Sensorveiledning, endelig utgave
Fjerde avdeling juss, vår semesteret 2002
Teoretisk oppgave nr. 2

Forholdet mellom tiltalebeslutning og dom

1.    læringskrav, anbefalt litteratur og undervisning.

Det foreliggende emnet er meget sentralt.

Fra læringskravene i rettergang hitsettes:

“Det kreves grundig kjennskap til prosessuelle hovedprinsipper slik som kontradiksjon, offentlighet, disposisjons- og forhandlingsprinsippene, muntlighetsprinsippet, umiddelbarhetsprinsippet, prinsippet om fri bevisførsel og - bedømmelse, samt domstolenes ansvar for sakens opplysning. Det kreves likedan kjennskap til anklageprinsippet i straffeprosessen og forholdet mellom tiltalebeslutning og dom.

.....

- Det kreves kjennskap til internasjonale rettskilders betydning for rettergangen. Det er således kjennskap til betydningen av Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen ved tolkningen av prosesslovene.”

Anbefalt litteratur er Hov, Rettergang II, hvor det aktuelle emnet er behandlet fra s. 303-314.

Emnet er også behandlet i tilleggslitteratur, nemlig Johs. Andenæs, Norsk Straffeprosess bind I, 3. utgave 2000 s. 339-350.

Hov har dessuten behandlet spørsmålet om interesseteorien i Festskrift til Andenæs s.. 453 flg. samt i boken Fornærmedes stilling s. 23-42.

Emnet er videre behandlet av Hans Kristian Bjerke, Forholdet mellom tiltalebeslutning og dom, Jussens Venner 1981 s. 69 flg. samt av Bjerke/Keiserud, Straffeprosessloven, Kommentarutgave bind I, 3. utgave 2001 s. 139-151 samt av Stig Gunleiksrud og Johnny Johansen, I hvilken grad kan retten anvende et annet straffebud enn det tiltalen gjelder?, Jussens Venner 1996 s. 44-59.

Jeg nevner også at høyesterettsdommer Matningsdal har forelest meget grundig over emnet. Han har videre skrevet en artikkel med henblikk på inntak i Jussens Venner, men på tidspunktet for utarbeidelse av sensorveiledningen er Matningsdals artikkel fortsatt i korrekturen.

Det må forventes at studentene i Bergen har fulgt Matningsdal og har fått med seg meget av hans fremstilling.

Emnet er så vidt sentralt og kjent av sensorene at jeg i hovedsak nøyer meg med en påpekning av de sentrale problemstillinger som bør medtas.

2.    Bestemmelsen i strpl. 38 - som regulerer det tema som oppgaven omhandler - lyder;

”Retten kan ikke gå utenfor det forhold tiltalen gjelder, men er ubundet av den nærmere beskrivelse med hensyn til tid, sted og andre omstendigheter. Bare når den finner særlig grunn til det, prøver retten om det foreligger omstendigheter som ville bringe forholdet inn under en strengere straffebestemmelse enn etter tiltalen.

Med hensyn til det straffebud som skal anvendes på forholdet, er retten ikke bundet av tiltalen eller de påstander som er fremsatt. Det samme gjelder med hensyn til straff og andre rettsfølger. Mortifikasjon kan bare idømmes når det er fremmet krav om det, og ikke i større utstrekning enn påstått. Straff eller rettsfølger som nevnt i 2 nr. 1, kan ikke idømmes i. en sak som bare gjelder inndragning eller mortifikasjon.

Før retten bruker et annet straffebud enn tiltalebeslutningen eller idømmer en annen rettsfølge eller et større inndragningsansvar enn påstått, skal den gi partene anledning til å uttale seg om spørsmålet. Siktede skal få en passende utsettelse når retten finner det ønskelig for forsvaret.

Om utformingen av spørsmålene til lagrette gjelder reglene i § 364.”

