samegilli samegilli In English DeutschDette er den første plata jeg produserte - i 1985. Her joiker mine foreldre joiker som var ungdomsmusikken som de vokste opp med. Da jeg produserte plata hadde jeg heldigvis Áilu - Nils Aslak valkeapää som kyndig veileder.
Mor er født i 1920, og heter Karen Somby. Hun vokste opp som fastboende same i Deanuleahki (Tanadalen). Faren hennes var fangstmann, og moren hennes var småbruker.Mor sine joiker er portretteer av mennesker fra Deanuleahki. Noen av de portretterte er dyktige håndtverkere. Noen er populære blant de unge menn. Noen møter meget velkledd til márkan. Hun joiker også bestemoren sin (Guvva Káre). Den joiken forteller om en ung reindriftssamedame, som ikke finner seg en reindriftssame, og som til sist må ta til takke med en same fra dalen. Et annet portrett beskriver en ung dame som er meget nøye på typene, og gir dem friske karakteristikker. En dag møter hun seg selv - gift med en av dem som hun tidligere har karkterisert på en særdeles ufordelaktig måte.
Far er født i 1913. Han heter Aslat Sombi, og vokste opp i en reinsameverden. Han har vært reinsame hele livet sitt. De fleste joikene som far joiker i plata er portretter av menneskene som har har jobbet og levd sammen med. Noen av joikene tar utgangspunkt i karakteristiske trekk hos mennesket, mens andre er mer knyttet til spesielle hendelser. Portrettet av storebroren (Olgin) forteller om en meget dyktig reinkusk, som vant reinkappkjøringer overalt. Joiken beskriver også far sitt eget vemod over at broren sluttet med rein, og ble til småbruker. Der er også en historie om en reinsame som har tatt seg jobb som reinpoliti. Plutselig gjenkjenner han én av sine egne rein i flokken, og dermed springer han bokstavelig talt fra rollen som reinpoliti.
Hvis du er interessert i å høre noen av joikene til mor og far, må vi først ordne noen formelle saker.


Joikerommene Galleriene Ka e nytt Sidekart Kontakt Ánde Index