Uitø Hjem Fakultetet Student Forskning Uitø/Tromsø Linker     Forskning


UNIVERSITETET I TROMSØ

JURIDISK EMBETSERSAMEN
FØRSTE AVDELING/GRUNNFAG
HØSTEN 1989

Eksamensoppgave nr. 1
Torsdag 30. november 1989 kl. 09.00 - 15.00

I

Lars Holm er gårdbruker i fjellbygda Lilledal. Høsten 1988 drev Tastadmotor A/S en omfattende introduksjonskampanje for en ny type firehjulsdrevet motorsykkel, spesielt beregnet for terrengkjøring. Holm lot seg overbevise av terrengsykkelens fortreffelighet, og ville anskaffe en slik. Selv om det ikke var direkte nødvendig av hensyn til gårdsdriften, mente han den kunne være til stor nytte ved både sauesanking, fiske, vedhugst og friluftsliv forøvrig. Som gårdbruker hadde Holm skaffet seg dispensasjon fra reglene om forbud mot motorferdsel i utmark.

Holm tok kontakt med Hans Tastad, innehaveren av Tastadmotor A/S, og ville gjerne betale forskudd for å være sikker på å få en terrengsykkel når den ble tilgjengelig. Tastad ville ikke gjøre det på denne måten, og viste til at de fikk forhandle om prisen når sykkelen var kommet. Dessuten ville det nok bli flere modeller å velge mellom. Holm var svært pågående, og Tastad måtte love Holm at han skulle få kjøpe en terrengsykkel når de ankom.

Tastadmotor A/S fikk terrengsyklene fra importøren i romjulen. Hans Tastad ringte samme dag til Holm, og underrettet om syklenes ankomst. Holm bekreftet at han ville ha en terrengsykkel, og skulle komme straks. Han ble imidlertid forhindret, og kom til Tastadmotor A/S først 2. januar 1989. Han diskuterte prisforskjellene og kvaliteten med Tastad, og uttalte at han anså det verdt å spandere litt ekstra for å få en skikkelig solid sykkel. Han valgte en firehjulsdrevet motorsykkel av typen Buzuki 4 WD. Sykkelen var av den største modellen, som også var beregnet for konkurransekjøring. Holm betalt kontant og tok sykkelen med seg.

Etter noen korte prøveturer viste det seg at noe var feil med motoren. Holm kontaktet straks Tastad, som skulle se på saken. De ble imidlertid enige om å la sykkelen være hos Tastad over vinteren, da den var lite egnet til vinterbruk.

Den 2. mai 1989 leverte Tastad den reparerte sykkelen til Holm. Allerede første uken oppstod nok en feil på motoren. Holm tok kontakt med Tastad den 30. mai og terrengsykkelen ble innlevert påny. Den ble straks oversendt importøren, Buzuki Motors International i Oslo.

Tastad leverte terrengsykkelen etter andre gangs reparasjon den 25. august samme år. Holm begynte straks å forberede seg til høstens sauesanking, men han følte behov for å få litt kjøretrening først. Han ville også bruke sykkelen ved sitt årlige garnfiske i Lilledalsvannet. Han hadde håp om at årets fangst kunne økes betraktelig nå som han hadde høvelig transportmiddel.

På en av prøveturene, ca. en uke etter at Holm hadde fått sykkelen tilbake, falt det av en mutter som holdt det ene hjulet på plass på akslingen. Dette medførte at akslingen brakk i to, og terrengsykkelen kunne ikke kjøres med.

Holm var temmelig oppgitt over alle uhellene med terrengsykkelen. På grunn av stort arbeidspress på gården, meldte han fra til Tastad om uhellet først den 1. november. De diskuterte årsaken til at mutteren løsnet, og ble enige om at dette skyldtes feil montering etter siste reparasjon. Tastad lovet å sørge for en rask reparasjon ved å sveise sammen den avbrutte akslingen. Holm leverte sykkelen neste dag.

Tre dager senere hadde Holm besøk av Ole Vold som var autorisert biloppretter, og fortalte han om uhellene. Vold mente at Holm skulle være forsiktig med den sveisede akslingen. Terrengssykkelen var bygd for ekstreme påkjenninger, og det måtte være klart at den reparerte akslingen ikke ville være like sterk som på en ny sykkel. Holm tok omgående en telefon til en sveiselærer på yrkesskolen, som kunne bekrefte det biloppretteren hadde sagt.

Terrengsykkelen var ferdig reparert den 15. november. Sveisingen var en fullt forsvarlig og fagmessig utført reparasjon, som også var godkjent av Biltilsynet. Holm nektet imidlertid å ta imot sykkelen. Han skrev til Tastad den 21. november, og krevde å få heve kjøpet. Han viste til de råd han hadde fått og mente nå at terrengsykkelen var beheftet med vesentlige mangler. Det var i hvert fall ikke en slik sykkel Holm ville betale tusenvis av kroner for. Holm hadde overtatt et eksemplar av "Norges Lover" etter sin nevø som studerte jus og viste til at hevingskravet var hjemlet i kjøpsloven av 1907.

