatning og/eller ny kunnskap som sentrale faktorer ved skjønnet og stilt opp mot hensynet til skuffelsen på den private parts hånd om tillatelsen blir omgjort.

Hvorvidt det ved skjønnet må kreves en markert overvekt av hensyn som taler for omgjøring kan neppe stilles opp som en ledetråd med allmenn gyldighet. I følge Frihagen vil terskelen for at det kan være grunnlag for omgjøring måtte variere etter saksforholdet og arten av vedtaket ut fra den rettslige tradisjonen og den rettslige forankringen på livsområdet det dreier seg om. Frihagen nevner endring av reguleringsplaner som eksempel på vedtak som må kunne endres fritt selv om endringen i høyeste grad kan være til skade for berørte grunneiere. Se for øvrig Frihagens kommentar til Eckhoffs fremstilling på side 52.

Mange kandidater bruker relativt mye spalteplass på omgjøring på ulovfestet grunnlag. Svært få fremhever imidlertid at den praktiske behovet for- eller bruken av ulovfestede regler i relasjon til enkeltvedtak, er sterkt redusert gjennom omgjøringsregler i generell og spesiell lovgivning. De fleste klarer imidlertid å få frem at det er en totalvurdering og at nytt faktum og endrede livs- eller samfunnsforhold er sentrale hensyn. Det er imidlertid svært få (om noen) som i relasjon til innrettelseshensynet på den private side, peker på at eksempelvis foretatte investeringer i næringsvirksomhet må sees å ha en nedskrivingstid, hvorpå tiden som er gått fra investeringen ble foretatt, følgelig kan være et moment som svekker vekten av den privates argumenter. Gjennomgående er inntrykket at selv om kand har fått med seg endel utenatlærte momenter, blir fremstillingene av ulovfestet omgjøringsadgang heller endimensjonale.


(9) Omgjøring av forvaltningsvedtak som ikke er enkeltvedtak

Omgjøringsreglene i fvl § 35 gjelder direkte bare for enkeltvedtakene. Reglene i første jf. annet ledd anses imidlertid for en stor del å være kodifisering av tidligere ulovfestet rett. Unntak fra dette synspunktet synes å være reglene i tredje og fjerde ledd, som vurderes som typisk positivrettslige. I den grad det vil være aktuelt å vurdere omgjøring av forvaltningsvedtak som ikke er enkeltvedtak etter de prinsipper som følger av § 35 første og femte ledd, har enkelte hevdet at det er en smaksak om en tufter dette på en analogi fra loven eller en direkte anvendelse av den ulovfestede rett. Ut fra lovhistorien finner jeg det siste mest treffende.

I den grad kandidatene kommer inn på omgjøring/endring av forskrifter, bør kandidatene på den annen side ganske raskt peke på at disse etter den rettslige tradisjonen fritt kan endres av kompetent forvaltningsmyndighet, og at grensene i første rekke må sees etter prinsippene som gjelder endring av formelle lover, sml. grunnloven § 97. Se likevel avgjørelsen inntatt i Rt. 1992 side 182 om intensiteten i prøvingen.

Hovedinntrykket av besvarelser hvor kand har behandlet forskrifter, er at de fleste får med seg at omgjøring-/endringsadgangen er videre enn for enkeltvedtak. Flere nevner også Grl. § 97. Det blir imidlertid beskjedent med "kjøtt på beinet".

(10) Den personelle kompetanse

De aller fleste kandidatene får med seg hvem som kan omgjøre etter § 35 første ledd, jf. annet ledd. Begrunnelsene for hvorfor også overordnede organer eller klageorganene kan omgjøre er av varierende kvalitet. Enkelte kandidater beveger seg inn i større drøftelser knyttet til delegasjonslæren, hvilket er på siden.

Kandidatene synes gjennomgående å ha begrenset forståelse av og begrunnelse for hvorfor kompetansen etter § 35 første ledd er lagt til overordnet organ eller klageinstansen (sml pkt 5 ovenfor). Endel kandidater prater i vei om at disse organene har bedre kompetanse og derfor er bedre egnet til å treffe riktig vedtak. Slike utlegninger har ingen verdi og avslører sviktende forståelse.