Oppgaven består således i å fastlegge innholdet i ovennevnte bestemmelse. I den forbindelse bør følgende hovedproblemstillinger berøres;

A.    Det er naturlig at kandidatene innledningsvis forsøker å sette bestemmelsen inn i en videre ramme, nemlig forholdet til anklageprinsippet i straffeprosessloven § 63. Det kan her påpekes at straffeprosessloven § 252 krever at tiltalebeslutningen skal individualisere den straffbare handling. I tillegg skal det angis hvilke straffebud som påstås overtrådt, samtidig som tiltalebeslutningen også skal inneholde en kort, men så vidt mulig en nøyaktig beskrivelse av det forhold tiltalen gjelder, med opplysning om tid og sted. Denne bestemmelse hadde vært lite verdt om den ikke også hadde betydning for den videre behandling av saken. Tiltalebeslutningen trekker således opp en ramme for saken. Anklageprinsippet tilsier at retten ikke bør ha kompetanse til å ta opp andre forhold enn det tiltalen gjelder. Dersom retten står fritt i så henseende, ville således anklageprinsippet bare delvis være gjennomført.
Det er rettens adgang til av eget tiltak å ta opp andre forhold som begrenses av anklageprinsippet - påtalemyndighetens kompetanse til under hovedforhandlingen å utvide tiltalen er ikke undergitt de samme begreneninger, jfr. strpl. § 254 annet ledd.

 

B.    Kandidatene må også peke på at det er en nøye sammenheng mellom rettskraftsregelen og rettens adgang til å fravike tiltalebeslutningen. Dette innebærer at i den grad retten er avskåret fra å pådømme forholdet, kan også påtalemyndigheten senere fremme ny sak med krav om dom for forholdet og omvendt: I den grad det er identitet mellom tiltalebeslutningen og dommen, kan det heller ikke reises ny sak senere.

 

C.    Nærmere om anvendelsesområdet for prinsippet i strpl. § 38
Prinsippet gjelder også i forhørsrettssaker, jfr. strpl. § 248.

        Dette gjelder både m.h.t. rammen for saken samt bestemmelsen i strpl. § 38 tredje ledd om at partene skal ha adgang til å uttale seg om subsumsjonsendringer (Dette er nytt etter loven av 1981, da rettstilstanden etter loven av 1887 var at det ikke var nødvendig forhørsretten i rene rettsanvendelsestilfeller å forelegge saken for påtalemyndigheten, jfr. Rt. 1967 s. 184).

Prinsippet gjelder også når det er utferdiget forelegg, samtidig som det også gjelder i private straffesaker. Private straffesaker innledes ved stevning i stedet for tiltalebeslutning, jfr. strpl. § 412. I disse tilfellene er det stevningens innhold som er avgjørende for hvilke forhold domstolen kan ta opp. Ved dom i forhørsrett foreligger det heller ikke noen tiltalebeslutning - her er rammen for dommen trukket opp ved påtalemyndighetens siktelse, dens begjæring om pådømmelse.
Videre er hovedregelen i strpl. § 38 gjentatt i tilknytning til spørsmålsstillingen til lagretten, jfr. strpl. § 364 første ledd.

 

