samegilli samegilli In English Deutsch

Boklansering

med joik og tørka-kjøtt

Av Av Tarjei Leinan Mathiesen og Dag Sørli (foto)
GIR UT BOK: Ànde Somby ga i går ut sin første bok, basert på sin egen doktoravhandling. Reinkjøtt og Champis var selvsagt.

Akkompagnert av boblende Champagne, tørket reinkjøtt og familie-joik – lanserte Ànde Somby i går sin første bok.

Boken "Juss som retorikk" er laget som en videreføring av Sombys originale doktoravhandling, hvor samisk skikk og samfunn står sterkt. Etter å ha innledet lanseringen med joik, smilte doktoren
  • Reinkjøtt er som heroin for meg. Jeg er avhengig, og fortsatte:
  • Man må kunne kalle meg for en fornøyd mann i dag. Et lite menneske som meg trenger å være på topp av og til, for å se hvordan det er. I'm flying high.

Langt nede

Samtidig forteller han at han har vært langt nede i perioder av livet sitt.

  • Jeg flyttet hjemmefra allerede som 13-åring. Jeg har vært nede og har opplevet både glede og smerte.
Som gammel internatgutt lærte jeg å administrere smerte, forteller han.

Ànde Somby har brukt fem år på doktoravhandlingen sin, som nå er blitt til bok. I etterordene i boken skriver han:

"Da ideen om å skrive denne avhandlingen kom til meg, var den mye villere, mye mer boblende, fabulerende, full av latter, full av smerteskrik. Ettersom den skulle passe inn i doktoravhandlingens litterære sjanger, måtte den beklippes og gjøres stueren. Kompromisser måtte gjøres".

Og det er nettopp dette som er den joviale idealistens livsfabel. Det organiserte urbane samfunns påvirkning på de opprinnelige ur-skikkene.

Etterordet sier videre:

"De lærte meg at prinsippet som jeg hadde lært på studiet om at den rimelige forstandige tvil skal komme tiltalte til gode, er en sannhet – nærmest på linje med at julenissen bor på Nordpolen".

Om to år regner Somby med å ha klar neste bok.

Da skal jeg skrive det samiske rom inn i rettsoppfatningen, slutter Somby.Yoikroom Galleries Whats New Sitemap Contact Ande Index