De fleste kandidatene er - pliktskyldigst - innom § 35 fjerde ledd. De som i det hele tatt forsøker å begrunne begrensningene peker på hensynet til lokaldemokratiet. Dette hensynet bærer bare så lenge det dreier seg om statlige klageinstanser i relasjon til vedtak fattet av kommunale organer. Bestemmelsen drøftes som nevnt ikke av Frihagen. Av lovforarbeidene fra endringen i 1992 (Ot.prp. 42 (1991-92) side 216-217) fremgår at begrensningen i første rekke skyldes kommunelovrelaterte forhold og at de hensyn som ellers begrunnet klageinstansens kompetanse etter annet og tredje ledd ikke slår til i disse situasjonene. Det kan ikke forventes at kandidatene går inn på dette.

(11)Kompetanse vs plikt til å omgjøre

Forvaltningsloven § 35 fokuserer på forvaltningens kompetanse til å omgjøre, jf. "kan". Spørsmålet som imidlertid kan reise seg er om forvaltningen har plikt til å omgjøre. Ved vedtak som pålegger byrder, eller nekter dispensasjon etter loven kan det vel hevdes at det vil være i tråd med god forvaltningsskikk at forvaltningen av eget tiltak foretar omgjøring. Hvor det viser seg at man har gitt en tillatelse som vedkommende ikke skulle hatt, kan spørsmålet bli vanskeligere.

Kandidater som evner å få noe fornuftig ut av denne problemstillingen må honoreres for det. De som drøfter problemstillingen gjør det særlig i relasjon til § 35 første ledd litra c, integrert i drøftelsen av ugyldighetslæren. Et gjennomgående problem med denne framgangsmåten er at kand blir svært lite tydelige på om drøftelsen gjelder spørsmålet om det i det konkrete tilfellet foreligger "ugyldighet", eller om det er lovens "kan"-bestemmelse som drøftes.

(12) Hvilken forvaltningsrettslig status har en beslutning om ikke å omgjøre vs et omgjøringsvedtak?

Kommer en så langt at vedtaket blir omgjort, er det nye vedtaket et ordinært forvaltningsvedtak som må gjennomføres i samsvar med de saksbehandlingsregler som følger av forvaltningsloven og den aktuelle særloven. Vedtaket kan også påklages og bringes inn for domstolene. Alt dette er i hovedsak uproblematisk, men kandidater som kort tar dette opp har her muligheten for å vise oversikt.

Saken kan nok stille seg annerledes med en beslutning om ikke å omgjøre. Da er det opprinnelige vedtaket som regulerer rettsstillingen til den private. Det er da normalt også det vedtaket som bringes inn for domstolene. Noe eget påstandspunkt i et søksmål om at beslutningen om å nekte omgjøring er ugyldig, kan det i alminnelighet neppe være rom for. Ingen av de besvarelser jeg har gjennomgått tar opp dette spørsmålet.



(13) Betydningen av en gjennomført omgjøringsvurdering ved etterfølgende domstolsprøving av gyldigheten av det underliggende vedtak

Det er under (3) pekt på at forvaltningens vurdering av ugyldighet i alminnelighet må bygge på de rammene som gjelder for domstolsprøving av forvaltningsvedtak, og at domstolene i et senere sak om rettmessigheten av omgjøringen ikke er bundet av forvaltningens gyldighetsvurdering.

Det hender imidlertid ikke sjelden at forvaltningen gjennomfører omgjøringsvurderinger uten at det leder til at vedtaket endres. Spørsmålet blir da om og på hvilken måte dette skal vektlegges ved en senere domstolsprøving av det underliggende vedtaket. Dette kommer på spissen hvis det hevdes å foreligge saksbehandlingsfeil eller skjønnsmangler ved vedtaket, og disse innvendingene har vært vurdert og forkastet av forvaltningen med basis i f.eks fvl § 35 første ledd bokstav c).

Dette kan enten vurderes som en ratihabisjon– dvs. etterfølgende godkjenning av et ugyldig vedtak. Det er alminnelig antatt at et vedtak kan ratihaberes såfremt de feil som hefter ved det kan repareres.