D.    Adgangen til å bygge på andre faktiske forhold enn de som er beskrevet i tiltalebeslutningen.

        Innenfor den begrensning som ligger i at retten ikke kan ta opp andre straffbare forhold, står den fritt overfor tiltalebeslutningen. Den lovgivningspolitiske begrunnelse for dette er åpenbar:
Når det er rettens oppgave å avgjøre realiteten i en straffesak, må den nødvendigvis kunne bygge på andre faktiske kjensgjerninger enn det som er beskrevet i tiltalebeslutningen - sistnevnte gir bare uttrykk for hva påtalemyndigheten mener.
Dette innebærer at retten er ubundet av den nærmere beskrivelse av tid, sted og andre omstendigheter, dvs. verdien av det som er stjålet omfanget av en skade, hvor høy promillen var etc. Dette gjelder også ved fortsatt straffbart forhold. Hov nevner at dersom tiltalen gjelder spritsmugling i perioden mai - juli, bør retten også kunne ta hensyn til smugling i april og august - under forutsetning av at disse smuglingstilfellene har en slik sammenheng med den øvrige smuglingen at de må anses som en del av den virksomheten tiltalebeslutningen beskriver. At retten har adgang til å ta hensyn til handlinger begått før den tidsangivelse som er angitt i tiltalebeslutningen, er lagt til grunn i Rt. 1985 s. 588.
Det er i teorien uenighet om retten kan trekke inn handlinger som er begått etter den tidsangivelse som er angitt i tiltalebeslutningen. Bjerke/Keiserud ser ut til å mene at retten ikke har adgang til dette, mens Andenæs gir uttrykk for at retten kan ta hensyn til slike forhold, men at den ikke har plikt til det. Hov er av den oppfatning at retten også bør anses forpliktet til å ta hensyn til slike forhold såfremt de er tilstrekkelig opplyst på pådømmelsestidspunktet. Han fremholder at i loven står det at retten er ubundet av den nærmere beskrivelse av tid, sted etc., og det sentrale i begrepet “fortsatt straffbart forhold” er jo at virksomheten regnes som ett forhold, selv om det er sammensatt av flere enkeltstående handlinger.
Retten kan også bygge på et alternativt hendelsesforløp. Gjelder f.eks. tiltalen drap med kniv, kan retten legge til grunn at drapet ble forøvet ved bruk av slagvåpen så fremt en finner dette bevist.
Retten står altså fritt til å fravike tiltalebeslutningen så lenge den ikke tar opp andre forhold. I de tilfeller det er aktuelt å bygge domfellelsen på et annet handlingsalternativ eller et noe annet stadium enn det som er beskrevet i tiltalebeslutningen, må partene gis adgang til å uttale seg om det, og om nødvendig kan det bli aktuelt å reassumere saken.
Det offentlige granskningsutvalg som var oppnevnt i anledning Liland-saken har åpenbart hatt en uriktig forståelse av forholdet mellom tiltalebeslutning og dom og rettens adgang til å fravike tiltalebeslutningen. I NOU 1996:15 s. 45 gjengis tiltalebeslutningen i Liland-saken. Denne beskrev drapshandlingen til å ha skjedd "mandag 22. desember 1969 om ettermiddagen og/eller kvelden". Granskningsutvalget (Flock-utvalget) drøfter deretter hvilket drapstidspunkt lagretten på denne bakgrunn kunne bygge på og fremholder:

“Etter utvalgets oppfatning var det juridisk sett korrekt å begrense tidsrammen far drap slik om det ble gjort i tiltalebeslutningen. Derved ble tiltalen konkret knyttet til de to besøk som Liland vitterlig hadde gjort ho L i Gate om ettermiddagen og om aftenen den 22. desember 1969. Om han ved én eller annen senere anledning skulle ha tatt de to ofrene av dage i tiden frem til de ble funnet døde, så ville det strafferettslig sett være et annet forhold. Dette innebærer således at lagretten ikke hadde anledning til å svare bekreftende på skyldspørsmålet dersom man ikke fant det bevist at ugjerningen hadde skjedd den 22. desember, men derimot at Liland likevel hadde utført drapene ved én eller annen senere anledning. Dette innebar også at Liland også - dersom han hadde blitt frifunnet for drap utført den 22. desember, deretter kunne ha blitt tiltalt for drap utført den 23. desember."