Tastad avviste hevingskravet i sitt svarbrev datert 25. november og viste til at reparasjonen var utført fullt forsvarlig og fagmessig. Tastad hevdet dessuten at Holm under enhver omstendighet ikke kunne heve, fordi forretningen ville stille en ny sykkel til Holms disposisjon.

Holm avviste dette i brev datert 28. november, og viste til at det ville være uhensiktsmessig for ham å få omlevering nå som det var blitt vinter. Han hadde dessuten bestemt seg for heller å kjøpe snøscooter. Dette passet bedre til gårdsdriften, mente han.

Holm krevde i samme brev også dekket det tap han hadde lidt som følge av at terrengsykkelen ikke kunne brukes til det årlige garnfiske i Lilledalsvannet. Holm beregnet dette inntektstapet som følge av redusert fangst til kr. 15.000,-.

Tastad avviste erstatningskravet over telefon den samme dagen han fikk Holms siste brev. Dessuten mente Tastad at Holm hadde reklamert for sent. Dette fulgte av kjøpslovens regler, og han påpekte at Holm ikke var helt oppdatert på det området all den tid det kom ny kjøpslov allerede 13. mai 1988.

Drøft og avgjør følgende spørsmål:

  • Spørsmål 1: Kommer kjøpsloven av 1988 til anvendelse?

    I de videre drøftelser forutsettes at kjøpsloven av 1988 kommer til anvendelse.

  • Spørsmål 2: Utgjør den sveisede akslingen en mangel ved sykkelen i kjøpslovens forstand?

  • Spørsmål 3: Forutsatt at dette er en mangel, kan Holm kreve heving eller må han tale omlevering?

  • Spørsmål 4: Kan Holm kreve erstatning for tapte inntekter av fiske?

  • Spørsmål 5: Har Holm reklamert for sent?

    II

    25-årige Peder Ås ble ansatt som dørvakt på Hotell Norge den 1. juni 1985. Han hadde fram til mai 1985 arbeidet som maskinkjører i et lite entreprenørfirma. Han var blitt avskjediget i den stillingen på grunn av at entreprenøren, Lars Holm, mente at Peder Ås hadde begått underslag. Peder Ås hadde tatt penger i kassen fra entreprenøren, men dette var penger som Peder Ås mente han hadde krav på. Lars Holm hadde anmeldt forholdet til politiet.

    Før Peder Ås ble ansatt på Hotell Norge hadde han en samtale med personalsjefen, Marthe Kirkerud. Hun ba ikke om å få attester fra tidligere arbeidsgivere og Peder Ås fortalte ikke om avskjedigelsen.

    Hotell Norge var det største hotellet i kommunen med 300 ansatte. 8 av disse arbeidet som dørvakter. Dørvaktenes oppgave var å passe på at ikke uvedkommende kom seg inn på hotellet og danserestauranten om kvelden, samt å ta seg av folk som ble beruset og laget bråk. Hotellet gikk meget godt og hadde i 1985 et overskudd på 10 millioner.

    Peder Ås ble i januar 1986 dømt til 3 måneders ubetinget fengsel for underslag hos Lars Holm. Av forskjellige årsaker ble soningen av dommen utsatt. Peder Ås underrettet ikke Hotell Norge om dommen. Han håpet i det lengste at han ville bli benådet.

    Hotell Norge var meget fornøyd med den måten Peder Ås utførte sitt arbeide på.

    Peder Ås' søknad om benådning ble avslått og den 2. januar 1987 fikk han varsel om å sone dommen. Han skulle møte opp på Lillevik hjelpefengsel 10. januar 1987.

    3. januar 1987 hadde Peder Ås en samtale med Marthe Kirkerud hvor han ba om å få permisjon for den tiden han måtte være i fengsel. Marthe Kirkerud ble meget oppbrakt da hun hørte om dommen. Hun hevdet at Peder Ås ikke hadde rett til permisjon for å sone en fengselsstraff.

    På grunn av soningen møtte ikke Peder Ås på arbeid den 10. og 11. januar. Marthe Kirkerud drøftet da saken med direktøren. Han var enig i at Peder Ås ikke hadde krav på permisjon, og de bestemte seg for å si ham opp.

    Peder Ås mottok oppsigelse datert 12. januar med flg. begrunnelse:
    "Årsaken til oppsigelsen er at De ikke møtte på arbeid den 10. Og 11. januar. Videre har vi fått kunnskap om at De heller ikke kommer til å møte på arbeid på flere måneder. Dessuten anser vi Dem uskikket til stillingen etter de opplysninger som nå foreligger."

    Det oppstod ikke problemer for Hotell Norge i forbindelse med Peder Ås' fravær. Peder Ås' kollegaer overtok hans vakter.

    Drøft og avgjør følgende spørsmål:

  • Var oppsigelsen av Peder Ås saklig?
    Til toppen av siden

    Hjem Fakultetet Student Forskning UiTø/TromsøLinker
    Kommentarer og spørsmål kan sendes til
    www.jus.uit.no