En annen synsvinkel er at en omgjøringsvurderingen der forvaltningen har kommet til at det aktuelle vedtaket ikke var ugyldig, må ha tillegges vekt av domstolene ved vurderingen av sannsynligheten for feilens innvirkning på vedtakets innhold, sml. prinsipper i tilknytning til fvl § 41. Et vedtak som oppheves som følge av skjønnsmangler eller saksbehandlingsfeil, vil normalt lede til en ny vurdering fra forvaltningens side. Dette er også årsaken til at det ikke kreves sannsynlighetsovervekt for at slike feil skal lede til ugyldighet. Har det aktuelle vedtak vært undergitt en reell omgjøringsvurdering må det kunne hevdes at den anførte mangelen ikke kan antas å ha hatt innvirkning på vedtakets innhold, jf. Fvl § 41.

Det kan neppe kreves at kandidatene går inn på disse spørsmålene. Ingen av de besvarelsene jeg har gjennomgått tar det opp.

(14) Erstatning

Rettmessig omgjøring til ugunst for den private vil i alminnelighet ikke lede til erstatningsansvar for stat eller kommune.


Hvis omgjøring til gunst for den private part skyldes at det underliggende vedtak var ugyldig, vil spørsmålet om erstatning måtte løses ut fra de alminnelige regler om erstatning for ugyldige forvaltningsvedtak. Det samme gjelder hvis det dreier seg om et ugyldig omgjøringsvedtak.

Enkelte kandidater er inne på om en som ledd i et omgjøring hvilende på ulovfestet rett, kan bøte på den private parts ulemper ved omgjøringen gjennom å betale erstatning, og at man derved oppnår en omgjøringsadgang som er videre enn hva den ville ha vært uten erstatning. Poenget er i så fall at dette rettslig kan gjøres uten samtykke fra den private part. Jeg antar at spørsmålet er tvilsomt. Kandidater som er innom spørsmålet kommer ikke særlig lenger enn til heller enkle postulater.

(15) En tillatelses vern mot senere endringer av lover og forskrifter

Selv om en tillatelse ikke omgjøres, kan det være at nye forskrifter og lover beskjærer denne. Det gode kandidatene kan tenkes å ville sette omgjøringsreglene i perspektiv til slike endringer.

Frihagen, som er inne på spørsmålet på side 61 flg., tar som alminnelig utgangspunkt at tillatelser stort sett må anses gitt på den forutsetning at de gjelder innenfor rammen av de gjeldende lov- og forskriftsregler på området, og at det normalt ikke vil være grunnlag for å anta at slike rammevilkår ikke vil kunne endres over tid. Frihagen nevner til illustrasjon avgjørelsen inntatt i Rt. 1922 side 624 om brennevinsalg.

Han tar imidlertid forbehold om at det gjelder grenser og uttaler at “det etter sakens art kan bli tale om en bred helhetsvurdering hvor et utgangspunkt vil være i hvor sterk grad det er tale om en posisjon som bør anses beskyttet mot omgjøring etter reglene vi tidligere har behandlet i dette kapittel”.

Er tillatelsen først beskyttet mot omgjøring og endring i rammeverket, kan den eksproprieres om det i lovverket foreligger hjemmel til ekspropriasjon.

I mer avtalepregede forhold, kan det imidlertid tenkes at det offentlige må kompensere økonomisk for skjevheter som endringer i slike rammebetingelser gir, sml. Rt. 1957 side 522, Glomfjord.

4. Bedømmelsen


For å bestå eksamen bør det kreves at kandidaten ser og behandler forvaltningsloven § 35. Besvarelser som gir lite ut over en gjenfortelling av lovteksten bør ikke passere. Det bør ikke gis særlig trekk for de som oppfatter besvarelsen til også å angå klagereglene, dog slik at det ikke kan aksepteres at klagereglene blir hoveddelen av besvarelsen. For å få laud bør kandidaten evne å sette reglene i perspektiv og gi besvarelsene en viss dybde for øvrig. Videre bør laudable kandidater har metodebruken i relasjon til tolkning av lovtekst på plass. For øvrig viser jeg til "godt sensorskjønn".