Flock-utvalget synes således å mene at forholdets identitet kunne blitt endret dersom man bygget på en annen drapsdato enn angitt i tiltalebeslutningen. Dette må være åpenbar gal jus. Den dagjeldende straffeprosesslovs § 342 hadde riktignok ingen uttrykkelig bestemmelse om at retten sto fritt med hensyn til taktiske omstendigheter som var uten betydning for lovanvendelsen, men det var likevel sikker rett at dommen kunne bygge på at handlingen var begått en annen dag enn angitt i tiltalebeslutningen jfr. Andenæs, Straffeprosessen i første instans 1962 s. 292. Til Flock-utvalgets resonnement kan det bemerkes at man selvsagt ikke kan drepe en person mer enn én gang.
Det er egnet til å forbause at ingen av de tre nevnte bøker i straffeprosess som nevnt innledningsvis i litteraturfortegnelsen tar opp Flock-utvalgets kortslutning. Det gjør derimot høyesterettsdommer Matningsdal i den artikkel som kommer i Jussens Venner. Han uttaler:

“Når utvalget synes å mene at forholdets identitet hadde blitt endret dersom man bygget på en annen drapsdato enn angitt i tiltalebeslutningen må det være klart at det tar feil."

Dersom straffebestemmelsen i tiltalebeslutningen også rammer medvirkning, kan retten legge til grunn at tiltalte bare har utført en medvirkningshandling, selv om tiltalen gjelder direkte forøvelse. Dersom tiltalen gjelder ildspåsettelse etter strl. § 148, og tiltalebeslutningen legger til grunn at tiltalte selv satte fyr på et hus, kan retten likevel dømme ham for medvirkning hvis den finner at tiltalte ikke selv tente på huset, men lot andre gjøre dette.
Retten kan også legge til grunn kjennsgjerninger som innebærer en subsumsjonsendring i forhold til tiltalebeslutningen, f eks. at tiltalte bare har handlet med uaktsomhet og ikke med forsett slik som tiltalebeslutningen legger opp til. Denne friheten i forhold til den faktiske beskrivelse i tiltalebeslutningen gjelder også omstendigheter som fører til en skjerpet subsumsjon. I de tilfeller det er tale om endringer som kan føre til skjerpet subsumsjon, har loven lagt inn en begrensning når det gjelder rettens ansvar for sakens opplysning:
Retten skal bare undersøke om det foreligger slike omstendigheter dersom den finner særlig grunn til det - det kan f være at bevisførselen viser at det er grunn til å anta at slike omstendigheter foreligger, jfr. strpl. § 38 første ledd annet punktum.
Retten kan imidlertid ikke bygge på fakta som i tid ligger før eller etter de som er beskrevet i tiltalebeslutningen (med unntak for det som er sagt ovenfor vedrørende fortsatt straffbart forhold). Hov bruker her begrepet “de operative fakta” (“rettsfakta”) og skriver:

“På bakgrunn av praksis (og juridisk teori) må vi legge til grunn at retten ikke kan bygge på operative fakta som i et gitt hendelsesforløp tid ville ligge før eller etter de faktiske forhold som er beskrevet i tiltalebeslutningen. Gjelder tiltalen tyveri, kan retten ikke bygge på at siktede etter tyveriet kjøpte tingen i ond tro - retten kan med andre ord ikke dømme for heleri (med mindre tiltalebeslutningen har en subsidiær påstand om dette). Det samme gjelder hvis tiltalen bare gjelder promillekjøring etter vegtrafikkloven § 22 første ledd. Hvis retten kommer til at siktede ikke kan dømmes for kjøring, kan den ikke legge til grunn at tiltalte drakk alkohol etter kjøringen, og dømme ham etter vegtrafikkloven § 22 annet ledd”.

