samegilli samegilli In English DeutschFl°rtet med publikum

Tekst og foto © Maria Pedersen

Rosonka
KARELSK: Gruppa Rosonka fra Karelen sang med improvisert flerstemmighet
dansepartnere
Rosonka synger mens dansepartnerne fra salen konsentrerer seg om stegne.

MANNDALEN: Boknakaran, Ánde Somby og de karelske damene i gruppa Rosonka flørtet med publikum under sin avslutning av "Moja på Tvoja"-turneen i Manndalen forleden.

"Moja på tvoja!", den russenorske hilsninga fra gamle dager, er blitt ei musikalsk forestilling som sprenger nye grenser i kultursamarbeidet på Nordkalotten.
De dyktige sangerne i gruppa Rosonka fra øst, kom på besøk til Boknakaran i vest, med Ánde Somby fra Sápmi i midten.

- Vi følger tradisjonen med pomorhandelen. Istedet for "fesk og poteter" samhandler vi med musikk, fortalte Ragnar Olsen i Boknakaran.

Boknakaran og Ánde Somby møtte damene under de norske dagene i Petrozavodsk i mai i fjor. Etter en konsert som Boknakaran hadde, kom tolken Olga på bakrommet med gruppa si og ga en eksklusiv konsert. Karan ble sjarmert, så sjarmert at de holdt kontakten. Før turneen ble en realitet, har de utvekslet noter og cd'er. Ingen av dem vet i dag hvor samarbeidet vil ende, men de leker med tanken om nye turneer og kanskje også CD-utgivelse.

Sjarmert ble også publikum i Manndalen. Boknakaran og Ánde Somby skapte humør med sine vittige replikker mellom sangene. Det smittet over på publikum som så ut til å stortrives. Og da bød de karelske damene opp til dans til folketoner fra Karelen i Russland.

Konserten ved Ája samiske senter i Manndalen avsluttet Moja på tvoja-turneen for denne gang. De hadde premiere i Tromsø forrige onsdag, og besøkte flere steder i Troms. - Publikum har tatt veldig godt imot oss, sier Ragnar Olsen i Boknakaran.

Rosonka
Rosonka synger, intenst og flerstemt.


Joikerommet Galleriene Ka e nytt Sidekart Kontakt ┴nde Index