Et praktisk eksempel fra rettspraksis er videre Nordisk barnefondsaken i Rt. 1983 s. 880, hvor tiltalen var bedrageri, men retten dømte for utroskap. Bedrageriet skulle be i å lure penger fra folk under falske foregivender. Retten la til grunn at det ikke forelå noen bedragerihensikt da pengene ble samlet inn, men at tiltalte senere urettmessig hadde disponert over de innsamlede midler. Halden byretts dom ble opphevet med den begrunnelse at retten dermed hadde pådømt et annet forhold enn det tiltalen gjaldt.
Når det gjelder lovanvendelsen, er det uttrykkelig sagt i strpl. § 38 annet ledd at med hensyn til det straffebud som skal anvendes på forholdet, er retten ikke bundet av tiltalen eller de påstander som er fremsatt. Dette innebærer at dersom tiltalen gjelder tyveri, kan retten felle for grovt tyveri eller for naskeri. Det er fremdeles samme forhold, bare henført under en strengere eller mildere straffebestemmelse. En annen sak er at partene skal ha anledning til å uttale seg før retten fraviker subsumsjonen i tiltalebeslutningen, og tiltalte har evt. krav på utsettelse når retten finner det ønskelig for forsvaret. Det er en prosessuell feil som kan føre til opphevelse dersom tiltalte ikke gis adgang til å uttale seg om subsumsjonsendringen, jfr. Rt. 1988 s. 620.

E.    Identitetsproblematikken.

Dette er et meget sentralt tema i besvarelsen. Forutsetningen for rettens frihet er at det fremdeles er samme forhold, at endringen ikke forandret forholdets identitet. Problemet formulerer Andenæs på denne måten; “Hvilke endringer i faktum eller subsumsjon kan foretas uten at forholdet skifter identitet? Det oppstår her tilsvarende problem som i læren om dommens rettskraft.
En reservasjon fra prinsippet om at retten må holde seg til samme faktum som til må man ta for såkalt fortsatt forbrytelse, jfr. det som er nevnt foran. Retten kan her bygge på deler av forholdet som ikke er nevnt i tiltalebeslutningen.
At retten kan fravike tiltalebeslutningens rettsanvendelse, er en selvsagt kon av at retten skal prøve saken. Spørsmålet om å fravike den rettsanvendelse som ligger til grunn for tiltalebeslutningen, oppstår i to varianter, men løses på samme måte i begge tilfellene:

a)    Retten vil dømme etter en annen straffebestemmelse istedenfor den tiltalen gjelder.

b)    Retten vil dømme etter en annen straffebestemmelse i tillegg til den tiltalen gjelder (idealkonkurrens).

Det er f.eks. reist tiltale for ildspåsettelse etter strpl § 148, men retten finner at tiltalte også må demmes for skadeverk etter strl. § 291, eller det kan tenkes at retten i tillegg til å dømme for promille kjøring i henhold til tiltalen også vil dømme for råkjøring og kjøring uten førerkort osv. Å dømme etter en straffebestemmelse i tillegg til den som det er reist tiltale etter, er altså et spørsmål som melder seg ved idealkonkurrens.

        I forbindelse med adgangen til å fravike tiltalebeslutningens rettsanvendelse må interesseteorien drøftes.
Ved at retten anvender et nytt straffebud kan dette innebære at det pådømmes et annet forhold. I teorien har spørsmålet om interesseteoribegrensningen særlig vært drøftet i relasjon til de tilfeller hvor det er tale om å anvende et ytterligere straffebud i idealkonkurrens. I eldre teori ble det antatt at samme faktum bare utgjør ett straffbart forhold selv om det sees under forskjellige strafferettelige synsvinkler - med andre ord at retten står fritt til å anvende ytterligere straffebud i konkurrens på samme faktum jfr. Hagerup: Den norske straffeproceslov, annen utgave, 1905 s. 120, jfr. s. 21 flg. og Salomonsen; Den norske straffeproceslov med kommentarer, Bind 1, annen utgave 1925 s. 429, jfr. s. 433-435. Scheel anførte det motsatte standpunkt, nemlig at det foreligger et selvstendig straffbart forhold for hvert straffebud som anvendes. Retten er i tilfellet bundet av angivelsen i tiltalebeslutningen, jfr. Scheels artikkel i TfR 1935 s. 1-42, se særlig s. 11-28. Siden ca. 1940 har imidlertid et mellomstandpunkt vært rådende Det må undersøkes om det foreligger krenkelser av én eller flere interesser, jfr. Skeie, Den norske straffeproces, Første bind 1939 s. 355-356, Eckhoff, Rettskraft 1945 s. 314-315 og Andenæs, Straffeprosessen i første instans 1962 s. 296.
I avgjørelsen i Rt. 1980 s. 360 ble anklageprinsippet trukket inn som en sentral begrunnelse. Det må i dag regnes som gjeldende rett at det ikke er adgang til å anvende et annet straffebud dersom det nye straffebudet verner en annen interesse.
Hos Hov er det foretatt en inngående drøftelse av interesseteorien og utviklingen i rettspraksis, jfr. avgjørelsene i Rt. 1989 s. 1336 og Rt. 1994 s. 1264.

F.     Kan påtalemyndigheten binde retten?

Den adgang som domstolen har etter straffeprosessloven § 38 til å gå utenfor tiltalebeslutningen i faktisk og rettslig henseende, kan ikke begrenses av påtalemyndigheten. Denne kan således ikke med bindende virkning for domstolen erklære at den bare ønsker handlingen påtalt som simpelt tyveri, ikke som grovt. Heller ikke kan den si at den ønsker en ærekrenkelse påtalt bare hvis retten finner bevis for ond tro. Når påtalemyndigheten har brakt forholdet under rettens pådømmelse, fremgår det av § 38 at retten kan ta hensyn til andre faktiske omstendigheter og andre lovbestemmelser enn påtalemyndigheten har påberopt. Bare hvis det er tale om straffebud til vern for andre interesser, er påtalemyndighetens standpunkt avgjørende.

G.    Domstolens plikt til å fravike tiltalebeslutningen.

Det er antatt i den utstrekning retten har adgang til å gå utenfor tiltalebeslutningen, har den som utgangspunkt også plikt til dette.
Andenæs fremholder imidlertid at situasjonen er annerledes hvis tiltalte blir funnet skyldig etter tiltalebeslutningen, men det reises også spørsmål om han ikke også kan felles etter andre bestemmelser. Oppfatningen i praksis er at det da ikke er noen ubetinget plikt for domstolen til å ta med straffebestemmelser som kan anvendes ved siden av den som er nevnt i tiltalebeslutningen, hvis det ikke vil ha noen betydning for straffutmålingen, jfr. Rt. 1955 s. 463 og Rt. 1967 s. 777.

H.    Prosessuelle hindringer for domstolens frihet.

En slik hindring kan ligge i påtalereglene, f.eks. at påtalebegjæring er nødvendig eller at allmenne hensyn krever påtale. En annen hindring kan også ligge i at tiltalen gjelder straffebud som ikke gir tiltalte krav på forsvarer, mens retten mener at forholdet ber henføres under et straffebud som gjør det nødvendig med forsvarer. Retten må i et slikt tilfelle utsette saken og å få forsvarer beskikket, jfr. Andenæs s. 349. Bjerke/Keiserud 1.c. s. 146 uttaler det samme.
Jeg har imidlertid vanskelig for å se at problemstillingen er særlig relevant etter straffeprosessloven av 1981, idet den nåværende lov ikke opererer med sondringen forbrytelse/forseelse som vilkår for oppnevnelse av forsvarer. Etter den gamle lov av 1887 kunne imidlertid problemstillingen oppstå. Strpl. § 96 fastslår at tiltalte har krav på forsvarer uavhengig av om tiltalen gjelder forbrytelse eller forseelse. Etter gjeldende rett skal tiltalte ikke ha forsvarer i saker vedrørende promillekjøring og etterfølgende alkoholnytelse eller kjøring uten førerkort. Tiltale etter vegtrl. § 22 første ledd gir imidlertid ingen anledning til subsumsjonsendring til vegtrafikkloven § 17 annet ledd da dette vil være et nytt forhold, jfr. Rt. 1984 s. 520. (Matningsdal fremholder imidlertid at man står overfor samme forhold dersom domfellelsen etter § 17 annet ledd gjelder tidspunktet etter at tiltalte har satt seg inn i motorvognen - domfellelsen etter § 17 annet ledd vil da gjelde samme tidsrom som tiltalen for promillekjøring.
Derimot vil subsumsjonsendring  ikke påvirke påtalekompetansen. Dersom politiet har reist tiltale for tyveri, kan retten dømme for ran, selv om tiltale for ran skal reises av statsadvokaten. Dette har sammenheng med at reglene om påtalemyndighetens kompetanse er knyttet til hva slags handlinger tiltalen gjelder, og ikke hva retten vil dømme for. Dette kan jo ikke påtalemyndigheten vite når tiltalen utferdiges.

 

I.     Domstolens forhold til straffepåstanden.

       Tiltalebeslutningen inneholder ingen påstand om straff. Påstand vil bli nedlagt under hovedforhandlingen og etter at bevisførselen er avsluttet. At retten er ubundet av straffepåstanden, fremgår uttrykkelig av strpl. § 38 annet ledd siste punktum.
Kan retten av eget tiltak idømme rettsfølger som ikke er straff? Dette beror på hvilke rettsfølger det gjelder, se strpl. § 38 annet ledd. Utgangspunktet er at straff og andre rettsfølger blir sett som en enhet. Mortifikasjon kan imidlertid bare idømmes når det er fremmet krav om dette, og ikke større utstrekning enn påstått, jfr. strpl. § 38 annet ledd tredje punktum. Jeg vil videre peke på. at professor Hovs bok er utkommet på et slikt tidspunkt at den ikke har fått med seg lovendringen i 1999 vedrørende inndragning. I forbindelse med revisjonen av straffelovens inndragningsregler ved lov av 11. juni 1999 nr. 39 ble strpl. § 38 endret, slik at det nå er paragrafens annet ledd annet punktum som også kommer til anvendelse for inndragning. Dette innebærer at inndragning kan ilegges av retten av eget tiltak uten at det er fremsatt krav om det fra påtalemyndigheten. Etter den tidligere lov kunne inndragning bare idømmes når det er nedlagt påstand om det og ikke i større utstrekning enn påstanden. Som begrunnelse for endringen ble det anført at inndragning er en rent strafferettslig reaksjon, og at rettens kompetanse derfor bør være den samme ved inndragning som ved straff.
Det må presiseres at loven gir retten kompetanse til å idømme inndragning selv om det ikke er påstått, men den gir ikke plikt til å avgjøre spørsmålet om inndragning.
Straff (eller overføring til tvungen psykisk helsevern eller tvungen omsorg) kan ikke ilegges i sak som bare gjelder inndragning eller mortifikasjon.

 

J.     Situasjonen ved straffutmålingen.

Utgangspunktet her må være at retten heller ikke i denne relasjon kan gå utenfor det forhold tiltalen gjelder. Men Høyesterett har antatt at retten kan ta hensyn til andre forhold i den utstrekning de kaster lys over det forhold tiltalen gjelder eller belyser tiltaltes karakter og sinnelag, jfr. Andenæs 1.c. s. 339 og Aasland i Lov og Rett 1985 s. 364-365, jfr. også drøftelsen i Rt, 1992 s. 445.

*****

Besvarelsen må regnes som sentral og mye stoff kan tas direkte ut av lovbestemmelsen.

For å få laud bør kandidatene være innom de fleste problemstillinger som er nevnt i sensorveiledningen.

I utkastet til veiledning skrevet før eksamen antok jeg at det er vanskelig å stryke på besvarelsen.

Etter avsluttet gjennomgående sensur kan det fastslås at her tok jeg feil. Det viser seg at faktisk at kandidater mangler helt elementær innsikt. Etter konferanse med andre gjennomgående sensorer kan det fastslås at hovedinntrykket er nokså entydig, nemlig at det blir mange "grå" besvarelser. Det er også få gode lauder.